Ontwikkel in no time kwalitatief goede mini leeslessen!

Motiveer de kinderen in jouw klas om te lezen.

Ontwikkel stap voor stap kwalitatief goede mini leeslessen. Leer welke doelen er achter een mini leesles schuilgaan, hoe jouw leerkracht handelen ertoe doet en waardoor jij tijdens de nabespreking de kracht van de mini leesles optimaal benut.

‘Ik doe maar wat’

Je bent al bezig met mini leeslessen. Je ziet al dat het enthousiasme en het niveau van de kinderen groeien.

Heel enthousiast bedenk je elke keer leesvragen, maar waar haal je de inspiratie vandaan? Tijdens het lezen in kinderboeken komen de ideeën wel omhoog, maar ergens heb je ook het gevoel dat je aan de oppervlakte blijft hangen. Steeds weer praten jullie over ervaringen van de personages, maar er is nog zoveel meer waar jullie over zouden kunnen praten.

Je merkt dit ook aan de kinderen. Het nieuwtje is eraf, ze kennen het nu wel. En de kinderen die graag informatieboeken lezen komen bijna nooit aan het woord. Je zou zo graag willen dat de kinderen in jouw klas gemotiveerd blijven lezen en je weet dat dit kan… 

Je merkt dat de kinderen eerst enthousiast waren en dat dat enthousiasme langzaam weg druipt. Ook merk je dat je eigen enthousiasme steeds minder wordt omdat je inspiratie voor het bedenken van mini leeslessen uitgeput raakt. Hoe je het nu aanpakt, werkt niet meer, en als je niet uitkijkt, heb je straks weer een klas vol ongemotiveerde lezers. Hoe voorkom je dat?

Het liefst zou ik je eventjes door elkaar rammelen, want je bent er nog lang niet...

Je kunt nog zoveel meer uit de mini leeslessen halen. Wees niet ongerust, ik rammel je niet echt door elkaar, ik zet het hier alleen voor je op papier. Want echt, het kan nog een laag dieper… waardoor de kinderen écht gemotiveerd blijven en je ze ook op literair niveau nog iets bijbrengt. Maak er lezers voor het hele leven van. Om daar voor te zorgen leer ik je hoe je een kwalitatief goede mini leesles geeft. Want wanneer jij weet hoe je goede mini leeslessen geeft, ben je gewapend met een boek nu wél klaar voor een nieuwe mini leesles.

Mini leeslessen = gemotiveerde lezers, stijgende leesniveaus en toenemend leesplezier.

‘Bredere blik op mogelijke leesvragen’

Voor mij geven mini leeslessen een toegevoegde waarde aan vrij lezen. De kinderen lezen gericht met een doel. Sommige kinderen verdwalen helemaal in hun boek en zijn de vraag uiteindelijk vergeten, maar dat is niet erg. Kinderen die niet zo goed in het verhaal kunnen komen, hebben een gerichte opdracht. Door de cursus ben ik mij bewust van de verschillende doelen en heb ik een bredere blik op de mogelijke leesvragen die ik bij elk doel kan bedenken.

– Dorien, leerkracht en beleidsondersteuner –

In Mini leeslessen van A tot Z leer je:

Tijdens de cursus ervaar je het geven van een mini leesles van A tot Z!

Over de cursus

De online cursus Mini leeslessen van A tot Z helpt je om kwalitatief goede mini leeslessen te geven waarmee je de kinderen in je klas motiveert om te lezen. De cursus heeft alles wat je nodig hebt om je mini leeslessen uit te voeren. Van het kiezen van een geschikt boek en het juiste doel tot het uitwerken van de evaluatie in een duurzame registratie van mini leeslessen. In bijna 50 video’s leg ik je uit hoe ik mini leeslessen van A tot Z uitdenk.

Dit brengt de cursus je:

En dit krijg je er extra bij…

* lees de voorwaarden verderop bij de veelgestelde vragen

Mini leeslessen van A tot Z

Ontwikkel stap voor stap kwalitatief goede mini leeslessen
287
 • Online cursusomgeving met 50+ video’s met uitleg en opdrachten voor een kwalitatief goede mini leesles
 • Het werkboek Mini leeslessen van A tot Z (digitale versie) met 100 bladzijden vol teksten, praktische opdrachten en aanvullende input om meteen mee aan de slag te gaan.
 • 1 jaar toegang tot de online cursusomgeving
 • Direct aan de slag kunnen je eigen tempo bepalen
 • Vragen stellen in de digitale cursus-omgeving
 • 2x per jaar een live sessie samen met andere cursisten voor al je vragen
 • Sparren met andere cursisten in een besloten Facebookgroep

‘Als leerkracht doe ik ertoe tijdens de mini leeslessen’

‘De cursus heeft me opgeleverd dat ik me bewuster van mijn leerkracht handelen ben geworden. Dat ik er als leerkracht toe doe bij de mini leeslessen, dat leerlingen mij moeten zien lezen. De leerlingen bij mij op school hebben zien heel vaak geen voorbeeld van een lezende ouder. Ik ben me er weer bewuster van geworden dat ik het rolmodel ben voor de leerlingen’

– Marloes, leerkracht groep 4 en leesspecialist –

Ben je klaar om een kwalitatief goede mini leesles te gaan ontwikkelen?

