Zelf geschiedenis schrijven

Meestal gaan mijn blogs over lezen, maar deze keer gaat het over schrijven. Jullie gaan zelf geschiedenis schrijven!
– Zelf geschiedenis schrijven –

Zelf geschiedenis schrijven

Hoe zit het eigenlijk met geschiedenis? Wanneer kun je geschiedenis schrijven en wanneer is het niet belangrijk genoeg? Schrijf zelf geschiedenis in een verhaal, strip of gedicht.

Hoe werkt zelf geschiedenis schrijven?

Kies iets kleins maar zichtbaars uit (denk aan jouw banaan in de fruitbak of de penstrepen op je tafel) en achterhaal de geschiedenis ervan. Bijvoorbeeld die vlek op je broek. Hoe is die ontstaan? Vanmorgen toen je brood uit de zak haalde en daar jam op smeerde kwam die klodder daar terecht. Inmiddels heeft die klodder al een hele reis met jou gemaakt. Schrijf deze geschiedenis op! Dat kan in een verhaal, in een strip of in een gedicht.

Kringgesprek

Ga in gesprek over wat geschiedenis is en wat niet. Wat maakt dat de ene gebeurtenis wel belangrijk genoeg is om in de toekomstige geschiedenisboeken te verschijnen en andere totaal niet? Pak er eventueel een geschiedenisboek bij om te bespreken wat deze gebeurtenissen belangrijk genoeg maakte. Tip: Geschiedenis is van belang als het een (grote) invloed heeft op de toekomst.

Welke dingen uit 2020 zijn volgens jou om geschiedenis over te schrijven? (Bijvoorbeeld Corona, George Floyd, snelheid omlaag naar 100km). Schrijf hier geschiedenis over. In een verhaal, strip of gedicht.

Kinderboekenweek 2020 En toen?

De kinderboekenweek 2020 staat in het teken van geschiedenis. Er zijn vele boeken vol met geschiedenis. Het ene boek bestaat uit informatie, het andere boek uit een verhaal waarin de geschiedenis is verwerkt. Laat kinderen ook vrij in hun verhaal om hier creatief mee om te gaan.

Een prachtig boek voor de bovenbouw om dit bespreekbaar te maken is De reis van Syntax Bosselman, geschreven door Arend van Dam. Dit boek bestaat uit drie onderdelen. De geschiedenis van Syntax Bosselman is verhalend verteld. Er staan ook losse geschiedenisverhalen in die ook met deze periode uit de geschiedenis te maken hebben. Maar het belangrijkste voor in de les, zijn de verhalen van Arend waarin hij zijn zoektocht door de geschiedenis beschrijft. Dit boek kan een goede inspiratiebron zijn voordat de kinderen zelf geschiedenis schrijven.

Wil je meer ideeën lezen? Bekijk dan het verzamelblog Kinderboekenweek 2020 En toen?

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen

Winkelwagen