Lezen staat op het rooster. Je hoort de ene zucht na de andere, ziet sommige kinderen treuzelen bij het pakken van hun boek en ziet andere kinderen naar de boekenkast vluchten. Uiteindelijk is iedereen stil en heeft een boek voor zich. Toch valt het je op dat de kinderen niet echt lezen. Je ziet een kind voor zich uit staren, een ander bladert door zijn boek en nog een ander probeert in contact te komen met klasgenoten. Om de haverklap zie je kinderen hun boek ruilen en dat duurt erg lang. Zou je de kinderen ook zo graag willen motiveren om heerlijk te lezen in hun eigen leesboek, maar heb je geen idee hoe?

Wil jij meer van dit in je klas?

Met Lezen met Kinderboekenjuf zorg je voor verandering!

  • Kinderen lezen gerichter in hun boek
  • Het meegeven van een leesvraag motiveert kinderen om te lezen
  • Leerkrachten en kinderen halen diepere lagen uit de tekst door er samen over te praten
  • Samen praten over gelezen teksten geeft andere perspectieven en meer diepgang
  • Door kinderen vanuit hun boek een antwoord te laten delen, promoten zij onderling hun boek
  • Boekpromotie heeft 3x zoveel effect omdat klasgenoten onderling promoten in plaats van alleen de leerkracht
  • Dankzij de video’s promoten leerkrachten geschikte kinderboeken, daardoor leren de kinderen nieuwe boeken kennen en daarmee vergroten ze hun wereld
  • Gestructureerd werken aan de leerlijn literatuur en lezen en daarmee geef je de kinderen een fijne basis mee voor de middelbare school

Zo krijg jij een klas vol gemotiveerde lezers!

Tijdbesparen met de filmdienst vol met mini leeslessen

Leerkrachten hebben het druk, dat is algemeen bekend. Er zijn zoveel vakken die allemaal de nodige voorbereidingstijd vragen. Na school voer je oudergesprekken, neem je deel aan vergaderingen, werk je documenten uit en komen er 1001 dingen tussendoor.

Er verschijnen zoveel nieuwe boeken dat het niet bij te houden is welke geschikt zijn. Dan is het voorbereiden van een mini leesles ook nog eens een tijdrovend klusje doordat je het boek moet lezen en de leesvraag moet bedenken. Daar is toch helemaal geen tijd voor?

De filmdienst, Lezen met Kinderboekenjuf, bespaart je alle voorbereidingstijd. Ik lees de boeken voor je. Ik bedenk de mini leeslessen. Ik maak de filmpjes. Dit hoef jij dus allemaal niet te doen. Jij hoeft qua voorbereiding alleen maar de mini leesles op het digibord klaar te zetten.

Het leukste deel van de mini leesles, de nabespreking, die is voor jou. En daar heb je geen voorbereidingstijd voor nodig. Wel ervaar je de kracht van de mini leesles waarbij kinderen enthousiast over boeken praten en onderling boeken promoten.

Door te werken met Lezen met Kinderboekenjuf blijft er voor jou weer tijd over voor andere belangrijke zaken.

Bekijk een video uit de filmdienst Lezen met Kinderboekenjuf

Dit is wat andere leerkrachten zeggen over Lezen met Kinderboekenjuf

André

‘De reacties van de kinderen na het stillezen zijn zoveel leuker en interessanter. Ik heb weinig voorbereidingstijd nodig en het is regelmatig inzetbaar. Lezen staat met plezier dagelijks in het weekprogramma.’

André Bakker leerkracht primair onderwijs

Loes

‘Het grappige is dat de kinderen er zelf naar vragen als het er even niet van gekomen is om de Kinderboekenjuf ‘aan’ te zetten. Ze willen eigenlijk allemaal de leesvraag beantwoorden en zijn teleurgesteld als ze niet aan de beurt gekomen zijn.

Ook vragen ze regelmatig of ze elkaars boek mogen lezen als dat van zichzelf uit is. De boeken worden dan bij het bezoek van de schoolbieb al aan elkaar uitgewisseld.’

Loes Kamp, leerkracht groep 8

‘Lezen met Kinderboekenjuf is laagdrempelig en ik vind het fantastisch om kinderen een leesvraag mee te geven om vrij lezen zin te geven. En vooral dat antwoord geven niet MOET!

Ik maak gebruik van de online lessen en wissel die af met zelf geven, want dat doe ik het liefst. En collega’s die het lastig of te belastend vinden kunnen de filmpjes van de Kinderboekenjuf dan goed inzetten voor een stukje voorlezen en boekpromotie.’

