Succesvolle, literaire gesprekken voeren met de kinderen in je klas over je lesthema

In Nederland hebben we jarenlang de vakken rondom lezen uit elkaar getrokken. Technisch lezen, begrijpend lezen, woordenschat. We lijken in onderwijsland eindelijk te snappen dat juist alle vakken aan elkaar koppelen, zorgt voor betekenisvol onderwijs.

Daarom wil ik je tijdens deze studiemiddag meenemen hoe we dat goed kunnen gaan koppelen. Vanuit een lesthema dat binnenkort op jouw lesplanning staat, neem je zelf geschikte kinderboeken mee waar we mee aan de slag gaan. Bij deze kinderboeken gaan we mini leeslessen bedenken.

Op deze manier kun je na een middag succesvolle, literaire gesprekken voeren met je klas dat volledig aansluit bij jouw lesthema. 

Mini leeslessen zorgen voor leesplezier en leesbegrip, en door ze te koppelen aan je lesthema zorg je ook voor betekenisvol onderwijs.

It’s all connected 😉

Hoi, ik ben Ingrid en ik help je graag als Kinderboekenjuf
met het vormgeven van betekenisvol leesonderwijs.

Kinderboekenjuf leestraject

Mijn visie op leesonderwijs

Sinds 2011 werkte ik als leerkracht in het basisonderwijs. Inmiddels leespireer ik collega’s door het hele lang als Kinderboekenjuf en LIST-trainer via Fontys OSO. Door mijn praktijkervaring kwam ik in aanraking met mini leeslessen waar ik enorm enthousiast over ben. 

Door jaren in de klas te oefenen met mini leeslessen en deze te koppelen aan de leerlijn literatuur en lezen, heb ik ontdekt hoe je geweldige, literaire gesprekken met leerlingen kunt voeren. Door ze vervolgens ook nog eens te koppelen aan je lesthema, wauw, dan krijg je echt betekenisvol leesonderwijs. 

Mini leeslessen zijn krachtig en hard nodig in het leesonderwijs, zodat kinderen leesplezier en leesbegrip ervaren. Maak van kinderen lezers voor het leven.

Voor wie is deze studiemiddag?

Voor alle leerkrachten van groep 3 t/m 8 die:

Studiemiddag 25 september 2024 - wat gaan we doen?

Tijdens de studiemiddag vertel ik je alles over mini leeslessen en weet jij:

  • wat een mini leesles is en wanneer je een mini leesles inzet.
  • hoe je een kort en bondig leesfragment selecteert om voor te lezen zodat je bij het lesdoel blijft.
  • welke leesvragen je kunt stellen om succesvolle, literaire gesprekken te voeren met je klas.
  • hoe je je lesthema inhoud geeft waardoor het leesonderwijs betekenisvol wordt voor je klas.

Tijdens de studiemiddag creëer jij:

  • bij minimaal 3 kinderboeken mini leeslessen, waarmee je met behulp van literaire gesprekken praat over de inhoud van je lesthema. Hierdoor ligt de voorbereiding voor enkele lesweken al klaar en zijn de kinderboeken gekoppeld aan je lesthema, zodat het leesonderwijs betekenisvol wordt voor je leerlingen.

Vooraf voorbereiden:

  • Neem het liefst 5-10 geschikte kinderboeken mee die passen bij je lesthema en leeftijdsgroep.

Praktische zaken

Veelgestelde vragen

Voor leerkrachten, van groep 3 t/m 8, die kennis over mini leeslessen en de daarbij horende doelen missen en vooral ook willen leren om kinderboeken via mini leeslessen aan een lesthema te koppelen.
Let op: Je hoeft nog niet te weten wat een mini leesles is, dat ga ik je inhoudelijk vertellen.

Nee, tijdens de studiemiddag geef ik je een eerste kennismaking met mini leeslessen waarbij je gelijk de theorie als basis mee krijgt. Dit is voldoende om tijdens de tweede sessie zelf met mini leeslessen aan de slag te gaan.

Wat achtergrondinformatie: Een mini leesles is een kort stukje boekpromotie voorafgaand aan het zelfstandig lezen in groep 3 t/m 8. In deze podcast aflevering leg ik je uit wat een mini leesles is.

Nee, op dit moment is dit de enige datum.

Ja, je kan tot 14.00 uur aansluiten. Dan is de inloop. Om 14.00 uur begin ik met het programma.

Je kunt je directie of collega’s vragen om hulp. Er is vaak meer mogelijk dan we denken. Kan een collega het laatste uurtje overnemen? Is er iemand ambulant die bij kan springen? Is vervanging mogelijk aangezien het een inhoudelijk studiemoment voor jou betreft?

Ik vind het belangrijk dat iedereen (ikzelf vooral) nog (enigszins) fris en fruitig is tijdens de studiedag. Je gaat zelf aan de slag met het bedenken van mini leeslessen en hoe later op de dag, hoe minder effectief we zijn. Ik heb daarom het programma zo laat mogelijk op de woensdagmiddag geplaatst.

Zeker kan dat! Natuurlijk altijd in overleg. Je kan kiezen voor betalen per factuur zodat je het niet voor hoeft te schieten. Zorg dan dat je de juiste gegevens invult op de factuur zodat de betaling geregeld kan worden.

Indien 3 collega’s of meer van één school op één factuur tegelijk aanmelden ontvangt de school 15% korting. Vooraf aan het aanmelden dient contact opgenomen te worden via info@kinderboekenjuf.nl zodat de korting via een persoonlijke kortingscode toegepast kan worden. Na aanmelden vervalt het recht op korting. De groepskorting is alleen van toepassing op de reguliere prijs van €197,- en geldt niet in geval van acties/kortingen. Zijn de eerste 10 plekken met een vroegboekkorting van €50,- nog beschikbaar? Dan raad ik dat aan, omdat je dan 25% korting per collega krijgt.

Neem contact op met info@kinderboekenjuf.nl

Aanmelden? Klik op de oranje knop.