Home / Ideeën mini leesles / Bovenbouw / Sinterklaas voor grote kinderen

Sinterklaas voor grote kinderen

LET OP!! Dit bericht over Sinterklaas voor grote kinderen is alleen voor volwassenen en NIET voor kinderen!

Sinterklaas voor grote kinderen

Sinterklaas voor grote kinderen

 

Ben jij een kind en ben je per ongeluk toch op deze pagina beland?
Klik dan HIER om naar een andere pagina over een Sinterklaasboek te gaan.

 

Het verhaal

Sinterklaas voor grote kinderenSinterklaas voor grote kinderen vertelt de legende van Sinterklaas. Sinterklaas bestaat al vele jaren. Hij begon als goedheiligman die allerlei goede daden verrichte. Ouders hebben dit in stand gehouden tot de traditie die wij nu kennen.

Er zit een heus contract in het boek wat uitgeknipt, euhm ik hoop gekopieerd, kan worden zodat kinderen en hun voorlezers dit kunnen ondertekenen. Het contract in het boek helpt kinderen zich er bewust van maken dat zij nu een belangrijk geheim kennen en dit niet aan kleinere kinderen mogen vertellen.

Recensie

Het boek is voor kinderen vanaf 7 jaar geschreven. Het blijft echter voor ouders/verzorgers belangrijk dat zij zelf bepalen wanneer zij hun kind(eren) dit geheim bijbrengen. De tekeningen zelf verraden het geheim niet, waardoor het boek veilig is voor kinderen die nog niet kunnen lezen. Het boek is zo geschreven (door Sinterklaas) dat kinderen dit zelf kunnen lezen en begrijpen. Piet heeft de tekst gecorrigeerd.

Ik kan dit boek echt aanraden voor ouders die hun kind het geheim van Sinterklaas willen vertellen. Op sommige scholen wordt in een bepaalde groep dit nieuws door de leerkracht verteld, daarvoor zou een leerkracht dit boek voor kunnen lezen.

Met dank aan Uitgeverij Kluitman voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf het boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Ideeën mini leeslessen Sinterklaas voor grote kinderen

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Sinterklaas voor grote kinderen zijn:

Let op: Gebruik deze mini leeslessen alleen in groepen waar alle kinderen het geheim van Sinterklaas al weten. 

 • Sinterklaas voor grote kinderen is vanuit het ik-perspectief geschreven. Lees bladzijde 10 ‘Sint, dat is…‘ t/m bladzijde 11 ‘…ik even lief.‘ voor. Het lijkt alsof Sinterklaas dit zelf vertelt (al heeft Piet wel het een en ander gecorrigeerd, zie bladzijde 6).
  Leesvraag: Ga tijdens het lezen in jouw boek op zoek naar wie vertelt? Je kunt kiezen uit de alwetende verteller (die weet en ziet alles), het ik-perspectief vertellend (er wordt door een persoon verteld wat geweest is), het ik-perspectief belevend (er wordt door een persoon van alles beleefd) en het personale perspectief (de verteller volgt één persoon). Er kunnen ook uitzonderingen zijn zoals dit boek, waar vanuit het ik-perspectief belevend wordt verteld, maar dan wel via verschillende personages.
 • In sommige boeken worden de moeilijke woorden duidelijk uitgelegd. Dat is in dit boek het geval. Lees bladzijde 24 ‘Lang geleden, meer…‘ t/m ‘…hartstikke veel avonturen.‘ voor. Hier wordt het moeilijke woord bisschop uitgelegd. Zo leer je wat een bisschop is.
  Leesvraag: Welke moeilijke woorden worden in jouw boek uitgelegd? Lees een stukje voor.

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Sinterklaas voor grote kinderen.

Overige lesideeën

 • In de bovenbouw helpen de kinderen Sinterklaas door lootjes te trekken en voor elkaar een surprise te maken. Je kunt dit boek hiervoor gebruiken (let op: doe dit alleen in een groep waar alle kinderen het geheim al weten). Lees bladzijde 6 voor. In dichtvorm wordt verteld dat je het geheim te horen krijgt. Dit is een goed voorbeeld voor een eigen gedicht van de kinderen.

  Sinterklaas voor grote kinderen

  Download de Informatiebrief surprises en het Lootje surprises hier.

Winactie Sinterklaas voor grote kinderen

De winactie is gesloten.

Zelf zat ik in groep 7 toen mijn moeder mij het geheim vertelde. Mijn broertje lag al op bed, tenminste dat dachten we. Ik mocht nog even op blijven, dat was toen erg bijzonder omdat we bijna altijd tegelijk naar bed gingen. Beneden op de bank vertelde mijn moeder mij het geheim. Ik moest ervan huilen. Toen hoorden we voetstappen op de trap, mijn broertje had afgeluisterd en stormde huilend naar boven. Zo wisten mijn broertje en ik tegelijk van het geheim.