Thelma, leerkracht primair onderwijs

Het gezicht achter Lezen met Kinderboekenjuf

Na een jarenlange droom studeerde ik in 2011 eindelijk af als basisschoolleerkracht. Ik stond jarenlang als invaller voor de klas in groep 3 t/m 8. Daar leerde ik mini leeslessen kennen en ik was gelijk enthousiast.

Tijdens een van de invaldagen vertelde mijn duo me een eigen boek mee te nemen en als leesvraag vroeg ik de kinderen wat ze gelezen hadden. Toen ik de les af wilde ronden vroeg een meisje aan mij wat ik had gelezen. Vanuit de biografie van Nelson Mandela (een volwassen boek) kon ik die gruwelijke informatie niet met ze delen. Vanaf dat moment las ik alleen nog maar kinderboeken. In 2016 was dit het begin van mijn bedrijf Kinderboekenjuf.

Ik heb al die jaren de leesmotivatie bij kinderen in mijn eigen klassen toe zien nemen. Hoe beter ik de mini leeslessen in de vingers kreeg, hoe gemakkelijker het ging en toen ik achter de leerlijn literatuur en lezen kwam, wilde ik dat iemand mij dit eerder had verteld.

Door de jaren heen kwam ik leerkrachten tegen die zelf de mini leeslessen niet voor elkaar kregen door diverse redenen. Elk kind verdiend toch een Kinderboekenjuf voor de klas? Ik vroeg me af hoe ik dat voor elkaar kreeg en zo ontstond het idee van de filmdienst Lezen met Kinderboekenjuf. 

Na bijna 12,5 jaar praktijkervaring ben ik inmiddels gestopt voor de klas. Naast mijn werk als Kinderboekenjuf ben ik LIST-trainer bij Fontys OSO. 

Inmiddels werken meer dan 150 scholen met de filmdienst. Dat maakt mij heel erg trots op dit product. Het versterkt mijn missie om ieder schooljaar de leerlingen weer gemotiveerd te krijgen om te lezen. 

Successen van de Kinderboekenjuf:

0 +
0 +
± 0
± 0
0 +

Ontdek de voordelen van de filmdienst Lezen met Kinderboekenjuf

Lezen met Kinderboekenjuf is dé filmdienst met mini leeslessen. De filmdienst kun je zien als een soort van Netflix voor je klas. Per boek vind je diverse, korte video’s van maximaal 5 minuten met mini leeslessen die je kunt afspelen in de klas. Met behulp van deze video’s wordt boekpromotie, voorlezen en het meegeven van een leesvraag je uit handen genomen. Elke video is met zorg uitgedacht en opgenomen. Elke leesvraag sluit aan bij de leerlijn literatuur en lezen. Super handig voor leerkrachten die weinig tijd voor of affiniteit hebben met het creëren van leeslessen. 

Hoe werkt de filmdienst?

Lezen met Kinderboekenjuf is dé filmdienst met mini leeslessen. De filmdienst kun je zien als een soort van Netflix voor je klas. Per boek vind je diverse, korte video’s van maximaal 5 minuten met mini leeslessen die je kunt afspelen in de klas. Met behulp van deze video’s wordt boekpromotie, voorlezen en het meegeven van een leesvraag je uit handen genomen. Elke video is met zorg uitgedacht en opgenomen. Elke leesvraag sluit aan bij de leerlijn literatuur en lezen. Super handig voor leerkrachten die weinig tijd voor of affiniteit hebben met het creëren van leeslessen. 

Een klas vol gemotiveerde lezers, dat wil je toch?

