Home / Kiezen / Kinderboeken top 10

Kinderboeken top 10

Een geschikt boek voor elk kind, dat is toch de droom van elke leerkracht en ouder!
– Kinderboeken top 10 –

Kinderboeken top 10

Kinderboeken top 10 volgens Kinderboekenjuf

Met de Kinderboeken top 10 geef ik je tips voor geschikte boeken om kinderen aan het lezen te krijgen. Ben je vooral op zoek naar Voorleestips voor de bovenbouw of Voorleestips voor de middenbouw? Dan verwijs ik je graag door naar deze blogs.

De kinderboeken top 10 is samengesteld op basis van eigen ervaringen en verdeeld in vier categorieën: onderbouw (groep 1-2), beginnende lezers (groep 3-4), middenbouw groep (5-6) en bovenbouw (groep 7-8). Dit maakt het extra makkelijk om een goed en passend boek op niveau te kiezen. In Zoeken naar boeken geef ik je tips hoe kinderen het geschikte boek kunnen vinden.

In onderstaande tabellen worden de kinderboeken top 10 per categorie weergegeven. Bij de meeste boeken zijn mini leeslessen te vinden.

Kinderboeken top 10 onderbouw

In willekeurige volgorde geef ik je hier mijn kinderboeken top 10 voor de onderbouw (groep 1-2). Je zult bekende klassiekers en verrassende nieuwe prentenboeken tegen komen in dit rijtje. Al met al zijn het in mijn ogen echte pareltjes die in iedere boekenkast mogen staan.

De mooiste vis van de zee

mooiste vis van de zee

Regenboog is de mooiste vis in de zee. Maar hij is trots en ijdel, en daardoor heeft hij geen enkele vriend. Pas als hij een van zijn mooie schubben weggeeft – en later nog meer – vinden ze hem aardig. En dan merkt hij dat het belangrijker is om vrienden te hebben dan de mooiste te zijn!

Bij De mooiste vis van de zee zijn ideeën voor interactief voorlezen te vinden.

Bekijk dit boek hier

De Gruffalo

Gruffalo

De kleine muis komt tijdens zijn wandeling door het bos verschillende dieren tegen die wel zin hebben in een lekker hapje muis. Om niet als avondmaal te eindigen bedenkt de muis een gruwelijk monster: de Gruffalo!

Beste vos, normaal zou ik zeggen: graag,
maar ik eet bij de gruffalo vandaag.’
‘De Gruffalo? Die ken ik niet.’
‘O nee? Nou, wacht dan maar tot je ‘m ziet.”

De Gruffalo is zijn vriend en daar heeft hij mee afgesproken, de andere dieren vluchten weg. Zo’n eng monster willen zij niet tegenkomen. Maar heeft de muis dit monster wel verzonnen of bestaat het echt? En is het dan wel een vriend van muis of heeft de Gruffalo ook wel zin in een lekker hapje muis?

Bij De Gruffalo zijn ideeën voor interactief voorlezen en een essentieel thema te vinden.

Bekijk dit boek hier

Het kleurenmonster

kleurenmonster

Het kleurenmonster weet niet wat er met hem aan de hand is. Hij is helemaal in de war en voelt van alles door elkaar. Hij voelt zich blij, verdrietig, boos, bang en kalm tegelijk. Om hem te helpen laat een klein meisje hem met behulp van kleuren zien wat elk gevoel betekent.

Bij Het kleurenmonster zijn ideeën voor interactief voorlezen te vinden.

Bekijk dit boek hier

Prinses Arabella in het museum

Prinses Arabella in het museumPrinses Arabella en haar vrienden gaan naar het Arabellamuseum. Er staan veel spannende werken: sommige zijn groot en anderen zijn klein. Sommige zijn lief, anderen zijn hard of eng. En in sommige werken kan je verdwalen.

Bekijk dit boek hier

Woeste Willem

Woeste Willem

Woeste Willem is een zeerover met pensioen. Hij leeft niet meer op een boot maar in huis dat hij zelf gebouwd heeft. Hij is het liefst alleen en jaagt iedereen weg.

‘Hij zwaait met zijn armen en brult: ‘Hoepel op, landrotten!”

Op een dag treft hij een jongen op zijn dak. Frank zijn vlieger is bij de schoorsteen terecht gekomen. Woeste Willem helpt de jongen en de jongen roept ‘tot ziens‘. Vanaf dat moment komt Frank allerlei cadeautjes brengen. Woeste Willem is het liefste alleen, hoe zal hij hierop reageren?

Woeste Willem besluit een vlieger voor Frank te maken. Frank merkt op dat de vlieger geen staart heeft. Samen gaan ze op zoek in de zeeroverskist en dat brengt herinneringen boven. Zal het de twee lukken om de vlieger af te maken? En hoe komt het dat Woeste Willem steeds minder blij gaat kijken?

Bij Woeste Willem zijn ideeën voor interactief voorlezen en een essentieel thema te vinden.

Bekijk dit boek hier

Mag ik meedoen?

Mag ik meedoen?Eend wil graag nieuwe vrienden maken en meedoen met de leeuwen of de olifanten.
Maar hij kan niet BRULLEN als een leeuw of TROMPETTEREN als een olifant. Wat nu?

Wil jij bij een club waar iedereen welkom is?
Dan is dit een boek voor jou!

Bij Mag ik meedoen? zijn ideeën voor interactief voorlezen te vinden.

Bekijk dit boek hier

De grote vijf

De grote vijfEen grappig én leerzaam verhaal over de olifant, de leeuw, de neushoorn, het luipaard en de buffel. Voor dierenvrienden vanaf 3 jaar.
Winnaar internationale verhalenwedstrijd van Inclusive Works en Clavis Uitgeverij
Dani logeert bij opa. In zijn huis hangt een schilderij met vijf wilde dieren. “Dat zijn de grote vijf,’ legt opa uit. “Vijf beroemde dieren uit mijn geboorteland. Ik zal je over elk dier vertellen.’

Bekijk dit boek hier

De poepfabriek

De poepfabriekWat is een welterusten-beertje en waarom vergeet de eekhoorn zo veel? En doet het geen pijn, om een vallende giraffebaby te zijn? En iedereen die nu gaat zeggen: dat is wel een beetje raar, moet meteen maar even weten, dit is allemaal echt waar.

Bekijk dit boek hier

Boer Boris en de olifant

Boer Boris en de olifantZusje Sam heeft een vriend gevonden: een olifant. Hij mag toch zeker wel blijven?

Bij Boer Boris en de olifant zijn ideeën voor mini leeslessen te vinden.

Bekijk dit boek hier

De wereld van de Gorgels

De wereld van De GorgelsKen jij de Gorgels al?
Ze wonen op het Eiland, in hun goed verstopte holletjes onder de grond. Ze zoeken bramen en Gorgelbessen in de duinen terwijl de kleine Gorgels op het strand spelen.
Elke nacht gaat de kleine Gorgel Bobba naar school. Daar leert hij alles over de natuur en de geheime, magische krachten van de Gorgels. Over Mensenkinderen en… Brutelaars, de nare wezens die kinderen grieperig of verkouden maken als de R in de maand zit. Wanneer Bobba groot en sterk en snel genoeg is, krijgt hij een foto van het Mensenkind over wie hij zal gaan waken. Een jongetje met krullen… Melle!
Bobba gaat op reis, klaar voor zijn eerste avontuur.
Joebelabambam!

Bekijk dit boek hier

Bekijk hier alle boeken voor de onderbouw

Kinderboeken top 10 beginnende lezers

In willekeurige volgorde geef ik je hier mijn kinderboeken top 10 voor beginnende lezers (groep 3-4). Voor beginnende lezers is het vooral fijn dat de boeken aansluiten op AVI-niveau, maar ook dat het verhaal ergens over gaat. Elk van de boeken hieronder is daarom echt een aanrader voor beginnende lezers.

Noot voor noot

noot voor noot

De vader van Karl heeft nieuw werk. Ze verhuizen naar een nieuw huis. Het huis is in een school. De school staat naast een kerk. In die school gaat Karls vader les geven. In de kerk gaat hij op het orgel spelen. De vader van Karl is Johann Sebasian Bach.
Karl leert van hem alles over muziek. De tonen in zijn hoofd worden noten op papier. Hoog, laag, hard, zacht, lang, kort. Wat zijn vader kan, kan Karl ook!

Bij Noot voor noot zijn ideeën voor mini leeslessen te vinden.

Bekijk dit boek hier

Agent en Boef lol in de lucht

Agent en Boef lol in de luchtdit is agent. dit is zijn hond. en dit is… hee… dat is gek, de cel is leeg.
waar is boef? net was hij hier. nu is hij weg. hoe kan dat?

Bij Agent en boef lol in de lucht zijn ideeën voor mini leeslessen te vinden.

Bekijk dit boek hier

Vos en haas in gevaar

Vos en Haas in gevaarHaas zit te dromen. Ze droomt met haar ogen open! ‘Wat is er met Haas aan de hand?’ vraagt Ever. ‘Ze dagdroomt’, zegt Vos. ‘Ze leeft in een sprookjeswereld. Ze wil een mooie jurk en een prins die haar redt.’ Vos is geen prins. Toch wil hij Haas erg graag redden. Want daarna leven ze nog lang en gelukkig. Zo gaat dat in sprookjes. ‘In sprookjes is er altijd een draak. Maar draken bestaan niet. Dus zoek ik een ander gevaar’, legt Vos uit. Gevaar! Dat vindt Ever spannend. ‘Mag ik meedoen?’ vraagt hij.

Bekijk dit boek hier

Joep Makkie!

Joep Makkie!

Lachend leren lezen met … strips! Deugniet Joep neemt met zijn vriendjes Rolf en Vera beginnende lezers mee naar zijn vrolijke wereldje.

Bekijk dit boek hier

Frozen Het verhaal van Anna en Elsa

Frozen Het verhaal van Anna en ElsaKen je de film Frozen? Over prinses Anna en prinses Elsa?
Hier lees je het hele verhaal. Duik in een wereld vol kou en ijs.
Met een sneeuwman die van zon houdt.
Met trollen en een trouw rendier.
En … de verborgen toverkracht van Elsa.

Bekijk dit boek hier

Knip Knap Knuis Theaterlezen met sprookjes

Knip Knap Knuis Theaterlezen met sprookjes

Knip Knap Knuis Theaterlezen met sprookjes is een boek vol met rollen die voorgelezen kunnen worden. Dit boek is namelijk geschikt voor theaterlezen.

In dit boek vind je verschillende sprookjes. Sommige sprookjes helemaal (rood) en van sommige sprookjes een stukje (groen of geel). Elk sprookje kun je samen lezen door ieder een rol aan te nemen. Zo lees je over de prinses en de kikker waar 2 rollen beschikbaar zijn.

Kikker: kwaak.
Prinses: wat doe jij hier?
Kikker: ik kom voor jou.
Prinses: jij bent groen.

De meeste sprookjes zullen bekend zijn bij de kinderen zoals Roodkapje en Doornroosje. Andere sprookjes zijn misschien onbekend zoals De witte slang en Het dappere snijdertje.

Bekijk dit boek hier

Aan de kant, draak!

Aan de kant, draak!

Zar hoort een gil. Het komt van een meisje, dat Lina heet. Ze wil de grot in.
Maar voor de berg staat een draak. Hij is heel groot. En hij draak spuugt vuur.

Bekijk dit boek hier

Superhugo gaat van start

Superhugo gaat van startHugo droomt ervan een held te zijn! Maar helaas is hij een kluns van een hond. Op een dag glijdt hij uit en valt via een luik in de schoorsteen in een geheime Kelder. Daar vindt hij de kleren van Superhond. En die zitten hem Als gegoten! Maar het valt nog niet mee om “Superhugo’ te zijn.

Extra leuk bij dit boek: de puzzels achterin het boek zijn door mij bedacht!

Bekijk dit boek hier

Weg met de T-rex!

Weg met de T-rex!

De drie dino-kinderen Bonk, Hoorntje en Kwak doen niets liever dan spelen op de open plek in het Oertijdbos. Maar op een dag komen ze daar oog in oog te staan met een gevaarlijke T-rex! De drie jonge dino’s bedenken een plannetje om de roofdino op de vlucht te jagen…

Bij Weg met de T-rex! zijn ideeën voor mini leeslessen te vinden.

Bekijk dit boek hier

Echte boeven?

Echte boevenHet is nacht. Bos en Loodje lopen door de straat. Het is tijd voor een echte boevenstreek. Dan krijgen ze een diploma. Dan zijn ze echte boeven. Eindelijk. Zou het deze keer lukken?

Bekijk dit boek hier

Bekijk hier alle boeken voor beginnende lezers

Kinderboeken top 10 middenbouw

In willekeurige volgorde geef ik je hier mijn kinderboeken top 10 voor de middenbouw (groep 5-6). Vanaf groep 5 is het erg belangrijk om in te zetten op leesplezier. Deze 10 kinderboeken zorgen bij mij voor een grote grijs op mijn gezicht, omdat ze goed, grappig, spannend of leuk zijn. Precies wat kinderen vanaf groep 5 nodig hebben!

Marie Curie – Van klein TOT GROOTS

Marie CurieToen Marie Curie jong was en wilde studeren, mocht dat niet omdat ze een vrouw was. Later werden haar wetenschappelijke ontdekkingen over de hele wereld gerespecteerd. Marie werd de eerste vrouwelijke doctor in de exacte wetenschappen en de eerste vrouwelijke docent aan de universiteit van Parijs. Daarnaast won ze ook nog als eerste persoon in de geschiedenis twee keer een Nobelprijs. Marie wordt beschouwd als de meest inspirerende vrouw in de moderne wetenschap.

Extra leuk: dit boek is een thematitel van de Kinderboekenweek 2020.

Bij Marie Curie zijn ideeën voor mini leeslessen te vinden.

Bekijk dit boek hier

Kinderen met een ster

Kinderen met een sterKlaartje kijkt om zich heen. Is het de laatste keer dat ze hun huis ziet? Ze kan niet uitleggen waarom, maar ze denkt van wel. Even legt ze haar hand tegen de ribbels van het behang. Dan drukt ze er een kus op. ‘Dag huis,’ zegt ze zacht.

Rosa, Klaartje, Jules, Leo, Ruth en Bennie zijn doodgewone kinderen. Tot ze een ster krijgen, een ster die alles anders maakt…

Bij Kinderen met een ster zijn ideeën voor mini leeslessen te vinden.

Bekijk dit boek hier

Verlink de listige leugen

Verlink de listige leugenOntelbare foute feiten zijn ontsnapt aan de fantasie van de schrijver en zijn dit boek binnengedrongen! Jouw missie is ze te vernietigen!
Kras ze door, fluit ze uit, verpletter ze! Doe wat nodig is om dit boek weer te veranderen in een normaal weetjesboek. Gebruik je detective-skills en verpulver het verzonnen feitje. Vernietig de sluwe dino en prik de valse heteluchtballon lek!
Ben jij een spectaculaire speurneus voor nepfeiten? Zet je beste beentje voor en maak je klaar voor het verlinken van de listige leugen!

Bekijk dit boek hier

De zee kwam door de brievenbus

De zee kwam door de brievenbusMidden in de nacht maakt mama Liesje en haar zus wakker. Het is ijskoud en het stormt.

‘Snel, kleed je aan!’ zegt mama. ‘De zee komt. De dijk is kapot.’

Liesje moet helpen om spulletjes naar boven te brengen. Waarom eigenlijk? Denken papa en mama soms dat de zee naar binnen zal komen?

Extra leuk: dit boek is een thematitel van de Kinderboekenweek 2020.

Bij De zee kwam door de brievenbus zijn ideeën voor mini leeslessen te vinden.

Bekijk dit boek hier

Armstrong

ArmstrongEen kleine muis ontdekt door zijn telescoop dat de maan een bol van steen is, en geen gatenkaas zoals hij en de andere muizen lang hebben gedacht. Als hij hoort dat er ooit al een muis heeft gevlogen, neemt hij een besluit: ”Ik word de eerste muis op de maan!”

Bij Armstrong zijn ideeën voor mini leeslessen te vinden.

Bekijk dit boek hier

Jippie! Een humeurig sprookje

Jippie! een humeurig sprookjePrinses Super is ontzettend humeurig. En dat terwijl ze in Jippie woont, een land waar iedereen altijd vrolijk is. De inwoners van Jippie maken de hele dag grapjes, zingen liedjes en huppelen rond. Super wordt er alleen maar humeuriger van! Nu moet ze op zoek naar een jongen om later als ze groot is mee te trouwen. Maar de jongens in Jippie zijn veel te vrolijk. Ze gaat daarom op avontuur in buurland Grom, waar ieder een juist verschrikkelijk chagrijnig is. Lukt het Super om iemand te vinden die af en toe humeurig is en af en toe vrolijk?

Bij Jippie! Een humeurig sprookje zijn ideeën voor mini leeslessen te vinden.

Bekijk dit boek hier

Dummie de mummie en de gouden scarabee

Stel je voor. Je heet Goos Guts, je bent doodnormaal en je woont in het saaiste dorp van de wereld. Op een dag loop je je slaapkamer binnen, je ruikt iets vies, kijkt rond, en je ziet ineens een mummie in je bed. Wat doe je dan? Ja, je schrikt je een ongeluk, natuurlijk. En dan doe je je ogen dicht, je telt tot tien en dan is hij weer weg. Maar stel je nou eens voor, hè, dat die mummie daar na die tien tellen nog steeds ligt… En na twintig tellen ook…! Wat doe je dan?

Bij Dummie de mummie en de gouden scarabee zijn ideeën voor mini leeslessen te vinden.

Bekijk dit boek hier

Willy Boem

Willy BoemDe ouders van de tienjarige Willy hebben een belangrijke opdracht voor hem. Een opdracht waarvoor hij een spannende trip naar het Wilde Westen moet maken! Onderweg ontmoet hij kleurrijke figuren, zoals een brutale goudzoeker, een indiaan die over Willy gedroomd heeft, een welgemanierde bandiet en een barman zonder wisselgeld. Niet alles verloopt volgens plan, maar met moed en vindingrijkheid weet Willy zich steeds weer uit de moeilijkste situaties te redden.

Bekijk dit boek hier

Bram en het Zoldermysterie

Bram en het zoldermysterieDe tienjarige Bram heeft het moeilijk: het huis waarin hij opgroeide is gesloopt, hij moet zijn vrienden achterlaten en tot overmaat van ramp moet hij ook nog eens verhuizen naar het grote landhuis van zijn opa en oma. Daar is het stil… en eng. Bram hoort vreemde geluiden op zolder. Hij hoort iemand lopen. Als hij gaat kijken, wordt zijn zusje meegenomen door de angstaanjagende Zolderschimmen. Hij ontdekt dat hij via dozen de hele wereld over kan reizen en belandt in een hels avontuur in een poging zijn zusje te redden. Lukt het hem om de enge zoldermannen te verslaan?

Bij Bram en het Zoldermysterie zijn ideeën voor mini leeslessen te vinden.

Bekijk dit boek hier

De Gorgels

De GorgelsMidden in de nacht wordt Melle wakker. Er zit een vreemd wezentje op de rand van zijn bed. Het lijkt wel een bolletje wol, met armpjes en beentjes en twee harige, puntige oren. Maar als Melle het licht aandoet, is het wezentje verdwenen. Als hij er op school over vertelt, lacht iedereen hem uit. Zelfs papa, die bioloog is, zegt dat het onzin is, dat zulke wezentjes niet bestaan. Maar Melle weet zeker wat hij gezien heeft…

Bij De Gorgels zijn ideeën voor mini leeslessen te vinden.

Bekijk dit boek hier

Bekijk hier alle boeken voor de middenbouw

Kinderboeken top 10 bovenbouw

In willekeurige volgorde geef ik je hier mijn kinderboeken top 10 voor de bovenbouw (groep 7-8).

De tempeljagers

De TempeljagersWanneer broers Noah en Finn op onderzoek uitgaan in de reusachtige kelder van Chateau Ravenhorst, vinden ze een oeroude landkaart. Deze laat het mysterieuze en onvindbare eiland Kivamba zien.

Volgens de legende is dit een eiland vol gevaar, dat misschien beter onontdekt kan blijven. Maar… het avontuur is aanlokkelijk en samen met hun beste vriendin Tess haalt de tweeling hun avontuurlijke tante over tot een ontdekkingsreis.

Eenmaal op het eiland wordt tante Lara plotseling ontvoerd en moet het drietal een magisch voorwerp uit een tempel halen om haar terug te krijgen. Wat volgt is een zenuwslopende zoektocht vol listen, valstrikken en gevaren.

Bij De Tempeljagers zijn binnenkort ideeën voor mini leeslessen te vinden.

Bekijk dit boek hier

Super Normaal

Super Normaal

Murph is een doodnormale jongen die verhuist naar een nieuwe stad. Het wil niet lukken om een nieuwe school voor hem te vinden, totdat hij per ongeluk op een superheldenschool belandt. Als enige zonder superkracht is hij al snel het buitenbeentje. Maar heb je wel superkrachten nodig om een held te zijn?

Extra leuk: Bij dit boek bedacht ik een heel klassenthema, waarmee je jouw klas goed op kunt starten aan het begin van het schooljaar. Je kunt ook een kant en klaar pakket Superhelden aanschaffen om je klas helemaal af te maken.

Bij Super Normaal zijn ideeën voor mini leeslessen te vinden.

Bekijk dit boek hier

De grijze jager

De Grijze jager

Will is klein voor zijn leeftijd, maar razendsnel en niet dom. Zijn hele leven heeft hij ervan gedroomd om ridder te worden, net als zijn vader, die hij nooit heeft gekend. Hij is dan ook hevig teleurgesteld als hij afgewezen wordt voor de krijgsschool van kasteel Redmont. In plaats daarvan wordt hij toegewezen aan Halt, de mysterieuze Grijze Jager wiens grootste talent lijkt te zijn dat hij zich onopvallend door het rijk kan verplaatsen. Met enige weerzin leert Will om de geheime wapens van de Grijze Jagers te gebruiken: pijl en boog, een onopvallende camouflagecape en een eigenwijze kleine pony. Ook al verlangt Will hevig naar een zwaard en een stoer strijdpaard, als hij samen met Halt op een geheime missie gaat om de moord op de koning te voorkomen, komt hij erachter dat de wapens van de Grijze Jagers zo slecht nog niet zijn?

Bekijk dit boek hier

Boreas en de zeven zeeën

Boreas en de zeven zeeënBoreas weet het zeker: zijn ouders gaan scheiden. Ze doen de laatste tijd zo geheimzinnig… Wanneer ze hem eindelijk vertellen wat er aan de hand is, gaat het gelukkig om iets anders, maar het is net zo ingrijpend: ze gaan drie jaar rond de wereld zeilen! Alles is al geregeld en Boreas zal online les krijgen. In eerste instantie wil Boreas helemaal niet mee en verveelt hij zich dood aan boord. Maar al snel beleeft hij het ene na het andere avontuur. Helemáál als zijn beste vriendin Merel een zomervakantie lang met hen meevaart. Dan stellen Boreas’ ouders hem voor de keus: wil hij met Merel mee terug naar Nederland en wonen bij zijn opa en oma, of vaart hij verder mee?

Bij Boreas en de zeven zeeën zijn ideeën voor mini leeslessen te vinden.

Bekijk dit boek hier

Elke dag Broerdag

Elke dag broerdagNoa heeft vier broers: een hele broer, een halve broer een gewone stiefbroer en een stieftweelingbroer. Ook al zijn ze maar een paar dagen per week met z’n vijven, ze horen elke minuut bij elkaar. Maar dan valt er een brief op de mat en lijkt hun laatste broerdag te zijn aangebroken. Noa legt zich er niet bij neer en roept een broeralarm uit. Samen verzinnen ze een plan dat hun band flink op de proef zal stellen.

Bij Elke dag broerdag zijn ideeën voor mini leeslessen te vinden.

Bekijk dit boek hier

Borealis

BorealisJoppe is ontvoerd – en niet alleen hij. In het koude, afgelegen Borealis wachten honderdtachtig kinderen van over de hele wereld op hun lot, bewaakt door de Crew en beheerst door de Trias. In Borealis ontbreekt het de kinderen aan niets – maar de regels zijn streng en de hekken hoog. Als de kinderen horen waarom ze zijn weggerukt uit hun vertrouwde omgeving, realiseren ze zich dat hun lot verbonden is met dat van de wereld. De Trias heeft hen uitverkoren voor een bijzondere toekomst. Maar zitten de kinderen daar wel op te wachten? Terwijl de lange en koude winter voor de deur staat, stijgt de temperatuur in Borealis tot een kookpunt. Joppe doet alles om zijn vrijheid terug te krijgen. Maar niet iedereen binnen Borealis is hem gunstig gezind…

Bij Borealis zijn ideeën voor mini leeslessen te vinden.

Bekijk dit boek hier

De engel en het kind

De engel en het kindDe Romeinen overheersen het land Israël. De joden hebben het zwaar. Onder elkaar spreken ze over een kind dat hen zal redden. Dat wordt voorspeld in oude geschriften. Dan verschijnt er een engel. En een vrouw wordt zwanger. Nog een vrouw wordt zwanger. Hebben de oude profeten dan toch gelijk? Zal het nu dan echt gebeuren? Maria weet niet precies waar ze in terechtkomt, maar ze waagt het erop. Ze vertrouwt de engel. Ze krijgt een kind. En dat is helemaal niet ongevaarlijk.

Bekijk dit boek hier

Het ijsmonster

Het ijsmonsterWanneer Elsie, een dakloos weesmeisje in het victoriaanse Londen, hoort dat er op de Noordpool een mysterieus ijsmonster is gevonden, wil ze daar meteen meer van weten. Tijdens hun reis samen beleven ze de meest gekke, spannende en ontroerende avonturen en ze worden zelfs goede vrienden. Wie had gedacht dat een tienjarig meisje zo op een tienduizendjarige mammoet kon lijken?

Bekijk dit boek hier

De magische apotheek

De magische apotheek

Het eerste wat Lucie aan haar nieuwe huis opvalt is dat het er vreemd ruikt, naar wel duizend dingen tegelijk! Maar waar die geuren vandaan komen is niet duidelijk en de sleutel die Lucie onder een trede van de trap vindt, past op geen enkel slot. Maar er moet toch een deur zijn waar hij bij hoort?

Samen met haar broertje Benno en hun buurjongen Mats gaat Lucie op onderzoek uit. Als ze eindelijk de juiste deur vinden, kunnen de kinderen hun ogen niet geloven. De ruimte die ze betreden hangt van onder tot boven vol met planken. En op die planken staan duizenden flesjes, waarin brouwsels in alle mogelijke kleuren borrelen! Al snel ontdekken ze dat in de flesjes niet alleen de heerlijkste geuren schuilen, maar ook talloze gevaren. Eén flesje had zelfs beter nooit geopend kunnen worden…

Bij De magische apotheek zijn ideeën voor mini leeslessen te vinden.

Bekijk dit boek hier

De brief voor de koning

Een brief voor de koningTiuri is bijna ridder. Nog één nacht scheidt hem van de ridderslag. Deze laatste nacht moet hij in afzondering en absolute stilte doorbrengen. Juist dan klinkt er een schreeuw om hulp. Als Tiuri antwoordt, wordt hij geen ridder. Maar het gaat om leven en dood… Tiuri opent de deur. De nachtelijke bezoeker stelt hem een vraag die zijn leven zal veranderen. Hij moet een geheime brief bezorgen aan de koning aan de andere kant van de bergen – een brief die het lot van het hele koninkrijk zal bepalen. Tiuri moet alles achterlaten: zijn thuis, zijn dromen – voor een opdracht die hem zijn leven kan kosten.

Extra leuk: Er is nu ook een serie van op Netflix. Deze wijkt wel veel af van het boek.

Bekijk dit boek hier

Bekijk hier alle boeken voor de bovenbouw