Home / Wie is kinderboekenjuf?

Wie is kinderboekenjuf?

Welkom op Kinderboekenjuf.nl

Hallo, mijn naam is Ingrid. Ik ben het gezicht achter Kinderboekenjuf.

kinderboekenjuf

In 2011 ben ik afgestudeerd en sindsdien werk ik met veel plezier in het onderwijs. Sinds 2015 heb ik een vast contract bij een schoolbestuur waar ik al jaren graag voor werk. In de afgelopen jaren heb ik aan vele groepen les gegeven. Door op allerlei scholen als invaller gewerkt te hebben, heb ik veel verschillen gezien in leesonderwijs. Ik heb geprobeerd mijn rugzak zoveel mogelijk te vullen met de beste ideeën rondom lezen.

Tijdens een van de vele invalervaringen heb ik kennis mogen maken met LIST-lezen. Deze manier van leesonderwijs sprak mij erg aan. LIST staat voor Lezen is Top. Wat voor mij het meest waardevol was aan deze manier van lezen, is dat er vooral gekeken wordt naar wat kinderen nodig hebben om lezen leuk te vinden. Voor het lezen geef je de kinderen een stukje enthousiasme en een leesvraag rondom een boek mee. Tijdens het lezen geef je het goede voorbeeld en ga je soms in gesprek met leerlingen over boeken. Na het lezen ga je met de hele groep in gesprek over de leesvraag die je gesteld hebt. Inmiddels heb ik bergen met ideeën rondom leesbeleving, daar ga ik verder op in op deze pagina.

Mijn kinderboekencollectie

Kinderboekencollectie

 

Zelf ben ik ook dol op lezen en het lezen van kinderboeken. Op de website van Juf Shanna staat het verhaal achter mijn kinderboekencollectie. Hoe dit vroeger begonnen is, welke boektoppers er nu in staan en wat mijn favoriete boeken zijn. Benieuwd naar dit verhaal? Klik dan hier.

 

Tips en speerpunten

De belangrijkste speerpunten die ik uit al deze ervaringen meegenomen heb, zijn:

 • Wees enthousiast! Als jij enthousiast bent over kinderboeken en over lezen, dan worden kinderen dat ook. Er zijn allerlei manieren om leesbeleving te bevorderen. Klik hier door naar Pinterest om ideeën van Kinderboekenjuf te zien.
 • Lees zelf kinderboeken. Als leerkracht of ouder heb je een voorbeeldrol door zelf kinderboeken te lezen kun je vertellen over boeken die jou aanspraken. Op een vorige school kwam een van de ouders bij mij kinderboeken halen om thuis samen met de kinderen op de bank te lezen. Dit was voor haar een groot succes!
 • Zorg voor een gevarieerd aanbod. Als je als kind 8 jaar op dezelfde school zit, is het belangrijk dat er voldoende keuze is en er regelmatig nieuwe boeken zijn waar je uit kunt kiezen. Op sommige scholen is er een budget voor nieuwe boeken en op andere scholen een wisselcollectie. Helaas is er niet op alle scholen budget voor. Dan is het misschien een idee om hier geld voor op te halen of in te zamelen. Een andere mogelijkheid is een boekenmarkt. Lees hier de must haves voor in de schoolbibliotheek volgens Kinderboekenjuf.
 • Kinderen lezen binnen één schooljaar 25 boeken. Begin van elk schooljaar kijken kinderen en ouders mij verbaasd aan: zo veel? En elk schooljaar weer lukt het de leerlingen om minimaal 25 boeken te lezen. Door 25 boeken te lezen maken de kinderen voldoende vooruitgang in hun leesvaardigheid.
 • Ga met kinderen in gesprek over hun leesboek. Vinden ze het een leuk boek? Wat vinden ze leuk? Waarom zouden ze dit boek aanraden? Waarom vinden ze het niet zo leuk? Wie is de hoofdpersoon? Bij elk boek wat ik op mijn site plaats zijn mini leeslessen te vinden. Vanuit zo’n mini leesles kun je met kinderen in gesprek komen. Klik hier voor een overzicht van deze mini leeslessen.
 • Gebruik lezen nooit als straf. We willen dat kinderen plezier hebben in het lezen.

Via deze website hoop ik al mijn ideeën te kunnen delen en daarmee jullie tips en ideeën te geven om kinderen te motiveren om te lezen.

Wist je dat…

… ik alle boeken zelf lees? Van begin tot eind.

… ik veel mini leeslessen zelf al uitgeprobeerd heb?

… ik de meeste kant-en-klare lesideeën eerst zelf uitprobeer voor ik ze op mijn website plaats?

… ik alle afbeeldingen zelf maak of van een rechtenvrije website haal?

… ik super trots ben op de Octobieb?

… ik een gastblog mocht plaatsen op JufMaike.nl?

… je altijd contact met mij op kunt nemen voor vragen/opmerkingen/ideeën?

3 berichten

 1. Dag Ingrid, super die top tien lijsten.
  Ik ben een boek aan het schrijven over het gebruik van deugden in het onderwijs als leerkracht voor de klas in de dagelijkse omgang. Er zijn ook leerkrachten die per deugd iets met de kinderen willen doen. Ik heb deugden ingedeeld per bouw. En ik zoek mensen die helpen om de boeken en kinderfilms te vinden die bij een deugd passen. Of omgekeerd kan ook: per boek met x aangeven welke deugden er vooral in naar voren komen. Bv. Het mooiste visje van de zee: voor jezelf opkomen (assertiviteit), geduld, rekening houden met de ander, vriendschap, vreugde. Zo zouden we dat mogelijk per boek kunnen doen? Voor dat deel van het boek zal je dan ook vernoemd worden.
  Heb jij tijd/zin./energie om me hierbij te helpen?

 2. Thea Dubelaar

  Hallo Ingrid

  ik kende je site nog niet ( wel de facbookpag)
  Kinderboekenjuf is niet allen mooi maar ok inspirerend.

  complimenten
  Thea Dubelaar auteur.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet zichtbaar zijn Gemarkeerde velden zijn verplicht *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.