Maaike de Vries
Maaike de Vries
Docent taaldidactiek pabo NHL Stenden Groningen
Lees verder
'Je hoeft als leerkracht niet altijd elk boek zelf te lezen: via de mini leeslessen van Kinderboekenjuf kom je in aanraking met nieuwe boeken en word je geïnspireerd om zelf ook vaker een kort fragment uit een nieuw boek te lezen. Zo worden kinderen nieuwsgierig en ervaren ze dat er veel meer leuke boeken zijn dan ze waarschijnlijk denken. Ook voor pabo-studenten is deze site een aanrader: maak kennis met nieuwe boeken en maak kennis met de praktische opbouw van de mini leesles.'
Linda
Linda
Leerkracht groep 7 en taalcoördinator
Lees verder
‘De kinderen vonden de mini leesles erg leuk.Dat we het boek niet in de klas hebben was eigenlijk een probleem: hoe weten we nu hoe het verder gaat? Naderhand ontstond er een mooi, spontaan gesprek wat duidelijk maakte dat de mini leesles precies doet wat het moet doen. Morgen gaan we er nog eentje doen in de klas.'
Sandra Wouters
Sandra Wouters
Leerkracht
Lees verder
'Mijn klas en ik vinden de mini leeslessen erg leuk. Ik heb er nu inmiddels drie gedaan, doe er 1 per week en dat bevalt mij goed. Het dwingt mijn klas (allemaal NT2) om goed na te denken over wat zij hebben gelezen en hoe zij dit gaan vertellen. We hebben al leuke gesprekken gehad over bijvoorbeeld wat heb je wel/niet in Duckstad en wel/niet bij ons in de stad.'
Reina Loonsta-Douma
Reina Loonsta-Douma
leerkracht groep 4-5-6
Lees verder
'De mini leeslessen van de Kinderboekenjuf vergroten het leesplezier van de kinderen. Het zorgt ervoor dat de kinderen echt gericht gaan lezen.'
Nathalie
Nathalie
Leerkracht groep 4
Lees verder
‘Ik ben ervan overtuigd dat Lezen met Kinderboekenjuf het leesplezier en leesbegrip van mijn leerlingen bevordert. Het is zowel klassikaal als individueel inzetbaar. Zet één of enkele kinderen achter een filmpje en laat ze zelfstandig naar het filmpje kijken terwijl jij als leerkracht met andere kinderen bezig bent. Hierdoor is het echt een aanwinst voor in de klas.’
Vorige
Volgende

Wat is de investering?

Lezen met Kinderboekenjuf kost €217,- per jaar. (Dat is zo’n €5,50 per schoolweek, sommige collega’s geven meer uit bij de Action.)

De filmdienst is geschikt voor groep 3 t/m 8. Het is Nederlands gesproken en niet ondertiteld.

Na betaling kun je meteen aan de slag. Je hoeft dus niet op het nieuwe schooljaar te wachten maar kunt gelijk de volgende dag al een mini leesles inzetten in jouw groep.

Aan de slag in 3 stappen

1

Bekijk de uitgeverijen en schrijvers die meewerken aan 

Lezen met Kinderboekenjuf

Jozua Douglas met zijn boek De ongelooflijke Ravi Ravioli
Tineke Honingh met haar boek Het (on)gewone verhaal van Bo (en Tom)
Michael Reefs met zijn boek De Bieb-bende duister carnaval
Tosca Menten met haar boek Prutsers & Pechvogels

Veelgestelde vragen

Bij het afsluiten van je abonnement maakt de contactpersoon een gebruikersnaam en wachtwoord aan voor de school. De contactpersoon kan daarna persoonlijke inloggegevens aanmaken voor alle leerkrachten van de school. Zo heeft iedere leerkracht zijn eigen account.

Na het inloggen kun je een geschikte mini leesles zoeken per groep of per doel. Vervolgens kies je het boek waarmee je aan de slag wilt en daarna de mini leesles die je wilt geven. Per boek zijn er 2-5 mini leeslessen beschikbaar. Je kunt een doelenoverzicht downloaden waarop je kunt bijhouden welke mini leeslessen jullie bekeken hebben. 

Een mini leesles is een korte promotie van het boek, een stukje voorlezen, een leesvraag meegeven, stillezen en de leesvraag beantwoorden.

In Wat is een mini leesles leg ik uitgebreider uit wat een mini leesles is.

Nee, de mini leeslessen kunnen zowel klassikaal als individueel of in kleine groepjes gegeven worden. Klassikaal zal de mini leesles via het digibord afgespeeld worden, waarna alle kinderen met dezelfde leesvraag aan de slag gaan.

Werken jullie bijvoorbeeld in circuitvorm, dan kan er ook voor gekozen worden om een groepje kinderen naar een mini leesles op een computer of iPad te laten kijken. Kinderen kunnen na het lezen hun antwoord ook opschrijven in leveren.

Nee, elk kind leest in een eigen boek, dit hoeven niet dezelfde boeken te zijn. Het kan een leesboek, informatieboek, stripboek, gedichtenbundel, etc. zijn, dat maakt niks uit.

