Welk beroep lees jij?

In kinderboeken kom je beroepen tegen. Soms voor de hand liggend en soms verder verstopt. Met Welk beroep lees jij? informeren jullie elkaar over de beroepen in de boeken die jullie lezen. Een heerlijke activiteit voor rondom de Kinderboekenweek 2021!
– Welk beroep lees jij? –

Welk beroep lees jij? Kinderboekenweek 2021

De Kinderboekenweek 2021 staat in het teken van beroepen. Het thema is Worden wat je wil. Maar hoe weten kinderen nu wat ze worden willen? Speciaal daarvoor bedacht ik Welk beroep lees jij?

Hoe werkt Welk beroep lees jij?

Iedereen leest de boeken die hij/zij wil lezen. Aan de leerkracht de taak om alle kinderen een leuk boek te laten lezen 😉 Kom je een beroep in jouw kinderboek tegen? Schrijf dat dan op een kladblaadje en lees lekker verder.

Na het lezen heeft iederen vast 1 of meerdere beroepen op een kladblaadje staan. Zo niet, dan is het voor dat kind fijn om nog even verder te lezen of om als leerkracht met het kind mee te denken over banen die bij dat boek passen.

En dan?

Vervolgens denkt elk kind na over het beroep dat bij zijn/haar boek past. Wat is het voor een beroep? Schrijf daar wat over op. Hieronder een voorbeeld uit de Gorgels:

“Ik moet nog zoveel dingen regelen. Ik ga wat eerder naar het museum. Het moet natuurlijk wel het leukste schoolreisje ooit worden,’ zei hij. Hij gaf Melle een knipoog.
O ja! Melle was het helemaal vergeten. Ze gingen deze morgen met de hele klas naar het museum van papa.’

De vader van Melle heeft een dierenmuseum. Wat kun je voor informatie vinden over werken in een dierenmuseum?

  • Je weet veel van dieren
  • Je verzorgt de dieren in het museum
  • Je ontvangt gasten voor rondleidingen
  • Je verkoopt kaartjes bij de ingang

Deze informatie kan een kind op een kaartje schrijven en dat kaartje kan samen met het boek De Gorgels dan tentoongesteld worden.

Welk beroep lees jij? tentoonstelling

Al deze boeken bij elkaar maken een Welk beroep lees jij? tentoonstelling. Welke baan hoort bij welk kinderboek? Welke informatie heb je kunnen vinden/bedenken over dit beroep? Op deze manier leren kinderen over kinderboeken en over beroepen. Zo vergroten ze hun wereld.

Worden wat je wil creatief

Het is ook super leuk om de kinderen creatief aan de slag te zetten voor in het beroepen museum. Neem het voorbeeld van hierboven waarbij het gaat om een medewerker in een dierenmuseum. Wat zou je nu kunnen maken om dit met beeld te ondersteunen?

Een voorbeeld: maak een schoendoos vol met dieren en zet daar een poppetje tussen in museumkleding.

Beroepen van vroeger

Wil je het Welk beroep lees jij? museum nog verder aanvullen? Verzamel dan voorwerpen van beroepen van vroeger. Beroepen die nu niet meer bestaan of nu heel anders zijn. Denk bijvoorbeeld aan een lantaarnopsteker of een schooltandarts.

Beroepen van de toekomst

Als laatste kun je ook een schrijfopdracht koppelen aan het Welk beroep lees jij? museum. Laat kinderen nadenken over beroep van de toekomst zoals klimaatmanipulator. Welke baan kun jij verzinnen dat nu nog niet bestaat? Hoe zou het zijn om dat werk te hebben? Onze basisschoolkinderen hebben namelijk een grote kans om een baan te krijgen die nu nog niet bestaat.

Benieuwd naar meer informatie over de Kinderboekenweek 2021? Bekijk het themablog.

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen