Hoe kies je nou een geschikt voorleesboek samen met jouw groep? Organiseer een voorleesboeken battle!
– Voorleesboeken battle –
De Voorleesboeken battle is een fijne manier om de kinderen in jouw klas mee te laten denken over welk voorleesboek er voorgelezen zal gaan worden. Als leerkracht zoek jij 2 geschikte boeken uit die samen mogen battlen. Welk boek ontvangt het luidste applaus?
Hoe werkt de Voorleesboeken battle?
Kies 2 totaal verschillende maar goede voorleesboeken uit. Kijk daarvoor bijvoorbeeld in 6x de leukste voorleesboeken voor beginnende lezers, voorleestips voor de middenbouw, voorleestips voor de bovenbouw of kinderboeken top 10.
Zorg ervoor dat de voorkant niet zichtbaar is. Bijvoorbeeld door de boeken in te pakken of te verstoppen in een doos of tas o.i.d.
Verklap vervolgens kleine details. Denk aan de eerste zin, de namen van de hoofdpersonen, welk genre het is, etc.
Eventueel kun je ook een klein stukje van de kaft onthullen of een kleine samenvatting geven/de achterkant voorlezen.
Wil je het wat geheimzinniger houden? Dan kun je er ook voor kiezen om vragen te stellen zoals ‘luisteren jullie liever naar een verhaal over Lotje of over Lara?‘ waarin je de namen van hoofdpersonen benoemd. Of een vraag als ‘Welke eerste zin spreekt je meer aan?‘ waarna je de eerste zinnen van de twee boeken voorleest.
Stemmen op het voorleesboek
Nadat je tijdens de Voorleesboeken battle alle kleine stukjes informatie hebt gegeven gaan jullie stemmen. Welk boek is de favoriet en ga jij als leerkracht voorlezen? Bij een battle gaat dit meestal op enthousiasme van het publiek. ‘Meet’ dus ook het volume van het applaus dat de 2 boeken krijgen om de winnaar te bepalen. Vraag eerst wie er wil dat boek 1 voorgelezen wordt en vraag daarna wie er wil dat boek 2 voorgelezen wordt. Je zult dan vanzelf een goed beeld krijgen van welk boek wint. Hangt het erom? Dan kun je altijd nog de vingers tellen.
Eventueel kun je deze volume meter op het bord plaatsen waarbij je met je vinger het volume aangeeft.
Onthul na de stemming meteen welk boek het is geworden en begin gelijk met voorlezen om de interesse groot te houden!
Enkele voorleestips
Na de Voorleesboeken battle ga je aan het voorlezen. Hierbij enkele voorleestips om dit
- Eindig bij een cliffhanger zodat de kinderen je de volgende dag smeken om verder te lezen.
- Maak gebruik van je stem, maar zet geen stemmetjes op zodat je stem het voorlezen goed volhoudt.
- Zitten er illustraties in het boek? Laat deze zien aan de hele klas door bijvoorbeeld rond te lopen.
- Komen jullie moeilijke woorden tegen? Lees een stukje verder om te zien of de betekenis duidelijk wordt. Is het belangrijk voor het verhaal? Pauzeer dan om het woord uit te leggen. Kan het later? Leg het dan na het voorlezen nog uit.