Zoeken naar boeken

Het lezen van leuke boeken is een enorm feest!
Maar hoe moet dat nu als je het juiste boek niet kunt vinden?
Hoe maak je van lezen dan een feestje?
– Zoeken naar boeken –

Zoeken naar boeken

Zoeken naar boeken

Vaak krijg ik van ouders de vraag welke boeken geschikt zijn voor hun kind. Ze zoeken hierbij vaak naar het juiste
AVI-niveau
. Ik vind het veel belangrijker dat kinderen eerst plezier in lezen hebben voor zij zich bezig houden met het AVI-niveau (zie ook: leesplezier belangrijker dan leestechniek?). Juist door te genieten van wat je leest en allerlei verhalen tot je te nemen, krijg je plezier in lezen. Ik vind het ook belangrijk dat kinderen zoeken naar boeken aan de hand van het genre dat ze willen lezen, niet welk AVI-niveau ze mogen lezen.

Een leerling uit groep 5 heeft een hoog AVI-niveau behaald, echter vindt dit kind boeken met AVI-M7 te lastig en niet leuk. Met dit kind ben ik samen op zoek gegaan naar boeken die aansluiten bij de leeftijd en die daarnaast de woordenschat vergroten zoals informatieboeken. Bij dit kind is het leesplezier al groot, uiteindelijk zal ook dit kind boeken met het juiste AVI-niveau gaan lezen.

Kinderen vinden het vaak lastig om te zoeken naar boeken. Zij kunnen dan lang voor de boekenkast staan en elk boek weer wegzetten. Meestal ondersteun ik kinderen hierbij het beste door te vragen naar het genre boek dat zij zoeken: sprookjes, dierenverhaal, avontuur, informatie, sport en spel, etc. Dan zoek ik samen met de kinderen naar die boeken.

De kinderen vinden het vaak fijn als ik de achterkant voorlees. Daarna bespreek ik met de kinderen of dit boek ze wat lijkt of niet. Hierin speelt mijn enthousiasme een grote rol. Door kinderen enthousiasme te laten zien, worden ze zelf ook enthousiast. Daarnaast kijk ik goed naar welke signalen de kinderen afgeven. Je kunt het vaak al zien als de kinderen het boek niet zien zitten, dan zal ik dit boek ook al zelf terugzetten in de kast.
Let erop dat je niet over elk boek dolenthousiast bent (doet), dat zal kinderen ook afschrikken.

Tips om kinderen te helpen bij het zoeken van boeken:

  • Help kinderen voordat de zoektocht begint aan ideeën voor geschikte boeken, dan voorkom je deze zoektocht. Denk hierbij aan leuke activiteiten op gebied van leesbevordering. Een voorbeeld is boekenlootjes trekken.
  • Ben bekend met de boeken die in de klas/bibliotheek staan. Doordat je zelf kennis hebt over de boeken die in de kast staan, kun je de kinderen helpen een bepaald boek te vinden. Wil je als leerkracht op de hoogte zijn van kinderboeken voor verschillende leeftijden? Bekijk dan ook eens het beste kinderboek en/of kinderboeken top 10.
  • Vraag ze wat voor genre de kinderen graag willen lezen. Laat kinderen hier eerst over nadenken, dit maakt de zoektocht gerichter.
  • Lees de achterkant van verschillende boeken voor. Doordat jij dit voorleest en de kinderen ondertussen naar de voorkant kunnen kijken, zijn de kinderen eerder enthousiast over de boeken.
  • Pijl de reactie van het kind. Bepaal na het voorlezen van de achterkant ook zelf of dit boek is wat het kind zoekt, aan de hand van het opgegeven genre. Accepteer dat kinderen niet het eerste het beste boek wat je voorleest aanpakken, al gebeurt dit vaak wel. Bij twijfel laat ik de kinderen vaak eerst 2 hoofdstukken lezen, dan pas kun je echt beoordelen of je het boek wel/niet leuk vindt.
    Als jij echt weet dat een kind door moet lezen om tot het ‘goede’ stuk van het boek te komen, dan kun je de kinderen ook aanmoedigen door te lezen. Als jij dit nodig had, dan zal een kind dit net zo ervaren.
  • Soms kan het fijn zijn om kinderen digitaal te laten zoeken naar boeken. Dit kan al samen aan de eettafel op je telefoon met een fijn telefoonhoesje. Denk bijvoorbeeld aan de online bieb waar ze e-books uit kunnen proberen.
  • Boek gevonden? Wens het kind veel leesplezier en ga na een tijdje voor/tijdens/na de leesles langs voor een klein gesprekje. Vraag aan het kind hoe het het boek vindt en of het al een leuk stukje voor kan lezen.

Veel zoek- en leesplezier

Dit bericht bevat gesponsorde inhoud.

Andere ideeën rondom leesplezier

Vergelijkbare artikelen