Nee, dat is juist de kracht van Lezen met Kinderboekenjuf. Als school hoef je het boek niet op school/in de klas aanwezig te hebben om de mini leesles te kunnen geven. Er is overigens wel een grote kans dat kinderen in de klas het boek naderhand graag willen lezen. Dat is ook gelijk de kracht van de mini leesles.

Nee, dat is niet nodig. Wel kun je aan de hand van het enthousiasme van de kinderen boeken aanschaffen waarvan je weet dat ze gelezen zullen worden.

Lezen met Kinderboekenjuf ondersteunt de leerkracht. In een ideale wereld zouden alle leerkrachten veel kinderboeken lezen, zelf mini leeslessen bedenken en een grote berg enthousiasme over kinderboeken mee de klas in nemen. Helaas weten we ook dat de werkdruk in het onderwijs hoog is. Leerkrachten moeten enorm veel en een kinderboek lezen staat vaak niet op dat lijstje.

Daarnaast zijn er ook leerkrachten die wel die grote berg enthousiasme mee de klas in nemen, maar waar de middelen niet aanwezig zijn. Er is geen budget voor de nieuwste boeken of ze zijn al snel door de kleine schoolbibliotheek heen.

Lezen met Kinderboekenjuf is daar de oplossing voor!

In Wat is Lezen met Kinderboekenjuf leg ik uitgebreider uit wat Lezen met Kinderboekenjuf is en waarom je hiervoor zou moeten kiezen.

Ja, dat kan zeker! Er zijn een aantal filmpjes waar je gratis naar kunt kijken.

Naast deze 3 filmpjes die je hierboven gratis kunt vinden is er ook een filmpje over Het geheim van het Klavertjesplein (geschikt voor groep 7 en 8).

Elke 2 weken verschijnen er 2 nieuwe mini leeslessen online. Een voor de lagere groepen en een voor de hogere groepen.

Lezen met Kinderboekenjuf is een aanvulling op het stillezen. Het advies is om 30 minuten stillezen in te plannen waarbinnen je 2x 5 minuten besteed aan de mini leesles. Elke dag 30 minuten stillezen op het rooster is het beste. Je geeft dan 1 a 2 keer per week een mini leesles. 
Qua voorbereidingstijd ben je 5 tot 10 minuten bezig. Je zoekt de geschikte mini leesles op en zet dit klaar op het digibord. De nabespreking zit bij het stillezen in en kost jou als leerkracht dus geen extra tijd. 

Vanuit LIST wordt 3-5 keer per week geadviseerd. Je kunt echter ook starten met 1x per week. Mijn advies: ma, woe, vr begeleid je het zelfstandig lezen met een mini leesles. Op di en do praat je samen over leesgedrag, leeshouding en leesverwachtingen.

Ja, er is een doelenoverzicht in Excel dat regelmatig geüpdatet wordt.

Lezen met Kinderboekenjuf kost €217,- per schooljaar en wordt betaald per factuur of door middel van automatische incasso via iDeal, Creditcard of Bancontact. Het abonnement wordt automatisch jaarlijks verlengd nadat je hierover bericht hebt ontvangen. 

Je kunt betalen door middel van automatische incasso. Deze machtiging geef je simpel af via iDeal, Creditcard of Bancontact. Betaling per factuur is ook mogelijk.

Je betaalt per school één prijs.

Nee, dit is niet mogelijk.

Dit kan in je account. Je kunt op ieder moment opzeggen, er volgt echter geen restitutie van de rest van het schooljaar.

Geen probleem, je kunt altijd mailen naar info@kinderboekenjuf.nl of contact opnemen via het contactformulier. Ik help je graag verder.

Aan de slag met 

Lezen met Kinderboekenjuf?

Met Lezen met Kinderboekenjuf geef je mini leeslessen waarmee je leesplezier koppelt aan stillezen. Je krijgt toegang tot 150+ filmpjes van verschillende boeken, uitgeverijen en soms met behulp van schrijvers. Na het afsluiten van het abonnement kun je meteen aan de slag.

Lezen-met-Kinderboekenjuf-rotated.jpg

Super! Je wilt starten met Lezen met Kinderboekenjuf!

Kies hieronder eerst hoe je de betaling wilt voldoen. Je wordt daarna doorgestuurd naar de inschrijfpagina.

Je kunt betalen d.m.v. een automatische incasso of  betalen per factuur. Kies je voor factuur dan ontvang je ieder jaar een factuur welke binnen 14 dagen moet worden voldaan. Klik op één van de twee opties om naar de inschrijfpagina te gaan.