Bij mij thuis op leesreis

[DOOR RIGOBERTA] Het thema van de Kinderboekenweek 2023 is Bij mij thuis. Een leuke manier om tijdens het stillezen hier aandacht aan te besteden is kilometerlezen. In deze blog laat ik je zien hoe je dat kan doen!
– Bij mij thuis op leesreis –

Header blog Bij mij thuis op leesreis

Kilometerlezen

Het thema van de Kinderboekenweek 2023 is Bij mij thuis. Tijdens deze week lezen we o.a. over verschillende soorten huizen en gezinssamenstellingen. Ook maken we kennis met het leven in andere landen dan Nederland. Dat laatste is een perfecte aanleiding voor het introduceren van kilometerlezen.

Bij kilometerlezen hou je bij hoeveel pagina’s er gelezen zijn tijdens het stillezen. Elke bladzijde die gelezen wordt telt mee als kilometer. Na de leesles worden al deze bladzijden bij elkaar opgeteld en zoveel kilometer hebben jullie die dag afgereisd.

Bij mij thuis op leesreis

Het kilometerlezen is niet bedoeld als wedstrijd, maar juist om samen aan één doel te werken. Het leesplezier staat altijd voorop! Bij het thema Bij mij thuis kan je het kilometerlezen op verschillende manier inzetten:

Kom je bij mij op bezoek?

Alle kinderen wonen op een bepaald huisnummer. Deze huisnummers worden op volgorde van klein naar groot gezet. Die volgorde bepaalt hoe jullie rondreizen. Als eerst gaan jullie lezen tot het eerste huisnummer. Bepaal als leerkracht of dit om woorden, zinnen, bladzijden of hoofdstukken gaat. Stel iemand woont op huisnummer 1, dan zijn jullie daar natuurlijk al na één leesles. Maar als iemand bijvoorbeeld op huisnummer 30 woont, dan kun je de bladzijen of hoofdstukken laten tellen. Sommige kinderen wonen op een adres met een huisnummer van 4 cijfers. Dan kun je ook ervoor kiezen om zinnen of woorden mee te laten tellen.

Als jullie het doel behaald hebben en dus bij iemands huisnummer aangekomen zijn, dan mag diegene vertellen over zijn/haar thuis. Wat gebeurt er thuis op leesgebied? En hoe gaat het er verder aan toe thuis? Wat maakt dit huis voor hem/haar een thuis?

Tip: lees ook ons blog Bij mij thuis: bespreekbaar maken van thuissituaties.

Op reis naar personages

Neem als voorbereiding een (voor)leesboek dat zich afspeelt in het buitenland. Een voorbeeld is het boek Hotel Bonbien, waarin het verhaal zich afspeelt in Frankrijk. Bepaal eerst met behulp van Google Maps hoeveel kilometer jullie verwijderd zijn van het Franse hotel. Stel: Jullie wonen in Utrecht en willen naar Frankrijk. Dat is ongeveer 840 kilometer. Dan moeten jullie als klas proberen om gezamenlijk 840 bladzijdes te lezen. Behaald? Kies dan een ander boek waar je de volgende bestemming uit haalt. Een andere boekentip om verschillende landen uit te halen is Hé, wie ben jij? Of De wereld op één moment. Maak er iedere dag een klein feestje van als het doel is bereikt. Zorg voor iets lekkers uit het land wat je bezoekt of hang er een leuke knutselactiviteit aan vast.

Nu kan het voorkomen dat de verhalen uit de boeken in de klas niet duidelijk op een bepaalde plek plaatsvinden of het verhaal speelt zich af in Nederland. Vertel de kinderen dan dat zij mogen lezen, maar dat zij extra alert moeten zijn of er in hun verhaal wordt gesproken over een huis of gebouw. Als voorbeeld neem ik het boek Planeet Omar: Problemenmagneet, wat getipt wordt op de Makkelijk Lezen lijst voor de Kinderboekenweek 2023. Op bladzijde 30 vertelt Omar dat hij naar de moskee gaat, een plek waar hij zich wel thuis voelt. Dan is 30 het getal wat meetelt voor het doel. Lukt het met de klas om zo snel mogelijk het vooraf gestelde doel van bijvoorbeeld 1000 bladzijdes te behalen? Moedig de leerlingen ook aan goed te kijken naar de illustraties in de boeken. Daar kunnen zij wellicht ook verschillende huizen ontdekken.

Andere ideeën om gelezen boeken bij te houden lees je in de blog over één boek per week-challenge, kilometerlezen, lees je door de natuur en tijdreislezen.

Een fijne Kinderboekenweek gewenst!

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen

Winkelwagen