Kinderboekenweek2016 Voor altijd jong

Elk jaar in oktober is de kinderboekenweek een centraal begrip op de basisscholen. Dit jaar start de kinderboekenweek2016 Voor altijd jong op woensdag 5 oktober en duurt tot en met zondag 16 oktober.

Voor altijd jong

Voor altijd jongHet thema van de Kinderboekenweek2016 is Voor altijd jong. Opa’s en oma’s staan centraal tijdens deze kinderboekenweek. Opa’s en oma’s spelen vaak een belangrijke rol in het leven van kinderen. De verschillende bezoekjes met de feestdagen of verjaardagen, in de weekenden, het oppassen voor-tussen-na schooltijd, in de avonduren of weekenden, de uitstapjes en ga zo maar door.

Al die bijzondere momenten delen vele kinderen met hun opa’s en/of oma’s. Daarom is het zo leuk dat dit jaar het thema Voor altijd jong is, hierdoor staan we met z’n alleen even stil bij die bijzondere familieleden in ons leven.

Kinderboekenweekgeschenk

Voor altijd jong
Bron: www.kinderboekenweek.nl

Dit jaar schrijft Dolf Verroen het kinderboekenweekgeschenk. Dolf is geboren op 20 november 1928 in Delft. Het kinderoekenweekgeschenk heet Oorlog en vriendschap en is een boek over vriendschap in oorlogstijd.

Elk jaar wordt er ook een prentenboek uitgegeven tijdens de kinderboekenweek. Dit jaar wordt dat gemaakt door Floor Rieder. Floor is geboren op 4 februari 1985 in Zwolle. Het prentenboek heet Waar is Ludwig? en is een Leporello, dat is een drukwerk dat in meerdere slagen zig-zag is gevouwen.

Mini leeslessen bij verschillende boeken

Bij verschillende boeken heb ik ideeën voor mini leeslessen geschreven. Welke boeken aansluiten bij de kinderboekenweek2016 kun je hieronder zien. Benieuwd naar de mini leeslessen? Klik dan op de link om meer over het boek te lezen.

Bij het boek Sammie en opa schreef ik zelfs twee concrete lessen voor groep 5/6.

Kerntitels Kinderboekenweek2016

De kerntitels voor de KBW16 zijn in mei 2016 bekend gemaakt. Hierbij de kerntitels per bouw:

Onderbouw (groep 1/2) KBW16

Het boek ‘Mijn oma is een ooievaar – Alice Hoogstad’ is helaas niet beschikbaar op bol.com.

Beginnende lezers (groep 3/4) KBW16

Middenbouw (groep 5/6) KBW16

Bovenbouw (groep 7/8) KBW16

Andere boekentips

Op Pinterest heb ik een bord gemaakt met allerlei pins over boeken voor de KBW16 en ideeën bij het thema Voor altijd jong. Bekijk dit Pinterestbord door hier te klikken.

Hier een kleine greep uit alle boeken die over opa’s en oma’s gaan:

Benieuwd welke boeken rondom de kinderboekenweek te koop zijn?
Bekijk op bol.com

Ideeën voor de opening:

  • Nodig opa’s en oma’s uit voor een voorleesontbijt. Deze keer lezen de kinderen de opa’s en oma’s voor en worden de opa’s en oma’s bediend door de kinderen.
  • Vertel als leerkracht over jouw opa/oma. Neem eventueel een foto mee. Laat daarna de kinderen vertellen over hun opa’s en oma’s.

Lesideeën bij de kinderboekenweek2016:

