Mijn zusje

‘Perla, mijn lieve Perla… Het trekken zit ons in het bloed. Nu is het zomer en staan we met de wagens achter prikkeldraad. Wat moet er van ons worden?’
– Mijn zusje –

Het verhaal

Mijn zusje is een bijzonder boek, dat het verhaal vertelt over de Sinti tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je leest over Mijn zusjede familie van Perla, die in hun woonwagen rondtrekken op zoek naar werk. De mannen van de familie treden op, de vrouwen mangen. Steeds vaker merken zij dat ze ergens niet welkom zijn of bedreigd worden. Uiteindelijk worden ze geacht niet meer rond te trekken en ergens een vaste standplaats te vinden net als Gadje. Gelukkig kunnen ze hun wagen bij een boer op het land stallen. De boerin regelt dat Perla naar school kan, maar ook daar heeft Perla steeds meer last van de invloed van Hitler. Uiteindelijk zijn ze zelfs bij de boer niet meer veilig. Ze moeten zich gaan melden in het verzamelkamp. Je leest hoe de familie tegen hun principes en wensen in toch naar het kamp gaat. Helaas wordt de situatie voor de Sinti steeds slechter en slechter. Zouden Perla en haar familie nog uit het kamp komen? En wat heeft Marla uit 1957 met dit verhaal over Perla te maken?

Recensie

Ik vind het een bijzonder boek, dat mij van begin tot eind heeft geboeid. Zelf vind ik verhalen over de Tweede Wereldoorlog vaak zwaar, maar dit boek vertelt de verhalen heel luchtig. Juist door vanaf de treinreis vanuit het kamp een stap naar 1957 te maken, besef je wel wat er is gebeurt zonder dat je je hier doorheen moet worstelen. De verbinding met ‘na de oorlog’ maakt dat je bijna zeker weer dat het verhaal goed af moet lopen. Het verhaal over Sinti brengt verschillende woorden met zich mee die niet voor iedereen bekend zijn. Achterin het boek worden deze woorden uitgelegd. In het begin vond ik dit soms storend, hierdoor kun je niet doorlezen. Maar de uitleg achterin zorgt er wel voor dat je het echt tot je neemt en begrijpt wat er wordt bedoeld. Ik kan het boek aanraden voor kinderen uit groep 8 of hoger.

Zelf het boek aanschaffen?
Koop bij bol.com

Ideeën mini leeslessen bij Mijn zusje

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Mijn zusje zijn:

  • In het boek lees je over de cultuur van de Sinti en hoe zij anders leven dan de Gadje (gewone burgers). Lees blz. 32 ‘Na het eten…’ t/m blz. 33 ‘…in het gras’. voor. Je hoort hoe het gezin van Perla anders denkt over de klok en de tijd. Het is voor vele mensen zo gewoon om volgens de klok te leven. Zijn er in jouw boek ook dingen die jij anders ervaart?
  • Hoofdstuk 8 En … de paarden dan? op blz. 69 is een hoofdstuk waarin echt duidelijk wordt dat het zich vlak voor de oorlog afspeelt. De Sinti horen over verzamelkampen en worden door andere reizigers gewaarschuwd. Het stuk op blz. 93 ‘De eerste kinderen…’ t/m blz. 95 ‘…moet naar buiten.’ maakt dit ook duidelijk. Perla ziet kinderen in het uniform van de Hutlerjugend en schrijft met een griffel op een lei. Lees een stukje voor en bespreek dit met de kinderen. Wat is er anders? Stel ze daarna deze vraag om over na te denken tijdens het lezen: ‘Wanneer speelt jouw verhaal zich af?’

Overige lesideeën:

  • Hoe zou jij het vinden als je huis elke dag ergens anders staat? Lees blz. 48 ‘Even later stuiven…’ t/m blz. 50 ‘…politie worden weggestuurd.’ voor. Laat de kinderen daarna zelf een verhaal schrijven.
    Mijn zusje

Vergelijkbare artikelen