Nationale Voorleesdagen 2022

[DOOR RIGOBERTA] De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) maakte in het kader van de Nationale Voorleesdagen het Prentenboek van het Jaar 2022 bekend. De jury stelde daarnaast een top 10 prentenboeken samen. De Nationale Voorleesdagen zullen plaats vinden van 26 januari t/m 5 februari 2022. In dit blog vertel ik je graag meer over de prentenboeken en welke lesideeën hierbij op Kinderboekenjuf.nl te vinden zijn.
                                                  – Nationale Voorleesdagen: Prentenboeken Top 10 2022 –

Nationale Voorleesdagen 2022

Nationale Voorleesdagen 2022

Jaarlijks vinden in januari de Nationale Voorleesdagen plaats, speciaal voor kinderen van 0 tot 6 jaar. Centraal staat het Prentenboek van het Jaar: Maar eerst ving ik een monster van Tjibbe Veldkamp en met illustraties van Kees de Boer. Er verschijnt dan een speciale mini-editie van het boek en in de bibliotheken en boekhandels vinden er allerlei feestelijke activiteiten plaats. Tijdens deze dagen staat het leukste ritueel van de dag in de belangstelling, namelijk voorlezen! Tjibbe Veldkamp zegt daarover:

‘Ik hoop dat kinderen veel plezier zullen beleven aan het boek. En ook hoop ik dat de voorlezers zullen moeten glimlachen en misschien even stilstaan bij de geheimzinnige kracht van verhalen!’

Prentenboek van het jaar 2022

Om gekozen te worden tot prentenboek van het jaar moet het boek aan een aantal voorwaarden voldoen. Het boek bevat uiteraard een goed verhaal en aantrekkelijke illustraties, maar het belangrijkste van al is dat er voldoende aanknopingspunten zijn voor interactie met kinderen en voor verwerking in hun spel.

En zo starten we de prentenboek top 10 dan ook met het prentenboek van het jaar 2022:

Prentenboek van het jaar 2022 Maar eerst ving ik een monster

Voor ouders een herkenbaar ritueel: kinderen in bed stoppen, een kort verhaaltje en dan lekker slapen. Dit boek is een ode aan het voorlezen. Het jongetje uit het boek probeert het naar bed gaan uit te rekken door steeds een nieuw verhaal te bedenken. ‘Maar eerst ving ik een monster..’ begint hij zijn avontuur. Ouder en kind wisselen elkaar af met vragen en antwoorden, waarbij het jongetje telkens weer een reden verzint om het verhaal niet te laten eindigen zodat het voorlezen lekker lang duurt. De prachtige illustraties en korte teksten in allerlei lettertypes maken dit boek heel geschikt als interactief voorleesverhaal.

Prentenboek top 10

Een jury bestaande uit o.a. leerkrachten, jeugdbibliothecarissen, recensenten en (kinder)boekhandel-eigenaren stelt voor de Nationale Voorleesdagen een Prentenboek Top 10 samen. Doelstelling van deze jaarlijkse campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. De prentenboeken zijn geschikt voor interactief voorlezen. Interactief voorlezen is een manier om kinderen te betrekken bij het voorlezen.

Of zoals de CPNB zegt:

‘Voorlezen maakt je leuker’

Hieronder de andere 9 prentenboeken uit de prentenboek top 10 voor de Nationale Voorleesdagen 2022.

Prentenboek top 10 Vos gaat een stukje rijden

Vos heeft een mooie loopauto en gaat een stukje rijden. Hij heeft het zo naar zijn zin, dat hij niet eens merkt dat muis en later mol, kever en nog meer dieren meeliften met hem! Dit stapelverhaal waarin er steeds meer dieren bijkomen nodigt uit om met de kinderen in gesprek te gaan. Daarnaast staan er veel leerzame begrippen in de tekst, zoals rijden, glijden, door plassen en over heuvels.  Een vrolijk voorleesverhaal voor kleine coureurs.

Hey baby, kijk

Dit knuffelboek is gemaakt van stevig karton, dus heel geschikt voor grijpgrage babyhandjes. In het verhaal maken we kennis met 9 dieren die op hun eigen speciale manier knuffels uitdelen. Een pandabeer die een kusje krijgt op zijn poot of een olifant die een olifantje streelt, bij alle dieren heeft Eva Mouton simpele maar mooie zwart-wit illustraties gemaakt.

Prentenboek top 10 Heertje en Meneertje

Heertje en meneertje zijn dikke vrienden en houden van bouwen. Ze zijn wel een beetje verschillend. De een gaat graag de hoogte in terwijl de ander juist weer de diepte in gaat. Ze bouwen en bouwen totdat ze tevreden zijn met hun bouwwerk, maar toch mist er iets. Ze missen elkaar! Gelukkig kunnen ze tot een mooie middenweg komen en blijft de vriendschap even sterk als in het begin.