In samenwerking met Uitgeverij Kluitman mag ik een exemplaar weggeven.

Sinterklaas voor grote kinderenWat kun je winnen?

Je kunt het boek Sinterklaas voor grote kinderen winnen!

Wat moet je doen?

Reageer vóór maandag 5 december 12.00 uur onderaan deze pagina met jouw ervaring rondom het geheim van Sinterklaas. Hoe is het jou verteld? Hoe reageerde jij? Of hoe heb jij het geheim zelf al doorgegeven? Reacties na 12.00 uur op 5 december tellen niet meer mee.

Voorwaarde voor deelname aan de winactie

Voorwaarde voor deelname aan de winactie is dat de winnaar na ontvangst van het boek een foto van het boek per e-mail naar Kinderboekenjuf.nl stuurt welke door Kinderboekenjuf.nl gedeeld mag worden op social media. Bij het achterlaten van een reactie accepteer je deze voorwaarde.

Hoe wordt de winnaar bekend gemaakt?

De winnaar wordt op maandagavond 5 december rond 20.00 uur bekend gemaakt op de Facebookpagina van Kinderboekenjuf.nl. Like deze pagina om op de hoogte te blijven van deze winactie en meer te lezen over de mini leeslessen van Kinderboekenjuf.nl.

De winnaar wordt onderaan deze pagina vermeld.

De winnaar zelf krijgt per e-mail te horen dat hij/zij gewonnen heeft. Zorg er daarom voor dat het e-mailadres wat je invult bij de reactie klopt. In de e-mail wordt je verzocht je adresgegevens toe te zenden, zodat het boek naar jou verzonden kan worden.

Wie mogen er mee doen?

Iedereen mag met deze actie mee doen. Maximaal 1 inzending per persoon.

Hoelang loopt de actieperiode?

De actieperiode begint op zaterdag 12 november om 17.00 uur en loopt af op maandag 5 december om 12.00 uur.

Overige

Deze promotie is op geen enkele manier verbonden met Facebook en is op geen enkele wijze gesponsord, ondersteund of georganiseerd door Facebook. De infromatie die je verstrekt door mee te doen aan de actie verstrek je dan ook niet aan Facebook maar aan Kinderboekenjuf.nl.

– De verstrekte gegevens zullen niet voor doeleinden, anders dan deze winactie worden gebruikt.

– De verstrekte gegevens zullen niet worden verstrekt aan derden.

De winactie is gesloten. Hartelijk dank voor het meedoen. De winnaar is bekend, bekijk hier wie de winnaar is geworden:

18 berichten

 1. Petra van de Glind

  Mijn vader deed lang geleden zijn broodpakketje (wat hij dagelijk meenam naar zijn werk) in mijn schoen
  Op deze manier kwam ik achter het geheim van Sinterklaas. Nu kan ik er om lachen, maar op datomen was ik erg boos en teleurgesteld. En dat heeft best lang geduurd.
  Het boek zou ik graag willen winnen voor de Beatrixschool in Ermelo

 2. Mijn ouders vertelden het,en ik was boos en teleurgesteld.
  het boek lijkt mij reuze handig als ondersteuning om het grote geheim te vertellen!

 3. “Tess, jij bent nu een paar maanden 9 jaar en oud genoeg om echt goed een geheim te kunnen bewaren, toch?” “Ja!” “Echt?” “Jaaaaaaa! Wat voor geheim?” “Het grote geheim van sinterklaas, maar dan moet je ‘t echt zeker weten dat je ‘t geheim kunt bewaren…”

  Al met al een hele trotse dochter thuis, die het wel heel jammer vindt, maar ook ontzettend stoer dat ze ‘t nu weet. Ze blijft ontzettend nieuwsgierig naar het hele verhaal, dus het boek zou ontzettend welkom zijn voor deze boekenwurm 🙂

 4. Sandra Linskens

  Ik zelf kan me eigenlijk niet meer herinneren hoe ik er achter kwam….. hoor veel mensen om me heen hierover vertellen maar ik weet niet beter dan dat ik het opeens wist…… geloof niet dat mijn ouders er voor zijn gaan zitten km het te vertellen, ik denk dat ik het zelf heb ontdekt.
  Nu heb ik 2 dochters. De oudste van 9 kwam er achter toen ze bij een vriendinnetje speelde. Daar werd er open over gesproken dat de Paashaas niet bestaat en omdat mijn dochter dat wist gingen ze er vanuit dat ze het geheim van Sinterklaas ook kende……oeps…..ze kwam vol vragen thuis.
  De jongste van 7 zit nog vol in het verhaal, hopelijk kan ze nog een jaar genieten van deze prachtige tijd.
  Het boek zou ook erg welkom zijn om te gebruiken in mijn bovenbouwgroep op een SBO school!
  Ik duim dat ik een keer geluk mag hebben!!!