Voor wie is deze cursus?

Deze cursus is voor jou bedoeld als je:

Deze cursus is niet voor jou bedoeld als je:

Niet tevreden? Leverde de cursus je niets op? Dan krijg je je geld* terug.

* lees de voorwaarden verderop bij de veelgestelde vragen

‘Ik weet nu op welke verschillende manieren je een mini leesles kunt geven’

‘Ik bedenk nu al een aantal jaar mini leeslessen bij de kinderboeken die ik lees. Het startpunt hiervoor was mijn deelname aan de leeschallenge. Hiervoor had ik nog nooit over mini leeslessen gehoord en ik heb er ook nooit verdere theorie of informatie over gelezen. Eigenlijk vanaf het begin komen de mini leeslessen gewoon bij me op als ik aan het lezen ben.

In de loop van de tijd heb ik vooral door het klaarzetten van de blogs van anderen kennis gemaakt met andere soorten vragen voor mini leeslessen en ben ik dit ook gaan gebruiken. Zoals bijvoorbeeld: … heeft een magisch voorwerp. Wie zou er in jouw boek wel een magisch voorwerp kunnen gebruiken? Dat soort vragen heb ik leren kennen en gebruiken door het bij anderen te zien.

Door het lezen van de cursus weet ik nu welke categorieën mini leeslessen er zijn en op welke verschillende manieren je een mini leesles vorm kunt geven. Een heel aantal vormen ken en gebruik ik inmiddels, maar er zijn er ook een paar die helemaal nieuw voor me zijn. Ik vind het erg prettig hier nu een soort overzicht van te hebben.’

– Linda, leerkracht groep 6 en taal-/leescoördinator –

Hoi, ik ben Ingrid de Kinderboekenjuf.

Ik werk al sinds 2016 met mini leeslessen. Maandelijks weten meer dan 30.000 leerkrachten de ruim boekenblogs met mini leeslessen op de website te vinden. Er werken inmiddels al 140+ scholen met de mini leeslessen die ik geef via de filmdienst Lezen met Kinderboekenjuf. En daarnaast leespireer ik wekelijks zo’n 21000+ collega’s per nieuwsbrief en social media.

Ik zie sinds 2016 de leesmotivatie bij kinderen in mijn eigen klassen toenemen. Hoe beter ik de mini leeslessen in de vingers kreeg hoe gemakkelijker het ging en toen ik achter de literatuur doelen kwam wilde ik dat iemand mij dit eerder had verteld.

Als LIST-trainer weet ik dat het wetenschappelijk onderbouwd is dat inzetten op leesplezier werkt. Bij mini leeslessen draait het volledig om leesplezier en zie ik de leesniveaus groeien.

Met al deze ervaring is de cursus Mini leeslessen van A tot Z tot stand gekomen zodat ik jou kan leespireren en ook jij kunt ervaren wat de kracht van de mini leesles is.

Veel gestelde vragen

De cursus Mini leeslessen van A tot Z is een online cursus waarbij je in je eigen tempo de 6 modules volgt en leert hoe jij een kwalitatief goede mini leesles kunt geven. De cursus is een videocursus met Facebookgroep en kost 287 euro. 

De cursus bestaat uit bijna 50 video’s. Daarnaast ontvang je een digitaal werkboek met pagina’s vol teksten, praktische opdrachten en aanvullende input. Je doorloopt de cursus in jouw eigen tempo. Je kunt er binnen enkele uren mee klaar zijn, maar hebt uiterlijk 1 jaar de tijd vanaf aanschaf om de cursus te doorlopen.

De cursus is uiterlijk beschikbaar op 15 januari 2023 en vanaf dat moment kun je direct aan de slag met de gehele cursus.

Nee dat hoeft niet, je krijgt toegang tot de leeromgeving en kan de cursus vervolgens volgen waar en wanneer je maar wilt.

Module 1 Yes, je gaat kwalitatief goede mini leeslessen leren maken!

 • Je kent de achtergrondinformatie van een mini leesles en hebt houvast om alles uit de cursus te halen om een kwalitatieve mini leesles te kunnen maken.

Module 2 Boekenbabbel er op los

 • Je weet hoe je een kwalitatief goede mini leesles kan geven doordat je het belang van een mini leesles, de doelen van een mini leesles en je bent je bewust van de visie rondom het geven van een mini leesles.

Module 3 Mag ik gewoon een boek gaan zitten lezen?

 • Je toont correct leerkracht handelen en bent een voorbeeld voor de kinderen.

Module 4 Ervaar tijdens de nabespreking de kracht van de mini leesles

 • Je hebt tools en handvatten om de nabespreking zo vorm te geven dat de kinderen onbewust onderling boeken promoten en jij de kracht van de mini leesles kan ervaren.

Module 5 Aan de slag met jouw mini leesles

 • Je hebt aan de hand van een template de stappen doorlopen tot het voorbereiden van een kwalitatief goede mini leesles welke de volgende dag gegeven kan worden.

Module 6 Maak de mini leesles duurzaam!

Je ervaart hoe het is om een mini leesles te geven en reflecteert en evalueert op jouw handelen.

Je kunt de cursus betalen met iDeal, Bancontact en per factuur. Je kunt ook vragen of de school het wil betalen uit je persoonlijk bijscholingsbudget.

Zeker kan dat! Natuurlijk altijd in overleg. Je kan kiezen voor betalen per factuur zodat je het niet voor hoeft te schieten. Zorg dan dat je de juiste gegevens invult op de factuur zodat de betaling geregeld kan worden.

Het is heel fijn (ook om het te borgen binnen de school) om de cursus samen met een collega te volgen. In module 6 ga je ook op zoek naar een collega die jou kan voorzien van feedback. Hoe fijn is het dan als je samen de cursus inhoudelijk kent.

Je betaalt per collega om toegang te krijgen tot de cursus. Zo kan elke leerkracht onder een eigen account inloggen en op zijn eigen tempo de cursus volgen. Het is niet toegestaan om met meerdere collega’s op hetzelfde account in te loggen. 

Indien 5 collega’s of meer van één school op één factuur tegelijk instappen ontvangt de school 15% korting. Vooraf aan het instappen dient contact opgenomen te worden via info@kinderboekenjuf.nl zodat de korting toegepast kan worden. Na instappen vervalt het recht op korting. De groepskorting is alleen van toepassing op de reguliere prijs van €287,- en geldt niet in geval van acties/kortingen.

 

Dat weet je nooit. Deze pagina helpt je aan de informatie om deze overweging te maken. Daarnaast heb ik een geld terug garantie voor als je niet tevreden bent. In het ergste geval krijg je je geld terug en in het mooiste geval kun jij kwalitatief goede mini leeslessen geven die de kinderen in jouw klas aan het lezen krijgen én houden.

Ben je niet tevreden over de cursus? Leverde de cursus je niks op? Dan kun je je geld terug vragen. In de algemene voorwaarden lees je meer over de voorwaarden waarbinnen je het geld terug kunt vragen.

VOL De eerste 10 cursisten die instappen krijgen van mij persoonlijke feedback op een mini leesles video. Je ontvangt later hierover nog bericht met de voorwaarden waaraan de video moet voldoen (denk aan tijdsduur, specifiek doel/leervraag en AVG-proof). 

In de besloten Facebookgroep zal ik extra tips delen. Daarnaast kun jij daar jouw mini leesles vragen stellen, tips delen en/of om feedback vragen aan mede cursisten.

Kortom de Facebookgroep is een mooie manier om andere leerkrachten te ontmoeten die ook met mini leeslessen aan de slag gaan. Maar ook om je vragen te stellen, successen te vieren en elkaar te helpen als je even vastloopt.

Je kunt me altijd mailen op info@kinderboekenjuf.nl, dan krijg je zo snel mogelijk mail terug. Tip: zet in het onderwerp dat het over de cursus gaat.

2x waarom NU meedoen

WhatsApp Image 2022-12-13 at 21.08.35

1. Je krijgt direct toegang tot de online leeromgeving en kunt in jouw eigen tempo aan de slag.

WhatsApp Image 2022-12-13 at 21.09.12

2. Je wordt meteen toegevoegd tot de besloten Facebookgroep waarin je met andere cursisten kunt sparren.

*Lees de voorwaarden bij de veel gestelde vragen

Wat leuk dat je je aan wilt melden voor de cursus!

Kies hieronder eerst hoe je de betaling wilt voldoen. Je wordt daarna doorgestuurd naar de inschrijfpagina.

Je kunt betalen d.m.v. ideal, bancontact of per factuur. Kies je voor factuur dan ontvang je een factuur die binnen 14 dagen moet worden voldaan. Klik op één van de twee opties om naar de inschrijfpagina te gaan. 

Copyright © 2016 – 2023 Kinderboekenjuf.nl | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid | Disclaimer