Kundige en gemotiveerde lezers dankzij de LIST-methodiek

De leesscores in Nederland zijn zorgwekkend ondermaats. De lat ligt niet hoog genoeg met alle graphic novels die gelezen worden. Als leerkracht voelen we de plicht om hierin iets te veranderen, maar de handvatten en hoe ontbreken hierin. Leerkrachten zoeken op internet naar stohalmpjes die enthousiast worden toegepast, maar een gedegen methodiek ontbreekt. 

LIST zorgt voor gemotiveerde, kundige lezers die lezen met plezier en om te leren
Kinderboekenjuf LIST-trainer

Tijd voor verandering...

Jaren geleden, toen er nog geen leerkrachttekort was en ik overal en nergens inviel, maakte ik kennis met LIST, een methodiek voor technisch lezen op de basisschool. Ik ben zo enthousiast geworden over deze methodiek doordat ik ervaarde dat de kinderen echt gemotiveerd lezen, kwalitatief goede boeken lezen en door het schoolbreed in te zetten dat kinderen een sterke basis mee krijgen. Door deze goede ervaringen ben ik mijn eigen bedrijf als Kinderboekenjuf gestart, zodat ik leerkrachten kan helpen de leesmotivatie van kinderen te vergroten. Hierdoor lezen de kinderen met plezier, begrijpen de kinderen beter wat ze lezen en bereiken de kinderen betere leesresultaten.

LIST is in samenwerking met Hogeschool Windesheim, Hogeschool Utrecht en Hogeschool Fontys ontwikkeld onder leiding van Thoni Houtveen. Vanuit de overheid is in 2008-2009 gevraagd hoe SBO-scholen beter leren lezen. Na jarenlange wetenschappelijke onderzoeken in de praktijk is daar de LIST-methodiek uitgerold. Als Kinderboekenjuf en leerkracht heb ik na jarenlange ervaring mij de LIST-methodiek eigen gemaakt.

Als de leesles begint...

Op school, in de diverse klassen, zie je kinderen die beginnen te zuchten als lezen op het programma staat. De boekenkast of wc zijn een favoriete plek om aan het lezen te ontsnappen. Soms lijkt het alsof kinderen wel lezen, maar als je het gesprek aan gaat dan blijkt dat ze alleen de woorden tellen…

Verder is het niveau van de boeken die kinderen lezen om te huilen. Hoe krijg je ze toch uit de graphic novels zoals de losers, mutsen, boomhutten en dogmans? De literaire boeken en gesprekken lijken onbereikbaar binnen jouw leeslessen. Als leerkracht weet jij niet meer hoe je dit moet aanpakken.

Door deze wetenschappelijk onderbouwde methodiek kun je schoolbreed kwalitatief goed leesonderwijs aanbieden wat resulteert in kundige en gemotiveerde lezers.

LIST zorgt voor gemotiveerde, kundige lezers die lezen met plezier en om te leren

Voor wie is het LIST-traject?

Oorspronkelijk is LIST bedacht voor SBO scholen, echter is de praktijk dat het ook op veel reguliere scholen ingezet wordt. LIST is voor alle basisscholen die een schoolbrede, totaalaanpak in willen zetten, waarbij de leerkracht geschoold wordt. Vanuit wetenschap bewezen en met effectieve interventies geven jullie het leesonderwijs op school vorm. Voorwaarde voor een succesvol
LIST-traject is dat er voldoende kwalitatief goede boeken aanwezig zijn of aangeschaft worden binnen 2 jaar.

LIST in het kort

LIST is een methodiek voor technisch lezen in groep 1 t/m 8 waarbinnen de focus ligt op het vloeiend en vlot kunnen lezen van teksten. Kinderen leren lezen om te leren en doen dat met plezier. De focus ligt op het begrijpen van en praten over wat zij lezen in een door hen gekozen kinderboek.

1/2

Er wordt gewerkt vanuit essentiële thema’s waarbij prentenboeken centraal staan en waaraan geletterde activiteiten gekoppeld worden. Na het voorlezen wordt een open denkvraag gesteld en daarover doorgesproken. Creatief schrijven heeft een belangrijke rol. Op andere momenten worden verdiepende en verrijkende boeken aangeboden die binnen het thema pas. Ook spelbegeleiding komt aan bod.