De koffer

Op een dag verschijnt er ineens een vreemdeling met een koffer. De andere dieren willen alles weten en bestoken hem direct met allerlei vragen. Wie is hij? Wat komt hij doen? Wat zit er in zijn koffer?  De antwoorden van de vreemdeling zijn niet voldoende voor de anderen. Als de vreemdeling een dutje doet, neemt de nieuwsgierigheid het over van de dieren en openen zij het mysterieuze koffertje.  Er zit alleen een theekopje en een oude foto in, voor hen niets betekend maar voor de vreemdeling die huis en haard heeft moeten verlaten zijn meest waardevolle bezit! Dit boek is een ontroerend verhaal die kinderen leert over vluchtelingen.

Het eiland van olifant

Vorig jaar maakten wij tijdens de Nationale Voorleesdagen al kennis met de schrijver Leo Timmers en zijn boek Een huis voor Harry. Dit jaar staat er opnieuw een boek van zijn hand op de lijst: Het eiland van Olifant. Olifant gaat alleen de zee op maar komt na een storm op een eiland terecht. Hij heeft geluk, want er komt al snel hulp in de vorm van Muis. Het schip blijkt alleen te klein, dus wachten Olifant en Muis samen op redding. Zelfs Hond en Krokodil hebben moeite met de schipbreukelingen, maar het wordt daardoor wel erg gezellig op het eiland.

Bekijk ook Een huis voor Harry

Duizend-en-één paarse djellaba's

Esmaa gaat zoals elk jaar op vakantie naar haar familie in Marokko. Haar gezin heeft koffers met spullen uit Nederland volgepropt: van pindakaas voor haar neef tot mooie nieuwe kleren voor haar tante. Esmaa vindt het heerlijk op de markt in Marrakech, daar is altijd van alles te beleven. Tussen al die drukte raakt zij haar moeder en tante kwijt. Overal ziet ze paarse djellaba’s, maar niet die van haar familie.  Esmaa ontmoet bijzondere personen die haar helpen zoeken. Dit boek staat vol mooie illustraties die beginpunt kunnen zijn van gesprekken, zoals op vakantie gaan, iemand kwijtraken of bepaalde gewoontes.

  • Muk Mark Haayema, Laury Tinnemans & Job van Gelder
Nationale Voorleesdagen 2022 Muk

Muk is een Dalmatiër, zo’n mooie witte hond met zwarte stippen. De grote broer van Muk beweert dat je voor elke heldendaad een extra stip kan verdienen. In zijn dromen beleeft Muk allerlei avonturen waarbij hij zoveel extra stippen krijgt dat ze bijna niet meer passen! Het verhaal is geschreven in rijm, waardoor jonge kinderen het verhaal goed kunnen volgen.

Daar ben je

‘Daar ben je’ is een verzameling van 12 gedichten over luiers, knuffels, eerste woordjes en baddertijd. De illustraties van Charlotte Dematons maken het geheel mooi af. Ideaal om als juf in de klas in te zetten als een kind een broertje of zusje krijgt.

Nationale Voorleesdagen 2022 De ridder zonder billen

Hoe moet een ridder zonder billen nou een prinses vinden? De oplossing is simpel: de ridder gaat naar de billenwinkel in het bos. Er is zoveel keus in de billenwinkel, de ridder kan bijna niet kiezen. Een mooie toevoeging aan dit boek is de grote uitklappagina in het midden. Daarop zijn alle soorten billen uit de winkel te zien. Grote kans dat de kinderen niet uitgekeken raken! De keus valt op een stel harige billen, want dat past wel bij een stoere ridder, nu alleen nog maar een prinses vinden. De tekst die op rijm is geschreven en de tekeningen passen goed bij elkaar en zorgen voor een hilarisch voorleespartij.

Overige activiteiten rondom de Nationale voorleesdagen

  • Regel op school dat kinderen uit de bovenbouw voorlezen aan kinderen uit de onderbouw.
  • Introduceer een geheime voorlezer. Laat ouders/familieleden/kennissen zich van te voren opgeven om in het geheim voor te komen kezen. (Dit idee komt uit het e-book Een klas vol boekenwurmen).
  • Ga aan de slag met De Masked Voorlezer.
  • Bekijk de activiteiten op de website van de Nationale Voorleesdagen zelf.

Bekijk ook de favoriete voorleesboeken van Mamajezzblog.

Vergelijkbare artikelen