Toneellezen/theaterlezen

Op zoek naar een uitdagende manier om kinderen heerlijk te laten lezen?
Dan is toneellezen/theaterlezen echt iets voor jou!
– Toneellezen/theaterlezen –

Toneellezen theaterlezen

Toneellezen/theaterlezen

Toneellezen, ook wel theaterlezen genoemd, is een leuke manier om kinderen aan het lezen te krijgen. Je leest een boek met twee of meer personen. Het lijkt erg op de rollen in een toneelstuk, alleen dan hoeven de teksten niet uit het hoofd geleerd te worden. Het gaat bij het toneellezen namelijk om het lezen. De kinderen kiezen een rol en lezen om de beurt hun stuk tekst voor. Het is in het begin voldoende als zij gewoon de tekst oplezen. Door de tekst vaker te oefenen, kunnen ze zich inleven in de rol die ze spelen en eventueel gebruik maken van intonatie en/of stemmetjes.

De teksten geschreven voor toneellezen zijn erg geschikt om tijdens de lessen technisch lezen te oefenen met het doel ‘Teksten vloeiend lezen‘. Door zich in te leven oefenen de kinderen vanzelf met intonatie. Vaak vinden ze het geweldig om stemmetjes te mogen gebruiken. De meeste kinderen vinden het erg leuk om op deze manier teksten te oefenen, het leidt vaak tot de vraag: ‘Mogen we het spelen?’. Ik laat de kinderen het dan spelen met de tekst erbij, want toneelspelen zonder tekst is weer iets heel anders.

Toneellezen met uitgeverij Zwijsen

Uitgeverij Zwijsen heeft voor elk AVI-niveau een boek uitgebracht. Deze boeken gaan over allerlei onderwerpen. Het prettige aan deze boeken is dat vooraan uitgelegd wordt hoe de rolverdeling is. Ook worden de personages aan je voorgesteld voorin het boek, zoals hier te zien is in het inkijkexemplaar: Koe, kip en kat zijn het zat. Bekijk ook de lesideeën bij dit boek. Uit het boek ‘De verboden tuin van toen‘ AVI-E7 zijn de eerste paar bladzijden te bewonderen.

Onderaan deze pagina zijn alle boeken van Zwijsen op AVI-niveau te vinden.

Leesletters

De website van Leesletters, een (web)winkel voor alles over lezen, heeft veel praktische materialen om aan de slag te gaan met theaterlezen. Zij geven op hun website allerlei achtergrondinformatie over theaterlezen.

Wil je theaterlezen een keer uitproberen? Dan vind je allerlei gratis downloads.

Mini leeslessen bij boeken geschikt voor toneellezen/theaterlezen

Bij deze boeken schreef ik mini leeslessen voor bij het toneellezen:

Ideeën bij toneellezen

Toneellezen/theaterlezen

  • Op Pinterest heb ik een bord met allerlei tips en ideeën rondom toneellezen.
  • Maak stokpoppetjes of vingerpoppetjes bij de rol. Laat de kinderen dan lezen alsof het poppetje praat. Vooral in de middenbouw kan dit een groot succes zijn.
  • Ga in gesprek met de kinderen over hoe je omgaat met de verschillende leestekens. Hoe gebruik je je stem bij een uitroepteken en hoe bij een vraagteken? Neem even rust bij een komma en bij een punt.
  • Beginnen de kinderen het enthousiasme voor toneellezen te verliezen? Misschien kan deze poster met behulp van een dobbelsteen weer een nieuwe impuls geven aan het toneellezen.
  • Laat kinderen uit een lagere groep samen lezen met kinderen uit een hogere groep. Dit vinden beide groepen vaak erg leuk. De oudere kinderen kunnen de jongere kinderen helpen met de lastige teksten.
  • De kinderen presenteren de teksten voor de klas. Geef ze hiervoor voldoende oefentijd. Doordat ze mogen presenteren zal de oefentijd efficiënter benut worden.

Boeken toneellezen van Zwijsen

Hieronder een greep uit de boeken van Uitgeverij Zwijsen:

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen