Header-homepagina-4.png

Een klas vol gemotiveerde lezers, is dat iets voor jou?

Herken je dat?

Lezen staat op het rooster. Je hoort de ene zucht na de andere, ziet sommige kinderen treuzelen bij het pakken van hun boek en ziet andere kinderen naar de boekenkast vluchten. Uiteindelijk is iedereen stil en heeft een boek voor zich. Toch valt het je op dat de kinderen niet echt lezen. Je ziet een kind voor zich uit staren, een ander bladert door zijn boek en nog een ander probeert in contact te komen met klasgenoten. Om de haverklap zie je kinderen hun boek ruilen en dat duurt erg lang. Zou je de kinderen ook zo graag willen motiveren om heerlijk te lezen in hun eigen leesboek, maar heb je geen idee hoe?

Met Lezen met Kinderboekenjuf zorg je voor verandering! 

– De mini leeslessen helpen je de kinderen te enthousiasmeren over kinderboeken. 
– In de filmpjes vertel ik over de boeken en lees ik korte stukjes voor ter boekpromotie.
– Doordat ik de kinderen een leesvraag mee geef zijn de kinderen gemotiveerd om tijdens het lezen op zoek te gaan naar het antwoord. 
– Dit maakt dat ze gerichter lezen en gemotiveerd zijn om te lezen.
– Naderhand bespreken jullie klassikaal de leesvraag. Leerlingen geven vanuit hun leesboek antwoord op de leesvraag en dat zorgt meteen voor boekpromotie onderling zonder dat ze het door hebben. 

Zo krijg jij een klas vol gemotiveerde lezers!

Benieuwd hoe een mini leeslesfilmpje eruit ziet?

Lezen met Kinderboekenjuf levert tijd op

Leerkrachten hebben het druk, dat is algemeen bekend. Er zijn zoveel vakken die allemaal de nodige voorbereidingstijd vragen. Na school voer je oudergesprekken, neem je deel aan vergaderingen, werk je documenten uit en komen er 1001 dingen tussendoor.

Er verschijnen zoveel nieuwe boeken dat het niet bij te houden is welke geschikt zijn. Dan is het voorbereiden van een mini leesles ook nog eens een tijdrovend klusje doordat je het boek moet lezen en de leesvraag moet bedenken. Daar is toch helemaal geen tijd voor?

Lezen met Kinderboekenjuf bespaart je alle voorbereidingstijd. Ik lees de boeken voor je. Ik bedenk de mini leeslessen. Ik maak de filmpjes. Dit hoef jij dus allemaal niet te doen. Jij hoeft qua voorbereiding alleen maar de mini leesles op het digibord klaar te zetten.

Het leukste deel van de mini leesles, de nabespreking, die is voor jou. En daar heb je geen voorbereidingstijd voor nodig. Wel ervaar je de kracht van de mini leesles waarbij kinderen enthousiast over boeken praten en onderling boeken promoten.

Door te werken met Lezen met Kinderboekenjuf blijft er voor jou weer tijd over voor andere belangrijke zaken.

‘De reacties van de kinderen na het stillezen zijn zoveel leuker en interessanter. Ik heb weinig voorbereidingstijd nodig en het is regelmatig inzetbaar. Lezen staat met plezier dagelijks in het weekprogramma.’

André Bakker leerkracht primair onderwijs

André

Mijn klas en ik vinden de mini leeslessen erg leuk. Ik heb er nu inmiddels drie gedaan, doe er 1 per week en dat bevalt mij goed. Het dwingt mijn klas (allemaal NT2) om goed na te denken over wat zij hebben gelezen en hoe zij dit gaan vertellen. We hebben al leuke gesprekken gehad over bijvoorbeeld wat heb je wel/niet in Duckstad en wel/niet bij ons in de stad.


– Sandra Wouters, leerkracht –

Over de Kinderboekenjuf

Mijn naam is Ingrid en ik inspireer al meer dan 5 jaar zo’n 4.500+ leerkrachten en leescoaches in heel Nederland en België op mijn website Kinderboekenjuf.nl. Sinds 2016 deel ik alle ideeën op gebied van lezen en leesbeleving op deze website en werken vele leerkrachten met mijn ideeën.

Met mijn expertise geef ik via de mini leeslessen een goede basis leesbeleving mee aan de kinderen in jouw klas. Vanuit de leerlijn literatuur en lezen komen verschillende doelen aan bod in de mini leeslessen. Door middel van een handig overzicht dat te downloaden is (bekijk het doelenoverzicht) kun je bijhouden aan welke doelen jullie gewerkt hebben.

Met Lezen met Kinderboekenjuf wordt de intrinsieke leesmotivatie van leerlingen aangesproken. Inmiddels werk ik samen met 10+ bekende uitgeverijen. Verschillende bekende schrijvers zoals Tosca Menten, Jozua Douglas, Tineke Honingh en Michael Reefs hebben een bijdrage geleverd aan mini leeslessen bij hun boeken.

Bekijk de uitgeverijen en schrijvers die meewerken aan 

Lezen met Kinderboekenjuf

Jozua Douglas
Tineke Honingh
Michael Reefs
Tosca Menten

Wat is de investering?

Lezen met Kinderboekenjuf kost €217,- per jaar. Het is geschikt voor groep 3 t/m 8. Het is Nederlands gesproken en niet ondertiteld.

Na betaling kun je meteen aan de slag. Je hoeft dus niet op het nieuwe schooljaar te wachten maar kunt gelijk de volgende dag al een mini leesles inzetten in jouw groep.

Dit is wat andere leerkrachten zeggen over Lezen met Kinderboekenjuf

‘lezen met Kinderboekenjuf is laagdrempelig en ik vind het fantastisch om kinderen een leesvraag mee te geven om vrij lezen zin te geven. En vooral dat antwoord geven niet MOET!

Ik maak gebruik van je onlinelessen en wissel die af met zelf geven, want dat doe ik het liefst. En collega’s die het lastig of te belastend vinden kunnen de filmpjes van de Kinderboekenjuf dan goed inzetten voor een stukje voorlezen en boekpromotie.’

– Thelma, leerkracht primair onderwijs – 

Loes

‘Het grappige is dat de kinderen er zelf naar vragen als het er even niet van gekomen is om de kinderboekenjuf ‘aan’ te zetten. ze willen eigenlijk allemaal de leesvraag beantwoorden en zijn teleurgesteld als ze niet aan de beurt gekomen zijn.

Soms willen kinderen zelfs een boek uit de klassenbieb pakken om de leesvraag misschien te kunnen beantwoorden. Dit als ze bijvoorbeeld een informatieboek aan het lezen zijn en de vraag duidelijk geschikt is voor een leesboek.

Ook vragen ze regelmatig of ze elkaars boek mogen lezen als dat van zichzelf uit is. De boeken worden dan bij het bezoek van de schoolbieb al aan elkaar uitgewisseld.’

– Loes Kamp, leerkracht groep 8 –

Maaike

‘Je hoeft als leerkracht niet altijd elk boek zelf te lezen: via de mini leeslessen van Kinderboekenjuf kom je in aanraking met nieuwe boeken en word je geïnspireerd om zelf ook vaker een kort fragment uit een nieuw boek te lezen. Zo worden kinderen nieuwsgierig en ervaren ze dat er veel meer leuke boeken zijn dan ze waarschijnlijk denken.

Ook voor pabo-studenten is deze site een aanrader: maak kennis met nieuwe boeken en maak kennis met de praktische opbouw van de mini leesles.’

Maaike de Vries, docent taaldidactiek pabo NHL Stenden Groningen

‘Ik ben ervan overtuigd dat Lezen met Kinderboekenjuf het leesplezier en leesbegrip van mijn leerlingen bevordert. Het is zowel klassikaal als individueel inzetbaar. Zet één of enkele kinderen achter een filmpje en laat ze zelfstandig naar het filmpje kijken terwijl jij als leerkracht met andere kinderen bezig bent. Hierdoor is het echt een aanwinst voor in de klas.’

Nathalie, leerkracht groep 4

Ontdek hoe je net als 120+ scholen aan de slag kunt gaan

met Lezen met Kinderboekenjuf

Veel gestelde vragen

Bij het afsluiten van je abonnement maakt de contactpersoon een gebruikersnaam en wachtwoord aan voor de school. De contactpersoon kan daarna persoonlijke inloggegevens aanmaken voor alle leerkrachten van de school. Zo heeft iedere leerkracht zijn eigen account.

Na het inloggen kun je een geschikte mini leesles zoeken per groep of per doel. Vervolgens kies je het boek waarmee je aan de slag wilt en daarna de mini leesles die je wilt geven. Per boek zijn er 2-5 mini leeslessen beschikbaar. Je kunt een doelenoverzicht downloaden waarop je kunt bijhouden welke mini leeslessen jullie bekeken hebben. 

Een mini leesles is een korte promotie van het boek, een stukje voorlezen, een leesvraag meegeven, stillezen en de leesvraag beantwoorden.

In Wat is een mini leesles leg ik uitgebreider uit wat een mini leesles is.

Nee, de mini leeslessen kunnen zowel klassikaal als individueel of in kleine groepjes gegeven worden. Klassikaal zal de mini leesles via het digibord afgespeeld worden, waarna alle kinderen met dezelfde leesvraag aan de slag gaan.

Werken jullie bijvoorbeeld in circuitvorm, dan kan er ook voor gekozen worden om een groepje kinderen naar een mini leesles op een computer of iPad te laten kijken. Kinderen kunnen na het lezen hun antwoord ook opschrijven in leveren.

Nee, elk kind leest in een eigen boek, dit hoeven niet dezelfde boeken te zijn. Het kan een leesboek, informatieboek, stripboek, gedichtenbundel, etc. zijn, dat maakt niks uit.

Nee, dat is juist de kracht van Lezen met Kinderboekenjuf. Als school hoef je het boek niet op school/in de klas aanwezig te hebben om de mini leesles te kunnen geven. Er is overigens wel een grote kans dat kinderen in de klas het boek naderhand graag willen lezen. Dat is ook gelijk de kracht van de mini leesles.

Lezen met Kinderboekenjuf ondersteunt de leerkracht. In een ideale wereld zouden alle leerkrachten veel kinderboeken lezen, zelf mini leeslessen bedenken en een grote berg enthousiasme over kinderboeken mee de klas in nemen. Helaas weten we ook dat de werkdruk in het onderwijs hoog is. Leerkrachten moeten enorm veel en een kinderboek lezen staat vaak niet op dat lijstje.

Daarnaast zijn er ook leerkrachten die wel die grote berg enthousiasme mee de klas in nemen, maar waar de middelen niet aanwezig zijn. Er is geen budget voor de nieuwste boeken of ze zijn al snel door de kleine schoolbibliotheek heen.

Lezen met Kinderboekenjuf is daar de oplossing voor!

In Wat is Lezen met Kinderboekenjuf leg ik uitgebreider uit wat Lezen met Kinderboekenjuf is en waarom je hiervoor zou moeten kiezen.

Ja, dat kan zeker! Er zijn een aantal filmpjes waar je gratis naar kunt kijken.

Naast deze 3 filmpjes die je hierboven gratis kunt vinden is er ook een filmpje over Het geheim van het Klavertjesplein (geschikt voor groep 7 en 8).

Lezen met Kinderboekenjuf is een aanvulling op het stillezen. Het advies is om 30 minuten stillezen in te plannen waarbinnen je 2x 5 minuten besteed aan de mini leesles. Elke dag 30 minuten stillezen op het rooster is het beste. Je geeft dan 1 a 2 keer per week een mini leesles. 
Qua voorbereidingstijd ben je 5 tot 10 minuten bezig. Je zoekt de geschikte mini leesles op en zet dit klaar op het digibord. De nabespreking zit bij het stillezen in en kost jou als leerkracht dus geen extra tijd. 

Ja, er is een doelenoverzicht in Excel dat regelmatig geüpdatet wordt.

Lezen met Kinderboekenjuf kost €217,- per schooljaar en wordt betaald per factuur of door middel van automatische incasso via iDeal, Creditcard of Bancontact. Het abonnement wordt automatisch jaarlijks verlengd nadat je hierover bericht hebt ontvangen. 

Je kunt betalen door middel van automatische incasso. Deze machtiging geef je simpel af via iDeal, Creditcard of Bancontact. Betaling per factuur is ook mogelijk.

Je betaalt per school één prijs.

Nee, dit is niet mogelijk.

Dit kan in je account. Je kunt op ieder moment opzeggen, er volgt echter geen restitutie van de rest van het schooljaar.

Geen probleem, je kunt altijd mailen naar info@kinderboekenjuf.nl of contact opnemen via het contactformulier. Ik help je graag verder.

Aan de slag met 

Lezen met Kinderboekenjuf?

Met Lezen met Kinderboekenjuf geef je mini leeslessen waarmee je leesplezier koppelt aan stillezen. Je krijgt toegang tot 150+ filmpjes van verschillende boeken, uitgeverijen en soms met behulp van schrijvers. Na het afsluiten van het abonnement kun je meteen aan de slag.

Lezen-met-Kinderboekenjuf-rotated.jpg
Reina

‘De mini leeslessen van de Kinderboekenjuf vergroten het leesplezier van de kinderen.
Het zorgt ervoor dat de kinderen echt gericht gaan lezen.’

Reina Loonstra-Douma, leerkracht groep 4-5-6

Linda

‘De kinderen vonden de mini leesles erg leuk.Dat we het boek niet in de klas hebben was eigenlijk een probleem: hoe weten we nu hoe het verder gaat?

Naderhand ontstond er een mooi, spontaan gesprek wat duidelijk maakte dat de mini leesles precies doet wat het moet doen. Morgen gaan we er nog eentje doen in de klas.’

– Linda, leerkracht groep 7 –

Ook aan de slag met Lezen met Kinderboekenjuf?

Super! Je wilt starten met Lezen met Kinderboekenjuf!

Kies hieronder eerst hoe je de betaling wilt voldoen. Je wordt daarna doorgestuurd naar de inschrijfpagina.

Je kunt betalen d.m.v. een automatische incasso of  betalen per factuur. Kies je voor factuur dan ontvang je ieder jaar een factuur welke binnen 14 dagen moet worden voldaan. Klik op één van de twee opties om naar de inschrijfpagina te gaan.