3

In groep 3 wordt de huidige methode als bron gebruikt. De lettervolgorde blijft van belang en de leesboeken worden ingezet. Verder wordt er veel voor-koor-door gelezen. Creatief schrijven speelt ook een belangrijke rol, net als het zelfstandig lezen en voorlezen.

4-8

Kinderen lezen in duo’s hardop, samen met een tutor ter ondersteuning, stil in een eigen boek of met technische ondersteuning. Leesplezier en leesmotivatie staan hierbij voorop. De leerkracht krijgt handvatten om dit zo vorm te geven
dat elk kind stappen kan maken. Met behulp van mini leeslessen en leesgesprekken geeft de leerkracht het zelfstandig leesonderwijs vorm waarbij op maat afgestemd wordt wat er voor de klas en voor sommige kinderen nodig is.

Hoe ziet het scholingstraject eruit?

Elk traject is anders en wordt op maat aangeboden.

Vooraf

Jullie nemen contact met mij op om meer informatie over LIST te ontvangen. Samen plannen we een belafspraak in, zodat het voor mij helder is wat ik eventueel voor jullie kan betekenen. Vanuit daar zijn er meerdere opties:
– ik kan een voorlichting over LIST verzorgen
– ik kan een prijsopgave delen
– ik kan data inplannen om het gehele traject bij jullie te verzorgen.

De kosten zijn per school verschillend en na een telefonisch gesprek kan ik daarover een prijsindicatie geven. Verder kan de LIST-voorlichting gratis online verzorgd worden en op locatie tegen kilometerkosten. 

Tijdens

Voor zowel BG, Al als VTL zijn er elk minimaal 3 scholingen binnen een schooljaar nodig om een stevige organisatie neer te zetten. Het is wenselijk om het tweede jaar op maat evenveel scholingen vorm te geven zodat de methodiek geborgd wordt en er verdieping aangebracht kan worden. Daarnaast kom ik observeren, vinden er regiegroepen plaats ter voorbereiding van de scholingen en kun je altijd per mail of telefoon contact opnemen bij vragen.

Na jaar 1

Na een jaar evalueren we het traject. Hoe draait LIST op school? Welke hulpvragen leven er nog?
Samen kijken we naar het volgende jaar. Er is van alles op maat mogelijk, hierover gaan we samen in gesprek. 
Verder denken jullie ook goed na hoe jullie de LIST-methodiek borgen zodat het jaren lang goed blijft draaien. Wat doen jullie met nieuwe collega’s? 

Later

Na het traject verzorg ik jaarlijks een online opfris moment tegen vergoeding voor nieuwe collega’s of collega’s die van groep wisselen. Uiteraard zijn alle collega’s van school hierbij welkom. 

Met korte vragen kun je altijd bij mij terecht. 

Successen van de Kinderboekenjuf:

Ik ben LIST-trainer

Inmiddels ben ik, na bijna 12,5 jaar praktijkervaring, gestopt voor de klas. Daarna heb ik 2 jaar als LIST-trainer bij Fontys OSO gewerkt. Als Kinderboekenjuf weet ik dat de LIST-methodiek wetenschappelijk onderbouwd is. Ga ook aan de slag met deze effectief bewezen methodiek. 

Ingrid Rijnbout-Evers

In 2011 studeerde ik na een lange droom eindelijk af als basisschoolleerkracht. Jarenlang stond ik als invaller voor de klas in groep 3 t/m 8. Daar leerde ik de LIST-methodiek en het werken met mini leeslessen kennen en ik was gelijk enthousiast.

Wat de juf leest

Mijn duo vertelde me een eigen boek mee te nemen en de kinderen te vragen wat ze gelezen hadden, dat deed ik braaf. Net toen ik de les af wilde ronden vroeg een meisje aan mij wat ik had gelezen. Vanuit mijn volwassen boek kon ik die gruwelijke informatie niet met ze delen, dus nam ik me voor kinderboeken te lezen. En zo ontstond in 2016 mijn bedrijf Kinderboekenjuf.