 5. Helaas was er een stoere jongen in mijn klas (groep6) die dacht dat het leuk zou zijn om het grote geheim te verklappen… Hij riep Door de klas: “jullie zijn echt dom hè, Sinterklaas bestaat helemaal niet!”. Huilend kwam ik thuis en vroeg ik aan mijn moeder of het klopt.

  Zelf geef ik les in groep 7-8 en dit lijkt mij een geweldige manier om in de decembertijd hier aandacht aan te besteden.

 6. Ik heb echt geen idee hoe ik er achter ben gekomen. Best wel zonde…want ik zou er graag over vertellen aan mijn klas (groep 8) als ik ze rond sinterklaastijd de opdracht geef een verhaal te schrijven (‘over hoe ik van mijn geloof ben gevallen’). Altijd hilarisch om dit met ze te bespreken!

  Nu mijn oudste net 8 is geworden in groep 5 maar nog wel vol gelooft, weet ik dat er straks voor mij een pittig gesprek zit aan te komen…
  Het lijkt me geweldig om dit te doen aan de hand van dit boek. Dan heeft hij straks tenminste een goed verhaal op te schrijven als hij van zijn juf/meester in groep 8 een stelopdracht krijgt?

 7. Helaas ben ik er zelf achter gekomen…Het riep veel vragen op en alle puzzelstukjes vielen toen wel op zijn plek, helaas. Ik denk dat dit boek een goede manier is om “het” uit te leggen en het kinderen een goed/beter gevoel geeft. Ben benieuwd naar het boek!

 8. Anouk Huiskamp

  Ik heb het geheim thuis nog niet hoeven te verklappen. Op school zijn we er heel bewust mee bezig. Ik had een groep 4/5. De kinderen van groep 5 geloofden allemaal niet meer. Samen hebben we besproken hoe we dat geheim konden houden voor groep 4. Ze hebben het geheim ontzettend goed bewaard en hebben zo trots als een pauw rond gelopen op school.

 9. Ik denk dat ik nog maar een jaar of zes was toen het geheim me al door een klasgenootje werd verklapt. Ik kan me niet herinneren dat het veel met me deed; nu kon ik tenminste direct communiceren wat ik voor cadeautjes wilde en dat ‘Sinterklaas voor nog veeeeeeel meer kinderen cadeaus moest kopen en ik daarom geen dure cadeaus moest vragen’ kon ik nu afdoen als een slechte smoes van m’n ouders.
  Zelf heb ik een dochtertje en ik hoop wel dat ik het geheim zelf met haar mag gaan delen, in plaats van dat één van haar klasgenootjes het geheim verklapt.

 10. Mijn moeder moest het mij wel vertellen, aangezien we lootjes gingen trekken op school incl gedicht en surprise…Ik geloofde nog heilig in Sinterklaas en vond het ook heel erg…..
  Dit boek lijkt mij een mooi hulpmiddel om het geheim te delen met mijn kinderen!

 11. Ik mocht het grote geheim weten, omdat mijn broer jonger was. Mijn moeder heeft het me verteld en ik voelde me echt ‘groot’ omdat ik het wel wist en mijn broertje niet.
  Nu sta ik voor de klas (groep 5) en kom ik nog regelmatig kinderen tegen, die nog geloven. Ik adviseer ouders meestal een paar maanden voor de aankomst van Sint in Nederland om het geheim aan de kinderen te vertellen. We maken in groep 5 surprises voor elkaar. Het is leuk dat ik nu een goede tip kan geven door ouders dit boek aan te raden.

 12. Hilde Maahury

  Het is mij door mijn moeder verteld. Wat was ik teleurgesteld. Ik voelde me zwaar bedrogen. Niet alleen door mijn ouders, door de hele wereld( die is natuurlijk niet zo heel groot als je 8 bent) Pas toen mijn moeder mij het idee achter het verhaal vertelde begreep ik het wel. Ik ben een stuk ouder door mijn zusjes dus deed ik mee met gedichtjes maken enz Oh wat voelde ik me groot en stoer. Al die magie die het feest van tevoren had was op dat moment toch weer even terug.

