Kinderboeken top 10

Een geschikt boek voor elk kind, dat is toch de droom van elke leerkracht en ouder!
In mijn kinderboeken top 10 staan 40 pareltjes waarvan ik vind dat ze in elke schoolbibliotheek of boekenkast aanwezig moeten zijn. Dit kunnen populaire kinderboeken zijn, maar het zijn vooral kinderboeken die ik op dit moment het beste vind.
Welk boek hoop jij terug te vinden in de kinderboeken top 10 volgens Kinderboekenjuf?
– Kinderboeken top 10 –

Kinderboeken top 10

Kinderboeken top 10 volgens Kinderboekenjuf

Met de Kinderboeken top 10 geef ik je tips voor geschikte boeken om kinderen aan het lezen te krijgen. De kinderboeken top 10 is samengesteld op basis van eigen ervaringen en verdeeld in vier categorieën: onderbouw (groep 1-2), beginnende lezers (groep 3-4), middenbouw groep (5-6) en bovenbouw (groep 7-8). Dit maakt het extra makkelijk om een goed en passend boek op niveau te kiezen.

Regelmatig geef ik mijn kinderboeken top 10 een update. Sommige boeken verdwijnen, andere pareltjes verschijnen. Veel boeken blijven ook staan omdat ik vind dat dit nog steeds geweldige kinderboeken zijn.

In onderstaande lijsten worden de kinderboeken top 10 per categorie weergegeven. Bij de meeste boeken zijn mini leeslessen te vinden.

Kinderboeken top 10 onderbouw

Met onderbouw bedoel ik groep 1 en 2 op de basisschool. De meeste kinderen in deze groepen zijn tussen de 4 en 6 jaar oud. Sommige boeken zullen ook geschikt zijn voor jongere en/of oudere kinderen. Per boek zal ik de aanbevolen leeftijd benoemen.

In willekeurige volgorde geef ik je hier mijn kinderboeken top 10 voor de onderbouw (groep 1-2). Je zult bekende klassiekers en verrassende nieuwe prentenboeken tegen komen in dit rijtje. Al met al zijn het in mijn ogen echte pareltjes die in iedere boekenkast mogen staan.

Max en de Maximonsters

Max en de maximonsters

Max is een kleine deugniet en haalt regelmatig kattenkwaad uit. Op een dag is hij erg brutaal tegen zijn moeder en hij wordt zonder eten naar zijn kamer gestuurd. Daar verandert zijn kamer in het eiland van de Maximonsters. Ze maken van Max de koning van alle Maximonsters en vieren volop feest. Toch heeft Max heimwee… Hij zou zo graag op een plek zijn waar iemand heel veel van hem houdt…
Max en de Maximonsters is uitgekozen voor de geef een prentenboek cadeau actie in 2021.

Geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar (houd rekening met de soms wat enge monsters).

Coco kan het

Coco kan het!

Coco is een kleine vogel. Vandaag gaat ze voor het eerst vliegen. Coco vindt het erg spannend. Ze denkt na over wat er fijn is aan vliegen, maar bedenkt ook wat er mis kan gaan.

De boom is erg hoog en als het niet lukt om te vliegen valt ze heel hard op de grond. Vormen vliegen met haar vrienden en zelf haar eten kiezen lijkt haar echter geweldig. Haar moeder zegt: ‘Coco, je kan het!’ Durft Coco het aan?

Geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. Coco kan het! is prentenboek van het jaar 2021.

Bij Coco kan het zijn ideeën voor een thema vanuit LIST bij kleuters te vinden.

De mooiste vis van de zee

mooiste vis van de zee

Regenboog is de mooiste vis in de zee. Maar hij is trots en ijdel, en daardoor heeft hij geen enkele vriend. Pas als hij een van zijn mooie schubben weggeeft – en later nog meer – vinden ze hem aardig. En dan merkt hij dat het belangrijker is om vrienden te hebben dan de mooiste te zijn! Ken jij het populairste prentenboek allertijden al?

Geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar

Bij De mooiste vis van de zee zijn ideeën voor interactief voorlezen te vinden.

De Gruffalo

Gruffalo

De kleine muis komt tijdens zijn wandeling door het bos verschillende dieren tegen die wel zin hebben in een lekker hapje muis. Om niet als avondmaal te eindigen bedenkt de muis een gruwelijk monster: de Gruffalo!

Beste vos, normaal zou ik zeggen: graag,
maar ik eet bij de gruffalo vandaag.’
‘De Gruffalo? Die ken ik niet.’
‘O nee? Nou, wacht dan maar tot je ‘m ziet.”

De Gruffalo is zijn vriend en daar heeft hij mee afgesproken, de andere dieren vluchten weg. Zo’n eng monster willen zij niet tegenkomen. Maar heeft de muis dit monster wel verzonnen of bestaat het echt? En is het dan wel een vriend van muis of heeft de Gruffalo ook wel zin in een lekker hapje muis? Wederom een heerlijk verhaal dat al jaren erg populair is.

Geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.

Bij De Gruffalo zijn ideeën voor interactief voorlezen en een essentieel thema te vinden.

Het kleurenmonster

kleurenmonster

Het kleurenmonster weet niet wat er met hem aan de hand is. Hij is helemaal in de war en voelt van alles door elkaar. Hij voelt zich blij, verdrietig, boos, bang en kalm tegelijk. Om hem te helpen laat een klein meisje hem met behulp van kleuren zien wat elk gevoel betekent.

Geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.

Bij Het kleurenmonster zijn ideeën voor interactief voorlezen te vinden.

Woeste Willem

Woeste Willem

Woeste Willem is een zeerover met pensioen. Hij leeft niet meer op een boot maar in huis dat hij zelf gebouwd heeft. Hij is het liefst alleen en jaagt iedereen weg.

‘Hij zwaait met zijn armen en brult: ‘Hoepel op, landrotten!”

Op een dag treft hij een jongen op zijn dak. Frank zijn vlieger is bij de schoorsteen terecht gekomen. Woeste Willem helpt de jongen en de jongen roept ‘tot ziens‘. Vanaf dat moment komt Frank allerlei cadeautjes brengen. Woeste Willem is het liefste alleen, hoe zal hij hierop reageren?

Woeste Willem besluit een vlieger voor Frank te maken. Frank merkt op dat de vlieger geen staart heeft. Samen gaan ze op zoek in de zeeroverskist en dat brengt herinneringen boven. Zal het de twee lukken om de vlieger af te maken? En hoe komt het dat Woeste Willem steeds minder blij gaat kijken?

Geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.

Bij Woeste Willem zijn ideeën voor interactief voorlezen en een essentieel thema te vinden.

Mag ik meedoen?

Mag ik meedoen?

Eend wil graag nieuwe vrienden maken en meedoen met de leeuwen of de olifanten.
Maar hij kan niet BRULLEN als een leeuw of TROMPETTEREN als een olifant. Wat nu?

Wil jij bij een club waar iedereen welkom is?
Dan is dit een boek voor jou!

Geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.

Bij Mag ik meedoen? zijn ideeën voor interactief voorlezen te vinden.

De poepfabriek

De poepfabriek

Wat is een welterusten-beertje en waarom vergeet de eekhoorn zo veel? En doet het geen pijn, om een vallende giraffebaby te zijn? En iedereen die nu gaat zeggen: dat is wel een beetje raar, moet meteen maar even weten, dit is allemaal echt waar.

Geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.

Boer Boris en de olifant

Boer Boris en de olifant

Zusje Sam heeft nieuwe vriend, een olifant. Ze heeft hem gevonden langs de kant van de weg en ze wil hem heel graag houden. Helaas vindt boer Boris dat olifanten niet op de boerderij horen. Zusje Sam doet er alles aan om de olifant toch te mogen houden. Zou het haar lukken?

Geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.

Bij Boer Boris en de olifant zijn ideeën voor mini leeslessen te vinden.

