Wie is kinderboekenjuf?

Hallo, mijn naam is Ingrid Rijnbout-Evers. Ik ben het gezicht achter Kinderboekenjuf.

Welkom op Kinderboekenjuf.nl

KinderboekenjufIn 2011 ben ik afgestudeerd en sindsdien werk ik met veel plezier in het onderwijs. In de afgelopen jaren heb ik aan vele groepen les gegeven. Door op allerlei scholen als invaller gewerkt te hebben, heb ik veel verschillen gezien in leesonderwijs. Tijdens een van de vele invalervaringen heb ik kennis mogen maken met LIST-lezen.

Enthousiast nam ik een leesboek mee naar school, dat was immers een instructie van mijn duo voor mijn nieuwe invalbaan: ‘Je leest zelf ook tijdens het stillezen, dus zorg voor een leesboek.‘ Dus ik zorgde voor een geschikt boek waarin ik kon lezen. Zo gezegd, zo gedaan. De kinderen aan het lezen gezet en zelf las ik ook heerlijk in mijn boek. Wat een genot. De kinderen in deze groep 6/7 lazen zo ongelofelijk goed, het was heerlijk stil en ik kon zien dat alle kinderen een echte leeshouding hadden. En ondertussen kon ik dus ook echt genieten van mijn boek.

Naderhand was er ruimte voor een gesprek over wat de kinderen gelezen hadden. Enthousiast gingen er vingers omhoog en kinderen vertelden over wat zij gelezen hadden. Net toen ik het af wilde ronden vroeg een kind aan mij wat ik gelezen had. Euhm… het ging over martelingen in de jeugd van Nelson Mandela en wat ik gelezen had was erg bloederig en ging over moord. Hoe ging ik dat aan de kinderen vertellen? ‘Ik las over een jongen die in zijn jeugd het niet gemakkelijk had doordat hij een andere huidskleur had. Hij heet Nelson Mandela en heeft veel betekend voor de wereld.What was I thinking toen ik de biografie van Nelson Mandela mee naar school nam? Vanaf dit moment nam ik me voor om alleen nog kinderboeken te lezen voor de klas.

En zo ontstond mijn liefde voor kinderboeken weer helemaal opnieuw. Dankzij deze leerling die deze vraag aan mij stelde. 

Zo’n vraag hoort bij een mini leesles. Voor het lezen geef je de kinderen een stukje enthousiasme en een leesvraag rondom een boek mee. Tijdens het lezen geef je het goede voorbeeld en ga je soms in gesprek met leerlingen over boeken. Na het lezen ga je met de hele groep in gesprek over de leesvraag die je gesteld hebt. In deze focus-video leg ik uit wat mini leeslessen zijn. Wat voor mij het meest waardevol was aan deze manier van lezen, is dat er vooral gekeken wordt naar wat kinderen nodig hebben om lezen leuk te vinden. Ik heb hierdoor geleerd dat leesplezier enorm belangrijk is en dat wij als leerkrachten de kinderen moeten helpen met hun leesbeleving. Inmiddels heb ik bergen met ideeën rondom leesbeleving verzameld op mijn website.

Via deze website hoop ik al mijn ideeën te kunnen delen en daarmee jullie tips en ideeën te geven om kinderen te motiveren om te lezen.

Kinderboekenjuf

Sinds 2016 deel ik alle ideeën op gebied van lezen en leesbeleving op deze website. In eerste instantie begon ik met een flinke dosis enthousiasme en praktijkervaring. Inmiddels heb ik deze ervaring flink uitgebreid. Hoe zoal?

Regelmatig was ik ook als spreker ergens aanwezig. Denk bijvoorbeeld aan Juffen & Meesters inspiratie-avonden, Edcamp en op verschillende scholen. Interesse in een presentatie/masterclass? Neem contact op.

Lezen met Kinderboekenjuf

Het inzetten van mini leeslessen vergroot het leesplezier waardoor kinderen niet alleen met plezier aan het lezen gaan maar ook gemotiveerd zijn om een antwoord op de leesvraag in hun eigen leesboek te vinden. Kijk samen met jouw leerlingen via het digibord naar de mini leesles, ieder kind leest in een eigen leesboek en bespreek naderhand de leesvraag. Zo krijgt stil lezen een diepere betekenis door boekpromotie, voorlezen, zelf lezen en het voeren van een groepsgesprek.

In Wat is Lezen met Kinderboekenjuf en waarom moet je hiervoor kiezen geef ik je meer uitleg.

Lezen met Kinderboekenjuf is LIVE

Wist je dat…

… ik twee jaar als LIST-trainer bij Fontys OSO heb gewerkt.

… ik veel boeken zelf lees? De andere boeken worden door de gastbloggers gelezen.

… ik de mini leeslessen voor jou kan geven? Lezen met Kinderboekenjuf neemt jou al het werk uit handen. Inmiddels werken er al meer dan 150 scholen met de filmdienst.

… ik al mijn kennis over mini leeslessen opgenomen heb in mijn online cursus Mini leeslessen van A tot Z.

… via de winkel verschillende e-books te koop zijn vol met inspiratie op gebied van leesbeleving?

… ik alle afbeeldingen zelf maak of van een rechtenvrije website haal?

… ik een gastblog mocht plaatsen op JufMaike.nl?

mijn schoolweek (uit 2017) beschreven staat in JSW?

… je meer kunt lezen over mijn kinderboekencollectie (2014) op Juf Shanna?

… ik in de redactieraad van Lequ! zat? Het tijdschrift op gebied van leesbevordering.

… je altijd contact met mij op kunt nemen voor vragen/opmerkingen/ideeën?