Nationale Voorleesdagen: Prentenboeken top 10

[DOOR RIGOBERTA] De Nationale Voorleesdagen vinden plaats van 22 januari tot 1 februari 2025. De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) maakte ter gelegenheid van dit voorleesfeest het Prentenboek van het Jaar 2025 bekend. De jury stelde daarnaast een top 10 prentenboeken samen. In dit blog vertel ik je graag meer over de prentenboeken en welke lesideeën hierbij op Kinderboekenjuf.nl te vinden zijn.
                                                  – Nationale Voorleesdagen: Prentenboeken Top 10  –

Header blog Nationale voorleesdagen

Jaarlijks vinden in januari de Nationale Voorleesdagen plaats, het grootste boekenfeest voor kinderen van 0 tot 6 jaar. Met voorlezen leg je de basis voor een leven lang leesplezier.

Dit jaar heeft het CPNB daarom samen met Hebban de Voorleeschallenge in het leven geroepen. Op de website van Hebban kan je als voorlezer aangeven hoeveel boeken je dit jaar wil gaan voorlezen. De gekozen boeken kunnen d.m.v. de ‘Wil ik lezen’ knop verzameld worden op je digitale boekenplank. Heb je het boek voorgelezen, dan vink je ‘Gelezen’ aan. Het boek telt dan automatisch mee voor de Voorleeschallenge. Om je te inspireren brengen De Nationale Voorleesdagen en Hebban het hele jaar door voorlezen onder de aandacht met de hashtag #woensdagvoorleesdag. Elke woensdag kan je in de Hebban Boekenapp afwisselend nieuwe prentenboeken of klassiekers vinden in de leeftijdscategorie 0 tot 6 jaar.

Nationale Voorleesdagen

‘Rinus’ van Ingrid en Dieter Schubert is gekroond tot Prentenboek van het Jaar 2025. Tijdens de campagne is dit boek in een speciale mini-editie (mét knuffeltje) te verkrijgen in de boekhandels. Rinus wordt ook feestelijk voorgelezen tijdens het Nationaal Voorleesontbijt, het startmoment van de Nationale Voorleesdagen.

Naast het Prentenboek van het Jaar stelt een jury uit o.a. leerkrachten, jeugdbibliothecarissen, recensenten en (kinder)boekhandel-eigenaren voor de Nationale Voorleesdagen een Prentenboek Top 10 samen. Doelstelling van deze jaarlijkse campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. 

De Prentenboek Top 10 voor De Nationale Voorleesdagen 2025

Rinus Ingrid & Dieter Schubert  

Cover Rinus

Logeren bij opa, iets wat kinderen vast wel zullen kennen. Ook Rinus gaat graag naar zijn opa. Die was vroeger zo sterk dat hij wel 100 boomstammen kon optillen. Tegenwoordig spendeert opa zijn dagen liever luierend in de schaduw. Maar daar wil Rinus niets van weten. Hij wil rennen, ravotten en spelen, maar of hij opa zover krijgt?

Ga jij mij kietelen? Mies van Hout  

Cover Ga je mij kietelen?

Kietelen, een spelletje wat je vast al wel eens hebt gedaan met je vader, moeder, broer of zus. Maar heb je wel eens een dier gekieteld? Hoe zou een beer of zelfs een krokodil het vinden op gekieteld te worden? Ga mee op ontdekkingstocht naar de liefste en gevaarlijkste dieren.

Vos en Vis Daan Remmert De Vries  

Cover Vos en Vis

Vos vindt zichzelf best sluw maar komt er in dit prentenboek achter dat Vis misschien iets slimmer is dan hij had verwacht. Hij maakt aardappelpuree voor het avondeten en zou daar best wel een visje bij willen eten dus gaat hij er eentje vangen. Zo gezegd, zo gedaan, maar als Vos eenmaal op zee verdwaalt raakt, blijkt zijn net gevangen Vis de enige te zijn die hem kan helpen. Een verhaal met een wijze les.

Leeuwenlessen Jon Agee

Cover Leeuwenlessen

Wie wil dat nou niet: een leeuw worden! Je hebt geluk, want in dit boek staan de zeven stappen om de koning van de jungle te worden. Nog beter is om les te volgen van een echte leeuw, zoals het jongetje in dit verhaal. Na een lange training ontdekt hij de belangrijkste les van allemaal: vrienden zijn onmisbaar.

Maak plaats! Karin Yin

Cover Maak plaats!

Een kleurrijk prentenboek met uitklapbare pagina’s vol dieren. Het is een dolle beestenboel, want er komen veel dieren voorbij in de illustraties, wel 100! Van een goudvis en spin tot een olifant en zelfs een walvis. Iedereen is welkom en niemand moet het gevoel krijgen dat ze er niet bij horen. Zelfs als dat betekent dat de dieren samen een oplossing moeten bedenken om het toch te laten passen. Het thema past mooi in de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen en is een mooi uitgangspunt voor een kringgesprek.

De bril van Beer Leo Timmers

Cover De bril van beer

Beer is altijd zijn bril kwijt, of toch niet helemaal…? Beer kan ze niet meer vinden en gaat daarom op bezoek bij zijn vriend Giraf. Onderweg komt hij allerlei dieren tegen, maar als Beer zijn bril heeft gevonden en daarover vertelt aan Giraf zijn die dieren niet meer te zien. Wat gek, die struik leek toch echt op een krokodil… Een hilarisch prentenboek over je fantasie de vrije loop laten.

We bakken een dierentuin Marit Törnqvist

Cover We bakken een dierentuin

Samen spelen is natuurlijk het leukste wat je kan doen. Nog leuker om dan zelf spelletjes te bedenken om te kunnen doen. In dit prentenboek op rijm komen al die activiteiten voorbij. Van dierenkoekjes bakken om dierentuin mee te spelen of een berentrein gemaakt van kartonnen dozen gevuld met knuffels. Kom je bij mij spelen? Ik denk het wel!

De Boebalas Nancy Bosmans

Cover De Boebalas

Oma heeft Ghanese fufu met okrasoep gemaakt. Neah, Ayah en Avah vinden de soep maar vreemd en slijmerig. Daar willen ze liever niet van proeven. Dan komt oma met een bijzondere oplossing. Ze roept de hulp in van de Boebalas, een lief monster die de kinderen meeneemt op een magisch proefavontuur!

Het huisje zonder heks Sophie Pluim

Cover Het huisje zonder heks

Ergens in het bos staat een klein huisje. Vroeger woonde daar een heks, maar dat is al lang niet meer zo. Door de komst van meerdere seizoenen raakte het huisje in verval en bleef het eenzaam achter. Tot een dag waarop het huisje niet langer meer wacht op de heks, maar zelf de wereld intrekt op zoek naar een nieuwe bewoner. Een sfeervol sprookje met prachtige illustraties.

Een toren van tijgers Lizette de Koning

Cover Een toren van tijgers

Een versjesboek met gedichten over dieren. Perfect voor de jongste kinderen als eerste kennismaking met poëzie. Er komen allerlei dieren voorbij en door de humor in tekst en illustraties een heerlijk boek om voor te lezen!

Overige activiteiten rondom de Nationale voorleesdagen

  • Regel op school dat kinderen uit de bovenbouw voorlezen aan kinderen uit de onderbouw.
  • Rinus is dit jaar meertalig voor te lezen en ook beschikbaar in het Pools, Turks, Arabisch en Oekraïens. Wellicht zijn er ouders die graag in hun eigen taal op school willen komen voorlezen.
  • Ga aan de slag met De Masked Voorlezer.
  • Scholen kunnen een pakket met lesmateriaal aanschaffen via de website van CPNB

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen