Home / Wie is kinderboekenjuf?

Wie is kinderboekenjuf?

Hallo, mijn naam is Ingrid. Ik ben het gezicht achter Kinderboekenjuf.

Welkom op Kinderboekenjuf.nl

kinderboekenjuf

In 2011 ben ik afgestudeerd en sindsdien werk ik met veel plezier in het onderwijs. In de afgelopen jaren heb ik aan vele groepen les gegeven. Door op allerlei scholen als invaller gewerkt te hebben, heb ik veel verschillen gezien in leesonderwijs. De jaren daarna, waarin ik vast op één school werkte heb ik mijzelf verdiept en heb ik geprobeerd mijn rugzak zoveel mogelijk te vullen met de beste ideeën rondom lezen.

Tijdens een van de vele invalervaringen heb ik kennis mogen maken met LIST-lezen. Deze manier van leesonderwijs sprak mij erg aan. LIST staat voor Lezen is Top. Wat voor mij het meest waardevol was aan deze manier van lezen, is dat er vooral gekeken wordt naar wat kinderen nodig hebben om lezen leuk te vinden. Voor het lezen geef je de kinderen een stukje enthousiasme en een leesvraag rondom een boek mee. Tijdens het lezen geef je het goede voorbeeld en ga je soms in gesprek met leerlingen over boeken. Na het lezen ga je met de hele groep in gesprek over de leesvraag die je gesteld hebt. In deze focus-video leg ik uit wat mini leeslessen zijn. Inmiddels heb ik bergen met ideeën rondom leesbeleving.

Via deze website hoop ik al mijn ideeën te kunnen delen en daarmee jullie tips en ideeën te geven om kinderen te motiveren om te lezen.

Kinderboekenjuf

Sinds 2016 deel ik alle ideeën op gebied van lezen en leesbeleving op deze website. In eerste instantie begon ik met een flinke dosis enthousiasme en praktijkervaring. Inmiddels heb ik deze ervaring flink uitgebreid. Hoe zoal?

Regelmatig was ik ook als spreker ergens aanwezig. Denk bijvoorbeeld aan Juffen & Meesters inspiratie-avonden, Edcamp en op verschillende scholen. Interesse in een presentatie/masterclass? Neem contact op.

Lezen met Kinderboekenjuf

Het inzetten van mini leeslessen vergroot het leesplezier waardoor kinderen niet alleen met plezier aan het lezen gaan maar ook gemotiveerd zijn om een antwoord op de leesvraag in hun eigen leesboek te vinden. Kijk samen met jouw leerlingen via het digibord naar de mini leesles, ieder kind leest in een eigen leesboek en bespreek naderhand de leesvraag. Zo krijgt stil lezen een diepere betekenis door boekpromotie, voorlezen, zelf lezen en het voeren van een groepsgesprek.

In Wat is Lezen met Kinderboekenjuf en waarom moet je hiervoor kiezen geef ik je meer uitleg.

Lezen met Kinderboekenjuf is LIVE

Wist je dat…

… ik de meeste boeken zelf lees? De andere boeken worden door de gastbloggers gelezen.

… ik de mini leeslessen voor jou kan geven? Lezen met Kinderboekenjuf neemt jou al het werk uit handen.

… via de winkel verschillende e-books te koop zijn vol met inspiratie op gebied van leesbeleving?

… ik in de redactieraad van Lequ! zit? Het tijdschrift op gebied van leesbevordering.

… ik alle afbeeldingen zelf maak of van een rechtenvrije website haal?

… ik een gastblog mocht plaatsen op JufMaike.nl?

mijn schoolweek (uit 2017) beschreven staat in JSW?

… je meer kunt lezen over mijn kinderboekencollectie (2014) op Juf Shanna?

… je altijd contact met mij op kunt nemen voor vragen/opmerkingen/ideeën?

3 comments

 1. Dag Ingrid, super die top tien lijsten.
  Ik ben een boek aan het schrijven over het gebruik van deugden in het onderwijs als leerkracht voor de klas in de dagelijkse omgang. Er zijn ook leerkrachten die per deugd iets met de kinderen willen doen. Ik heb deugden ingedeeld per bouw. En ik zoek mensen die helpen om de boeken en kinderfilms te vinden die bij een deugd passen. Of omgekeerd kan ook: per boek met x aangeven welke deugden er vooral in naar voren komen. Bv. Het mooiste visje van de zee: voor jezelf opkomen (assertiviteit), geduld, rekening houden met de ander, vriendschap, vreugde. Zo zouden we dat mogelijk per boek kunnen doen? Voor dat deel van het boek zal je dan ook vernoemd worden.
  Heb jij tijd/zin./energie om me hierbij te helpen?

 2. Thea Dubelaar

  Hallo Ingrid

  ik kende je site nog niet ( wel de facbookpag)
  Kinderboekenjuf is niet allen mooi maar ok inspirerend.

  complimenten
  Thea Dubelaar auteur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Kortingscode feest december 2021

Themaboek Van Sint-Maarten tot Oud en Nieuw