Vijf vingers boekuitdaging

[DOOR RIGOBERTA] Met welk personage uit een boek zou je wel willen trouwen of wat is een boek met jouw droomberoep? Dat zijn voorbeelden van vragen die je beantwoord bij de opdrachten van de vijf vingers boekuitdaging. Met deze leuke leesbevorderingsactiviteit delen kinderen hun boekentips met elkaar. Ik vertel je hoe jij aan de slag kunt met deze opdracht nu én tijdens de Kinderboekenweek 2021!
– Vijf vingers kinderboekenuitdaging –

Opdrachten vijf vingers boekuitdaging

Op Instagram komen vaak challenges voorbij waarbij mensen worden uitgedaagd om een bepaalde opdracht te voltooien. Eén van die challenges die ik tegenkwam is de #5fingerbookchallenge oftewel de vijf vingers boekenuitdaging.

Het idee heb ik gezien bij @kinderboekenindeklas op Instagram. Enorm bedankt voor deze inspiratie Angema.

Misschien heb je bij het kiezen van boek al wel eens gehoord van de vijf-vinger regel. Hoewel je in deze challenge ook je vingers inzet, heeft het niks te maken met het aantal moeilijke woorden in een boek, maar draait het juist om leesplezier bevorderen.

Het is namelijk de bedoeling dat kinderen bij elke vinger een boek zoeken. De opdrachten zijn:

De vijf vinger boekuitgaging van Rigoberta
  • Duim = Boek dat jij heel mooi vindt
  • Wijsvinger = Boek dat je andere kinderen aanraadt
  • Middelvinger = Boek dat je niet leuk vindt, of zal afraden
  • Ringvinger = Boek met een personage waarmee je zou willen trouwen
  • Pink = Boek dat je nog beloofd te lezen
De #fivevingerchallenge van Ingrid

Op school kunnen de kinderen een poster, een tekening, een foto of zelfs een vlog maken van hun 5 boeken. Bekijk ze in de klas en praat erover met de leerlingen. Jij als leerkracht kan natuurlijk boeken aanraden maar hoe leuk is het als de leerlingen zelf met nieuwe suggesties komen?

Kinderboekenweek 2021

Het thema van de Kinderboekenweek 2021 is Worden wat je wil. Ik bedacht 5 vragen die kinderen op dezelfde manier als hierboven kunnen uitvoeren.

De Kinderboekenweek #fivevingerchallenge van Rigoberta
  • Duim = Boek met jouw droomberoep
  • Wijsvinger = Boek met een beroep van vroeger
  • Middelvinger = Boek met een beroep dat niks is voor jou
  • Ringvinger = Boek met een bijzonder beroep
  • Pink = Boek van de thematitels die jij echt wil lezen
De vijf vingers boekuitdaging KBW21 van Ingrid

Neem met een groepje leerlingen een video op waarbij je de opdracht doet en roep anderen op om mee te doen met deze uitdaging. Nog leuker om de gemaakte posters, tekeningen of foto’s op te hangen in de gangen van de school, zodat iedereen geïnspireerd word om zelf mee te doen en het belangrijkste: om te gaan lezen!

Ga je aan de slag met dit idee, gebruik dan de hashtag #highfivekinderboekenjuf! Op die manier kan je makkelijk alle leuke boekenposts vinden, veel leesplezier gewenst!

Vergelijkbare artikelen