Het Boekenboek

Het boek

Het BoekenboekHet Boekenboek bestaat uit 1001 boeken uit de lage landen. Door middel van 50 kerntitels wordt je op allerlei kinderboeken gewezen. Dit begint met een pagina rondom de kerntitel en zijn auteur. Aangevuld met citaten, boeken op het nachtkastje van… en een lofzang op de auteur of het boek. Vanuit daar ga je op de volgende bladzijde naar andere boeken van de auteur, waarna suggesties volgen die je na dit boek kunt lezen.

Het Boekenboek

De quotes van de auteurs zijn mooie eyecatchers.

Het Boekenboek

Deze kerntitels worden afgewisseld door 25 pagina’s waar de illustrator centraal staat. Je leest hier meer informatie over de illustrator en krijgt uiteraard ook verschillende boekentips met werk van deze illustrator.

Het Boekenboek

Naast de kerntitels en de illustratoren vind je ook 25 themapagina’s. Hier lees je achtergrondinformatie over het thema dat het schrijversduo gekozen heeft en krijg je verschillende tips die aansluiten bij dit boek. Hierin vind je een grote variatie en geen standaard thema’s. Zo lees je over ‘Multitalenten en andere grensgangers’, ‘Tovenaars en heksen’ en mijn persoonlijke favoriet ‘Boek of film?’.

Het Boekenboek

Gelukkig helpt Het Boekenboek je bij je zoektocht door dit boek. Zo vind je voorin een handleiding over de kerntitels. Je kunt in de kaft zoeken naar kernauteurs, kerntitels en uitgelichte illustratoren. En de uitgebreide registers, gesorteerd op namen en titels, helpen je bij het zoeken naar bepaalde boeken of auteurs.

In dit filmpje vertel ik je over Het Boekenboek:

Recensie

Het is belangrijk om dit boek als inspiratie te zien. Het staat vol met boeken die aangeraden worden vanuit de Het Boekenboekliteratuur en het heeft vast en zeker te maken met de persoonlijke voorkeuren van de auteurs. Ik denk dat iedereen die dit boek leest onbewust boeken in het achterhoofd heeft die je verwacht tegen te komen. Dit kan voor herkenning zorgen op plekken waar je het wellicht niet verwacht of dit kan voor een zoektocht zorgen waarbij je er in het register achterkomt dat dit boek ontbreekt. Zelf had ik ‘Leven van een loser‘ niet verwacht te vinden in dit boek en ik mis juist de AVI-boeken van Arend van Dam.

De auteurs hebben duidelijk diepgang aangebracht in dit boek voor veel maar nuttige achtergrondinformatie te geven. Zo lees je bijvoorbeeld hoe Viegeltje uit Iep! met drie simpele lijnen gecreëerd werd en niet wat de favoriete kleur van Annie M.G. Schmidt is.

Het is bijzonder hoe je van het ene boek bij het andere komt. Zo ga je van Nijntje, naar andere boeken van Dick Bruna en uiteindelijk naar boeken zoals Rupsje Nooitgenoeg en Memorykonijn. Dit daagt je uit om allerlei boeken te proberen. De pagina die mij het meest verraste, was de themapagina ‘Slash’. Ik had nog niet eerder gehoord over dit thema en vond de boeken echte aanraders voor kinderen die over maatschappelijke werkelijkheden willen lezen.

De boeken zijn niet ingedeeld op leeftijd of AVI-niveau. Aan de hand van de korte toelichting waarin vooral het onderwerp beschreven wordt, kom je een heel eind. Soms vind ik het lastig inschatten voor welk niveau een boek geschreven is. Zoals bijvoorbeeld bij de themapagina Slash, die boeken schat ik eerder in voor de middelbare school. Dit maakt dat ik nieuwsgierig wordt naar de boeken en ik op het internet verder zoek om achter deze informatie te komen. Andersom werkt dit wat lastiger. Als je bijvoorbeeld een boek zoekt voor een beginnende lezer is het lastig om binnen deze berg boeken het geschikte boek te vinden. Dan zou je beter vanuit een titel of auteur op zoek kunnen gaan.

Ik kan het boek aanraden om samen met kinderen op zoek te gaan naar geschikte boeken. Vooral als kinderen weinig boeken leuk vinden. Kijk hieronder bij Tips om te lezen hoe je hier mee aan de slag kunt gaan.

Met dank aan Uitgeverij Leopold voor dit recensie-exemplaar.

Zelf het boek aanschaffen?

Tips bij Het Boekenboek

Ik zou Kinderboekenjuf niet zijn, als ik je geen tips zou geven hoe je dit boek goed kunt gebruiken om kinderen aan het lezen te krijgen of hoe je zelf op zoek kunt naar geschikte boeken:

  • Als een kind een boek van een bepaalde auteur aanspreekt, dan kun je in het Namenregister op bladzijde 321 op zoek naar deze auteur. Van daaruit kun je kijken naar andere boeken van deze auteur die daar aangeraden worden.
  • Hetzelfde kun je doen als een kind een bepaald boek leuk vond. Je kunt dan naar het Titelregister op bladzijde 325. Vanuit daar kun je kijken naar boeken die je na dit boek kunt lezen of naar boeken die van dezelfde auteur zijn.
  • In de inhoudsopgave vind je de verschillende pagina’s in het boek. De grabbelton pagina’s (met gele cijfers in de inhoudsopgave) geven boekentips aan de hand van een thema. Vanuit hier kun je zoeken naar boeken binnen een bepaald thema. Bijvoorbeeld als een kind een onderwerp aanspreekt of als je boeken zoekt binnen dit thema.
  • Geen idee welk boek je nu wilt lezen en gewoon eens een gokje wagen? Sla dit boek open op een willekeurige bladzijde en kijk welk boek jou het meeste aanspreekt.

Boeken uit Het Boekenboek

Dat Het Boekenboek vol staat met boeken is overduidelijk. Op elke bladzijde vind je zeker vier en vaak nog meer boeken. Met z’n 313 bladzijdes kun je wel uitrekenen hoeveel boeken hier bij elkaar staan (en anders verklapt de kaft wel dat het er 1001 zijn). Zelf zal ik dit boek nog vaak open slaan om inspiratie op te doen voor boeken, boeken van bepaalde auteurs/illustratoren of boeken bij bepaalde thema’s.

Voor nu, tijdens mijn eerste kennismaking met dit boek, heb ik een lijstje gemaakt met boeken die aanspraken en waarvan ik de kaft graag wilde zien. Deze boeken deel ik hier graag met jullie:

Vragen aan de auteur:

  • Hoe zijn jullie achter de inspiratiebronnen van de auteurs , onder het kopje ‘Op het nachtkastje van…’ gekomen?
    Mirjam: ‘Bij de auteurs die overleden zijn hebben we die gevonden door research, door het lezen van oude interviews en dergelijke. De auteurs die nog leven hebben we allemaal benaderd met de vraag of ze ons hun ‘nachtkastjesboeken’, zoals wij ze noemen, wilden vertellen. Hetzelfde geldt overigens voor de kleine stukjes waarin de auteurs en illustratoren over hun eigen kunstenaarschap vertellen. Bijna allemaal hebben we ze naar de kern van hun schrijverschap en illustratorenschap gevraagd. En allemaal zijn ze met mooie antwoorden gekomen.
  • Welke boek in Het Boekenboek heeft jullie het meest verrast?
    Mirjam: ‘Een heleboel titels kenden we natuurlijk al. En mijn eigen favorieten van vroeger zijn De brief voor de koning van Tonke Dragt en Het sleutelkruid van Paul Biegel. Maar tijdens het maken van het boek, ben ik toch het meest verrast geweest door een aantal Vlaamse illustratoren, zoals Sabien Clement en vooral Erica Cotteleer. Haar werk kende ik eigenlijk helemaal niet. Wat de Vlaamse illustratoren maken, gaat echt richting vrije kunst, het is prachtig.
  • Welke pagina is jullie favoriet en waarom?
    Mirjam: ‘Een favoriete pagina heb ik niet echt. Ik vind de vormgeving van Het boekenboek sowieso goed gelukt. Een aantal grabbeltonpagina’s springen er voor mij wel uit. Zoals die van de Multitalenten en andere grensgangers, vanwege het harmonieus samengaan van de kleuren van de toch heel verschillende illustraties, en ook Legendarische boekenfiguren vanwege de fijne illustratie van Quentin Blake uit De GVR van Roald Dahl. Van de illustratorenpagina’s is die van Carl Hollander een fraaie: de illustraties zijn effectief gekozen en staan mooi op de bladspiegel. Daarnaast is Pippi Langkous natuurlijk een van mijn eigen kinderhelden.

Winactie Het Boekenboek

Het Boekenboek is een uitkomst en zou op alle scholen aanwezig mogen zijn.

In samenwerking met schrijfster Mirjam Noorduijn en met dank aan Uitgeverij Leopold mag ik een exemplaar weggeven.

Winactie Het BoekenboekWat kun je winnen?

Je kunt Het Boekenboek van Mirjam Noorduijn en Veerle Vanden Bosch winnen.

Wat moet je doen?

Ga naar dit Facebookbericht en laat vóór vrijdag 31 maart 12.00 uur een reactie achter waarom jij dit boek zou willen winnen. Reacties na 12.00 uur op 31 maart tellen niet meer mee.

Voorwaarde voor deelname aan de winactie

Voorwaarde voor deelname aan de winactie is dat de winnaar na ontvangst van het boek een foto van het boek per e-mail naar Kinderboekenjuf.nl stuurt welke door Kinderboekenjuf.nl gedeeld mag worden op social media. Bij het achterlaten van een reactie accepteer je deze voorwaarde.

Hoe wordt de winnaar bekend gemaakt?

De winnaar wordt op vrijdagavond 31 maart om 20.00 uur bekend gemaakt op de Facebookpagina van Kinderboekenjuf.nl. Like deze pagina om op de hoogte te blijven van deze winactie en meer te lezen over de mini leeslessen van Kinderboekenjuf.nl.

De winnaar wordt onderaan deze pagina vermeld.

De winnaar zelf krijgt via het Facebookbericht te horen dat hij/zij gewonnen heeft. Daarna wordt de winnaar verzocht om via een privébericht contact op te nemen en je adresgegevens toe te zenden, zodat het boek naar jou verzonden kan worden.

Wie mogen er mee doen?

Iedereen mag met deze actie mee doen. Maximaal 1 inzending per persoon.

Hoelang loopt de actieperiode?

De actieperiode begint op donderdag 9 maart 12.00 uur en loopt af op vrijdag 31 maart om 12.00 uur.

Overige

Deze promotie is op geen enkele manier verbonden met Facebook en is op geen enkele wijze gesponsord, ondersteund of georganiseerd door Facebook. De informatie die je verstrekt door mee te doen aan de actie verstrek je dan ook niet aan Facebook maar aan Kinderboekenjuf.nl.

– De verstrekte gegevens zullen niet voor doeleinden, anders dan deze winactie worden gebruikt.

– De verstrekte gegevens zullen niet worden verstrekt aan derden.

De winactie is gesloten. Hartelijk dank voor het meedoen. De winnaar is bekend, bekijk hier wie de winnaar is geworden:

Het Boekenboek

Vergelijkbare artikelen