Het lied van de zee

[DOOR SANDRA] ‘Wij zijn de kinderen van de O’Malleys die jou hebben gevangen, we zijn gekomen om het verbond te hernieuwen en de bloedschuld te betalen. We zullen onze verplichtingen nakomen en jij zult de jouwe weer voortzetten: een veilige zee, zodat onze schepen onbeschadigd naar de haven terugkeren, rijkdom in overvloed, in ruil voor een kind van elke generatie’.
– HET LIED VAN DE ZEE –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen voor oudere leerlingen op de middelbare school.

Het verhaal

Cover Het lied van de zee

Op de punt van een klif is Hob’s Hallow, een verzameling van gebouwen in verschillende periodes gebouwd. Hob’s Hallow is eigendom van de familie O’Malleys, ooit een zeer vermogende en machtige familie. Daarvoor betaalden zij een hoge prijs:

‘Een kind is voor de familie. Eén kind is voor de kerk. En één kind is voor de zee.’

Van de rijkdom en macht is nog maar een fractie over, evenals van de familie O’Malleys. Alleen Miren en haar oma Aoife zijn nog in leven. Opa Ósin is kortgeleden overleden en wordt begraven. Er zijn nog wel verre neven en nichten in de familie, maar dat zijn geen ‘zuivere’ O’Malleys. Kort na de begrafenis vertrekken Miren en Aoife naar de stad Breakwater. Daar blijkt Miren te worden uitgehuwelijkt door haar oma aan haar neef Aiden, om de familie te redden en het kapitaal voort te zetten.

‘Aoife en ik hebben elkaar amper gesproken sinds we Breakwater verlieten, hoewel ze af en toe mijn hand pakt, aangezien ik naast haar zit en de ring goedkeurend bekijkt. Die is zo zwaar en koud dat mijn vinger levenloos aanvoelt. Hij dient als een keten, een handboei.

Miren is het niet eens met haar uithuwelijking, maar weet dat ze heel voorzichtig moet zijn om vrijheid te verkrijgen. Dan zijn er nog de mysterieuze brieven van haar moeder Isolde aan haar opa Ósin. Zijn haar ouders echt overleden aan koorts, zoals haar altijd is voorgehouden of speelt meer…

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Het lied van de zee is het verhaal over de familie O’Malleys waarin Miren de hoofdrol speelt. Miren is een jonge dame die heel goed weet wat ze wil, maar ook weet dat ze voorzichtig en sluw moet zijn om dat te verkrijgen. Miren woont in een wonderlijke wereld met bijzondere wezens. Die wezens worden duidelijk beschreven waardoor het goed mogelijk is om daar een beeld bij te vormen.

Een van de mythische wezens, de zeemeermin, heeft een belangrijke rol gespeeld in het vergaren van rijkdom en macht voor de familie O’Malleys. Het rijkdom en de macht willen oma Aoife en neef Aiden herstellen, maar daarvoor hebben ze Miren nodig. Aoife en Aiden weten dat Miren niet meewerkend zal zijn en zullen er alles aan doen om om hun wensen te realiseren. Tegelijkertijd strijd Miren voor haar eigen vrijheid in een zoektocht waarin ze familie geheimen ontrafelt, ook zij gaat tot het uiterste om haar vrijheid te bewerkstelligen.

In het duistere verhaal spelen onderwerpen als vrijheidsberoving, incest, seks en moord een grote rol. De onderwerpen worden uitgebreid beschreven en het boek is daarom vooral geschikt voor oudere leerlingen, maar ook zeker niet voor iedereen.

De schrijver A.G. Slatter heeft in het verhaal sprookjes verwerkt die afkomstig zijn uit haar eerder werken en mozaïekromans, Sourdough and other Stories en The Bitterwoord Bible and Other Recountings. Die verhalen worden door Miren vertelt en zeggen meer over de eeuwenoude tradities van de familie O’Malleys. De verhalen zijn schuingedrukt weergegeven in het boek.

Het verhaal komt langzaam opgang waarin de geschiedenis van de O’Malleys wordt verteld. Pas na de terugkomst van Miren en Aoife uit Breakwater werd het verhaal pakkender. De hoofdpersoon, Miren, zorgde er met haar vastberaden karakter voor dat ik wilde weten hoe het verhaal zou aflopen. In het verhaal ontmoet ze steeds nieuwe personages, van wie vele een kleine rol spelen binnen de grotere verhaallijn. Later in het boek wordt het afloop van deze ontmoetingen beschreven, waardoor deze een mooi afgerond geheel vormen. Het verhaal wist mij steeds meer te boeien in de ontrafeling van de familiegeheimen, waardoor ik het uiteindelijk in een adem heb uitgelezen.

Het lied van de zee

De vormgeving van het boek is noemenswaardig. Het lied van de zee heeft een prachtige omslag met glanzende letters in zilver en bouw. Op de kaft van het boek een mythisch wezen in een blauwe glinsterende kleur afgebeeld. Ook de katern van het boek is blauw met witte golvende lijnen. Een waar kunstwerk, dat er erg uitnodigend uitziet.

Andere boeken met mysterieuze verhalen en mythische wezen zijn: Meerminnen verdrinken niet en Harry Potter en het vervloekte kind.

Met dank aan Boekerij voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Het lied van de zee

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Het lied van de zee zijn:

 • Aan het begin van het verhaal wordt de plaats beschreven waar een groot deel van het verhaal afspeelt, Hob’s Hallow. Lees bladzijde 7 ‘Zie je dat…’ t/m bladzijde 9 ‘…niemand praat erover.’ voor.
  Leesvraag: Wordt de plaats waar jouw boek zich afspeelt ook duidelijk omschreven? Waaruit blijkt dat?
 • In het boek wordt door Aoife een sprookje voorgelezen aan Miren. Lees bladzijde 33 ‘Er waren eens…’ t/m bladzijde 38 ‘…lang en gelukkig.’ voor.
  Leesvraag: Hoe loopt jouw verhaal af, leven ze nog lang en gelukkig?
 • Miren vlucht uit haar vertrouwde omgeving om aan het huwelijk met haar neef Aiden te voorkomen. Lees bladzijde 134 ‘ik schop mijn…’ t/m bladzijde 136 ‘…kijk niet om.’ voor.
  Leesvraag: Slaat er iemand in jouw boek op de vlucht? Zo ja, waarvoor en waarom?
 • Er zijn verschillende mythische wezen in het boek beschreven. Lees bladzijde 187 ‘Zwart als de…’ t/m bladzijde 188 ‘…handen kan weghalen.’ voor.
  Leesvraag: Komen er in jouw boek mythische wezens voor? Kun je een stukje voorlezen waarin een mythisch wezen omschreven wordt.
 • In het lied van de zee worden meerdere sprookjes verteld. Een sprookje heeft vaak een diepere betekenis wat niet letterlijk beschreven is, een moraal. Lees bladzijde 363 ‘Lang, héél lang…’ t/m bladzijde 365 ‘…van de tuinman.’ voor. Wat zou de moraal van dit verhaal zijn?
  Leesvraag: Is er in jouw boek een sprookje beschreven? Wat is het moraal van jouw verhaal?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Het lied van de zee.

Overige ideeën

 • Creatieve opdracht: Kies een van de mythische wezens in het verhaal uit en maak daarvan een tekening zoals het beschreven staat in het boek.

Vergelijkbare artikelen