Toenemende leesmotivatie

Ik heb al die jaren de leesmotivatie bij kinderen in mijn eigen klassen toe zien nemen. Hoe beter ik de mini leeslessen in de vingers kreeg, hoe gemakkelijker het ging en toen ik achter de leerlijn literatuur en lezen kwam, wilde ik dat iemand mij dit eerder had verteld.

Mini leeslessen zijn een onderdeel uit de LIST-methodiek. Alle jaren dat ik voor de klas stond, merkte ik dat werken vanuit leesplezier en eigen boekkeuze echt een succes is. Door mij verder te verdiepen in de LIST-methodiek zag ik in dat dit dé manier is om kinderen op de basisschool te leren lezen. LIST zorgt voor gemotiveerde, kundige lezers die lezen met plezier en om te leren. In deze wereld is het heel hard nodig om hier mee aan de slag te gaan, zodat kinderen leesplezier en leesbegrip ervaren. Zo worden kinderen lezers voor het leven.

Ontwerp zonder titel (5)

Nieuwe handvatten die meteen toepasbaar waren

“Na een fijn eerste contact besloten wij om Ingrid te vragen voor een leestraject op maat. Haar kennis en ervaring sloten goed aan bij wat wij zochten in de begeleiding tijdens het implementeren van LIST bij ons op school. De scholingen voor het team waren informatief en gaven handvatten die meteen in de praktijk toepasbaar waren. Tijdens de observatierondes werd er op een fijne manier meegedacht bij punten waar tegenaan werd gelopen. Met vragen tussendoor kunnen we ook bij haar terecht.”

— Evelien, taal- en leescoördinator WSKO St. Jozefschool Schipluiden –

Ontwerp zonder titel (5)

Praktische en concrete tips dankzij Ingrid

‘Ik vond het een inspirerende ochtend gisteren. Hij werd ook erg gewaardeerd door de collega’s. Met name alle praktische en concrete tips waar iedereen de volgende dag meteen mee aan de slag kon. Dus dank daarvoor!’

– Sabine, directeur kindercampus de Cocon –

Zijn jullie klaar voor een effectief bewezen methodiek?

Hierdoor willen jullie morgen met LIST starten:

Voor wie is deze methodiek niet bedoeld?

Voor wie is de LIST-methodiek geschikt?

Klaar voor meer gemotiveerde lezers?

Veel gestelde vragen

LIST is een methodiek voor technisch lezen op de basisschool. 

LIST staat voor Lees Interventie-project voor Scholen met een Totaalaanpak. Maar de afkorting wordt door LIST-scholen ook wel vertaald naar Lezen IS Top, omdat binnen deze methodiek leesmotivatie de grootste sleutel is tot het vloeiend en vlot kunnen lezen van teksten.

Elk LIST-traject dat ik aanbied is maatwerk. Neem contact op zodat ik een gratis gesprek met jullie kan inplannen, waarna ik een gepaste prijsopgave met jullie kan delen.

Eén tot twee jaar.

Voor elke basisschool die het leesonderwijs een boost wilt geven. 

Naar mijn weten wel. Er zijn scholen die gebruik maken van de subsidie basisvaardigheden bijvoorbeeld. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt echter bij de school.

Uiteraard is dat mogelijk. Echter zijn de kosten niet anders of ik voor één leerkracht of voor een gehele school langskom. Mijn uren en werkzaamheden zijn hetzelfde.

Dat is een veelgehoorde zoektocht. Een eerste telefonisch gesprek kan daar zeker bij helpen. Daarnaast kan ik een voorlichting over LIST geven, voordat jullie in het LIST-traject stappen. De voorlichting is online gratis. Als ik op locatie kom vraag ik daar een kilometervergoeding van €0,25 per kilometer vanaf Huissen voor. 

Je kunt me altijd mailen op info@kinderboekenjuf.nl, dan krijg je zo snel mogelijk mail terug. Tip: zet in het onderwerp dat het over LIST gaat.

Copyright © 2016 – 2024 Kinderboekenjuf.nl | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid | Disclaimer