Letters en woordjes leren lezen

In deze doos zitten 50 kleurrijke kaarten die uw kind helpen om het lezen onder de knie te krijgen.
– Letters en woordjes leren lezen –

Letters en woordjes leren lezen

Het spel

In het doosje Letters en woordjes leren lezen vind je een stapel met 50 speel- en leerkaarten en een handleiding. Het spel is voor kinderen vanaf 5 jaar. De kinderen leren lezen en als volwassene stimuleer je het oefenen met het kind.

Letters en woordjes leren lezen

Hoe werkt Letters en woordjes leren lezen? Het idee is dat kinderen de kaarten leren lezen. Dit doen zij aan de hand van de beginklanken en de afbeeldingen. Letters en woordjes leren lezen

Er zijn twee soorten kaarten in het doosje te vinden. Een van de twee zijn de kaarten met een lettertekens (34 stuks). De juiste klank wordt aan de tekening gekoppeld zoals in dit geval de i aan de wip. Een kind begint met de afbeeldingen te benoemen en daar het klankteken bij te horen. Hierbij is uw hulp hard nodig.

Letters en woordjes leren lezen

De achterkant van deze kaart bestaat alleen uit het woord. Zodra de afbeeldingen bekend zijn en de klanktekens herkenbaar worden is het mogelijk om de achterkant van de kaart te gebruiken als oefenmateriaal. Welk woord staat hier? Weet het kind een woord niet, dan kan het op de achterkant spieken naar de afbeelding en het klankteken.
Letters en woordjes leren lezen

De andere kaarten (17 stuks) bestaan uit structuurwoorden. Deze worden pas gebruikt als het kind verschillende woorden kan lezen. Op elke kaart verschilt steeds één klank. Deze kaarten helpen het automatiseren van het leesproces.Letters en woordjes leren lezen

Recensie

Letters en woordjes leren lezen is een spel waarbij geen winnaar of verliezer aan te wijzen is. Op een prettige manier oefenen kinderen met verschillende lettertekens en klanken. Het fijne aan dit spel is dat er een duidelijke opbouw in moeilijkheid zit, waardoor kinderen zichzelf uit kunnen blijven dagen. Zo begin je met afbeeldingen te benoemen en de volwassene kan daarbij de klank uitspreken. Gaat dit goed? Maak dan de stap naar de achterkant van de kaart waarbij het kind het woord leest. Spieken mag op de andere kant van de kaart. Uiteindelijk wordt de laatste stap gemaakt naar de structruurwoorden, waarbij steeds één klank verandert.

Belangrijk is wel dat er opgelet wordt dat dit geen verplichte oefening wordt. Het doel van deze kaarten is vooral plezier in het lezen hebben. Juist op jonge leeftijd is het nog zo belangrijk dat leren lezen iets leuks is en niet tot frustratie leidt.

Met dank aan Uitgeverij Deltas voor dit recensie-exemplaar.

Zelf dit spel aanschaffen? Dat kan met ISBN 9789044743906 voor €9,95.

Overige ideeën Letters en woordjes leren lezen

Natuurlijk is dit spel op zich al hartstikke leuk om te spelen. Daarbij bedacht ik nog enkele andere mogelijkheden:

  • De afbeeldingkaarten bevatten bijna het gehele alfabet. Lukt het de kinderen de kaarten op alfabet te leggen?
  • Elke kaart heeft zijn eigen tekenklank. Welke woorden/afbeeldingen kunnen de kinderen er nog meer bij bedenken? Ontwerp zelf meerdere kaarten om mee te oefenen: letterkaart.
    Letters en woordjes leren lezen
  • Kun je met de woorden en plaatjes achter elkaar een verhaal bedenken?
  • Omschrijf een plaatje, weet de ander welk woord erbij hoort?

Andere leesspellen van Uitgeverij Deltas

Veel speel- en leesplezier!

Vergelijkbare artikelen