 13. pascale claus

  Hopelijk mogen de Belgische liefhebbers van je website ook mee dingen ;-D
  Als oudste van vier mocht ik jaren terug altijd helpen met mijn mama om alles te verstoppen. Dat vond ik een heerlijke tijd, waar ik, met een broer die bijna tien jaar jonger was, lang van heb genoten. Ondertussen mama van twee dochters die het alle twee op hun manier gemerkt hebben. Te veel sinten in te veel winkels hielp meestal wel alhoewel babbelzieke nichtjes niet zo geapprecieerd werden.;-p
  Onze oudste dochter is nu net afgestudeerd als kleuterjuf, dus zij mag lekker mee dromen met haar hummeltjes in de klas. De jongste zit in haar tweede jaar opleiding opleiding juf lagere school, dus die zal wel mettertijd de heikele taak hebben om te schipperen tussen kindjes die het wel al weten en the believers 😉 Dus zo’n boek zou hier wel super handig zijn en misschien kan ik het dan ter zijner tijd es lenen als de kleinkinderen te groot worden ;-p

  • Maar natuurlijk zijn liefhebbers uit België ook van harte welkom bij deze winactie. Ik wist niet eens dat ik ze had 😉

 14. Ik kan het me niet meer herinneren….het zal dus weinig indruk op me gemaakt hebben, zal al wel bedacht hebben dat het niet waar kon zijn….

  Nu zitten we met het dilemma hoe en wanneer vertellen we het onze dochter (7 jaar, groep 4).
  De lastige vragen beginnen al te komen….

 15. Sabine Sijpkes

  Het viel mij als 7 jarige op dat er zoveel verschillende sinterklazen waren. Natuurlijk volgens mijn ouders allemaal hulp sinten want de Sint kan toch niet alles alleen doen. Toch was ik niet tevreden met het antwoord. Ook opvallend dat mijn vader altijd moest plassen met pakjes avond, later kwam ik er achter dat hij op het raam klopte. Een paar dagen voor pakjes avond op 7 jarige leeftijd kwam ik er achter dat het grote geheim. Toen ik naar het toilet moest zag ik mijn moeder de cadeaus in onze schoenen doen. Mijn ouders hebben het geheim toen verteld. Mijn zus was blij dat ik het wist, zij was bang dat ze zich een keer zou verspreken. Ik moest mijn ouders wel beloven dat ik het geheim niet verder zou vertellen. Dit was namelijk de taak van de ouders!

 16. Mijn vader vertelde het toen ik 8 jaar was.
  Hij legde uit hoe hij de zwarte vingers van Zwarte Piet op het papier en het bord met drinken en eten voor het paard zette en dat mijn vader en moeder mijn schoen telkens leegmaakte. We kregen in die tijd ook veel wortelstamp. Mijn 4 oudere broers mochten ook niets vertellen en mijn oudste broer was al 20 jaar en deed alsof hij ook nog geloofde. Iedereen zat in het complot en speelde mee. Zij wisten al jaren dat Sinterklaas en Zwarte piet niet bestonden.
  Ik vond het jammer dat Sint niet bestond maar kon ermee leven. We hebben daarna nog elk jaar wel sinterklaas gevierd binnen het gezin. Ook zelf heb ik daarna nog een keer zwarte Piet gespeeld. Heerlijk om te zien dat mensen je niet herkennen en je een ander blij mag maken door Zwarte Piet te spelen.
  Ook nu mag ik na dit sinterklaasfeest 2016 onze enige dochter op de hoogte gaan brengen van het niet bestaan van de goedheilig man. Zeer jammer, want ze geloofd er nog heilig in.
  Een leuk boek met de mythologie rondom het bestaan van Sinterklaas is natuurlijk een ware onthulling voor haar. Vooral omdat ze ook nog zo graag leest is dit boek een leuke verassing voor haar om haar op een leerzame manier hiermee bekend te maken.

 17. Met pakjesavond zaten we altijd gezellig in de kamer met mijn moeder broertje vader opa en oma. Mijn vader en opa gingen ieder jaar weer “even” een stukje lopen om te kijken of ze sinterklaas al aan zagen komen. Ze deden de voordeur open en dicht. De cadeaus pakten ze van de trap naar beneden en zetten deze in de gang, terwijl wij vrolijk liedjes aan het zingen waren. Ik was 9 en had een beetje een vermoeden. Ik bedacht dat ik heeeeeel erg naar de wc moest (die in de gang was) toen mijn vader en opa aan het kijken waren. Van mijn moeder mocht ik niet gaan maar ben toch snel gerend want kon het niet meer vol houden.. toen ik in de gang kwam, kwam mijn vader met cadeaus de trap af.. en toen wist ik het zeker.