  • Kleuteruniversiteit heeft een project geschreven over grootouders. Dit project vind je hier en is geschikt voor de onderbouw.
  • Leer de kinderen een lied over opa’s en/of oma’s aan: Mijn opa van Annie MG Schmidt, Opa van K3, Opa’s en oma’s van 123zing, Voor altijd jong! Van kinderen voor kinderen, Fijn om bij opa en oma te zijn (praxisbulletin.nl).
  • Laat de kinderen over hun ervaringen samen met opa/oma een verhaal schrijven. Bundel deze verhalen samen tot een verhalenbundel over opa’s en oma’s.
  • Opa’s en oma’s laten vertellen over hoe het was toen zij op school zaten.
  • Opa’s en oma’s die in de klas komen voorlezen (bijvoorbeeld met secret reader).
  • Schilderen wat je het liefste doet met je opa/oma.
  • Maak iets voor je opa/oma.
  • Spelletjescircuit met oud Hollandse spelen. In praxisbulletin zit voor groep 1-2 een idee voor een spellenmiddag met oud Hollandse spelletjes (naderhand kunnen de kinderen met hun grootouders gaan zitten lezen).
  • Handwerkjes maken (zoals borduren, haken, breien, weven, punniken, kleedjes knippen, kalligrafie of schoonschrift, figuurzagen, houtbewerken met beitel en schaaf, solderen).
  • Reken uit in welk jaar jij net zo oud als jouw opa/oma bent. Hoe zal het dan zijn? Bedenk een toneelstukje.
  • Webpad online
  • Digibordles van Rian Visser
  • Ideeën van www.lessenvanlisa.nl (inclusief werkboekjes)
  • Andere werkboekjes: http://kinderboeken.yurls.net/nl/page/901292
  • Laat de kinderen een ouderwetse foto meenemen: https://nl.pinterest.com/pin/7318418123835411/
  • Allerlei andere ideeën op Pinterest, klik hier.

Kinderboekenweek2016 met Kinderboekenjuf

Vooraf:- Oefenen met het lied kinderen voor kinderen – Voor altijd jong
– Kinderen nodigen 1 opa/oma uit voor de opening van de kinderboekenweek.
Weekopening:Opening op maandagochtend 3 oktober gezamenlijk in de aula (tot ongeveer 09.00 uur). Wij als collega’s verkleden ons als (moderne) opa’s en oma’s. Collega’s die kleinkinderen hebben hoeven zich niet te verkleden natuurlijk 😉 Wij vertellen over de boeken die wij vroeger lazen en vergelijken die met een boek die de kinderen nu lezen. Daarna dansen en zingen we het lied Voor altijd jong!. Aansluitend zoeken alle kinderen samen met een van hun opa’s/oma’s een plekje in de school. De kinderen lezen hun opa/oma daar een kwartiertje voor. Kinderen die geen opa/oma op school hebben sluiten bij een vriendje aan (tot ongeveer 09.15/09.30 uur).

Kringgesprek:

Wat zijn dingen die opa altijd doet?
Wat is echt iets voor oma?
Vertel over jouw opa/oma.

Activiteit groep 1 t/m 3:Teken/schilder/maak jezelf met je opa/oma. Hoe zien ze eruit? Groot of klein? Welke kleur haar hebben ze? Wat voor kleren dragen ze?

Activiteit groep 4/5:

Schrijf een verhaal over opa en/of oma. De vorm hierbij is vrij, de opa’s en oma’s mogen allerlei activiteiten beleven. Schrijftips van Paul van Loon: https://www.youtube.com/watch?v=X8LIXwOXmUE

Activiteit groep 6 t/m 8:

Kinderen schrijven een verhaal over hoe het is om voor altijd jong te zijn. Laat ze eventueel aan opa/oma vragen hoe het zou zijn om voor altijd jong te zijn. Schrijftips van Maren Stoffels: https://www.youtube.com/watch?v=1z8uoo4OnIo

De schrijfopdrachten worden gemaakt in de 1e week, daarna worden alle verhalen/tekeningen op de gang tentoongesteld. Elke klas kiest 1 winnaar. De jury kiest uit de elke bouw 1 winnaar.

Boekenhoek:

In de klas richt je een hoekje in met een door jullie klas gekozen boek over de beste boekenopa of boekenoma. In welk boek zijn de opa’s/oma’s het leukste?

Tentoonstelling:

Op de gang wordt een tentoonstelling ingericht met favoriete boeken van opa’s en oma’s.

Afsluiting:Afsluiting op donderdagmiddag 13 oktober met een boekenbal van 14.00 tot 15.00. Invulling: We starten gezamenlijk in de aula en maken de winnaars bekend van de schrijfwedstrijd (die winnen een gouden leesbril). Daarna dansen en zingen we Voor altijd jong! We sluiten af met een boekenruilbeurs. Alle kinderen mogen van thuis boeken meenemen die ze niet meer lezen of willen ruilen. Elk boek is 1 boek waard. Overal in school kunnen ze ruilen.

Vergelijkbare artikelen