De wereld van de Gorgels

De wereld van De Gorgels

Ken jij de Gorgels al?
Ze wonen op het Eiland, in hun goed verstopte holletjes onder de grond. Ze zoeken bramen en Gorgelbessen in de duinen terwijl de kleine Gorgels op het strand spelen.
Elke nacht gaat de kleine Gorgel Bobba naar school. Daar leert hij alles over de natuur en de geheime, magische krachten van de Gorgels. Over Mensenkinderen en… Brutelaars, de nare wezens die kinderen grieperig of verkouden maken als de R in de maand zit. Wanneer Bobba groot en sterk en snel genoeg is, krijgt hij een foto van het Mensenkind over wie hij zal gaan waken. Een jongetje met krullen… Melle!
Bobba gaat op reis, klaar voor zijn eerste avontuur.
Joebelabambam!

Geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.

Bekijk hier alle boeken voor de onderbouw

Kinderboeken top 10 beginnende lezers

Beginnende lezers zijn kinderen in groep 3 en 4. Kinderen zijn dan ongeveer 6, 7 of 8 jaar oud. Zij leren lezen en daarbij is het AVI-niveau erg belangrijk. Deze boekentips zijn dus speciaal voor hen bedoeld om zelf te lezen en minder geschikt om voor te lezen. Ben je op zoek naar voorleesboeken? Kijk dan onderaan dit blog naar de voorleestips.

In willekeurige volgorde geef ik je hier mijn kinderboeken top 10 voor beginnende lezers (groep 3-4). Voor beginnende lezers is het vooral fijn dat de boeken aansluiten op AVI-niveau, maar ook dat het verhaal ergens over gaat. Elk van de boeken hieronder is daarom echt een aanrader voor beginnende lezers.

Dat is snel! (AVI-M4)

Dat is snel!

Zelf lezen over Lang geleden… kan met Dat is snel! In dit boek zijn drie verhalen op AVI-M4/E4 te lezen. De verhalen gaan over Albert Einstein, Anthony Fokker en de gebroeders Spijker. Een zeer geschikt boek voor beginnende lezers die dol zijn op geschiedenis, verhalen van vroeger en/of voertuigen.

Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Bij de drie boeken uit Dat is snel zijn ideeën voor mini leeslessen te vinden: De droom van Albert, Anton en de Spin, De wagen van Spijker.

Agent en Boef lol in de lucht (AVI-E3)

Agent en Boef lol in de lucht

dit is agent. dit is zijn hond. en dit is… hee… dat is gek, de cel is leeg.
waar is boef? net was hij hier. nu is hij weg. hoe kan dat?

Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Bij Agent en boef lol in de lucht zijn ideeën voor mini leeslessen te vinden.

Vos en haas in gevaar (AVI-M5)

Vos en Haas in gevaar

Haas zit te dromen. Ze droomt met haar ogen open! ‘Wat is er met Haas aan de hand?’ vraagt Ever. ‘Ze dagdroomt’, zegt Vos. ‘Ze leeft in een sprookjeswereld. Ze wil een mooie jurk en een prins die haar redt.’ Vos is geen prins. Toch wil hij Haas erg graag redden. Want daarna leven ze nog lang en gelukkig. Zo gaat dat in sprookjes. ‘In sprookjes is er altijd een draak. Maar draken bestaan niet. Dus zoek ik een ander gevaar’, legt Vos uit. Gevaar! Dat vindt Ever spannend. ‘Mag ik meedoen?’ vraagt hij.

Geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

Joep Makkie! (AVI-E4)

Joep Makkie!

Lachend leren lezen met… strips! Deugniet Joep neemt met zijn vriendjes Rolf en Vera beginnende lezers mee naar zijn vrolijke wereldje. Deze strips zijn erg geschikt voor beginnende lezers zodat zij nog ondersteund door de illustraties toch oefenen met lezen.

Geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

Frozen Het verhaal van Anna en Elsa (AVI-M4)

Frozen Het verhaal van Anna en Elsa

Ken je de populaire film Frozen? Over prinses Anna en prinses Elsa?
Hier lees je het hele verhaal. Duik in een wereld vol kou en ijs.
Met een sneeuwman die van zon houdt.
Met trollen en een trouw rendier.
En … de verborgen toverkracht van Elsa.

Geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar.

Knip Knap Knuis Theaterlezen met sprookjes (AVI-M3 t/m AVI-M5)

Knip Knap Knuis Theaterlezen met sprookjes

Knip Knap Knuis Theaterlezen met sprookjes is een boek vol met rollen die voorgelezen kunnen worden. Dit boek is namelijk geschikt voor theaterlezen.

In dit boek vind je verschillende sprookjes. Sommige sprookjes helemaal (rood) en van sommige sprookjes een stukje (groen of geel). Elk sprookje kun je samen lezen door ieder een rol aan te nemen. Zo lees je over de prinses en de kikker waar 2 rollen beschikbaar zijn.

Kikker: kwaak.
Prinses: wat doe jij hier?
Kikker: ik kom voor jou.
Prinses: jij bent groen.

De meeste sprookjes zullen bekend zijn bij de kinderen zoals Roodkapje en Doornroosje. Andere sprookjes zijn misschien onbekend zoals De witte slang en Het dappere snijdertje.

Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Blitz! op bol tien (AVI-E3)

Blitz! Op bol Tien

Blitz! woont op bol Nul. Op een dag komt er vreemd bezoek, het mannetje Tak komt vanaf bol Tien. Blitz vindt bezoek erg leuk, maar het is ook fijn als bezoek weer naar huis gaat. Helaas heeft mannetje Tak geen vervoer. Hoe gaan ze dit oplossen?

Geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar.

Blaffen om donuts

Blaffen om donuts

Snip (de hond) heeft zin in avontuur en besluit weg te lopen bij haar baasjes. De donut-dame voert haar donuts en dat is toch zoveel beter dan hondenvoer? Maar wat als Snip heimwee krijgt? Zal het thuis nog hetzelfde zijn?

Extra leuk bij dit boek: de puzzels achterin het boek zijn door mij bedacht!

Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.\

Weg met de T-rex!

Weg met de T-rex!

De drie dino-kinderen Bonk, Hoorntje en Kwak doen niets liever dan spelen op de open plek in het Oertijdbos. Maar op een dag komen ze daar oog in oog te staan met een gevaarlijke T-rex! De drie jonge dino’s bedenken een plannetje om de roofdino op de vlucht te jagen…

Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Bij Weg met de T-rex! zijn ideeën voor mini leeslessen te vinden.

Echte boeven? (AVI-E3)

Echte boeven

Het is nacht. Bos en Loodje lopen door de straat. Het is tijd voor een echte boevenstreek. Dan krijgen ze een diploma. Dan zijn ze echte boeven. Eindelijk. Zou het deze keer lukken?

Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Bekijk hier alle boeken voor beginnende lezers

Kinderboeken top 10 middenbouw

Kinderen in de middenbouw zitten in groep 5 en 6. De leeftijden zijn 8, 9 of 10 jaar (uitzonderingen daargelaten). Deze boeken zijn geschikt voor deze leerlingen om zelf te lezen, maar eventueel ook om aan beginnende lezers en/of middenbouwkinderen zelf voor te lezen.

In willekeurige volgorde geef ik je hier mijn kinderboeken top 10 voor de middenbouw (groep 5-6). Vanaf groep 5 is het erg belangrijk om in te zetten op leesplezier. Deze 10 kinderboeken zorgen bij mij voor een grote grijs op mijn gezicht, omdat ze goed, grappig, spannend of leuk zijn. Precies wat kinderen vanaf groep 5 nodig hebben!

Einstein

Einstein

“Fantasie is belangrijker dan kennis, want kennis is begrensd.” Albert Einstein

Een nieuw boek (2020) van Torben Kulmanns hand! Einstein. De fantastische reis van een muis door de ruimte en tijd.

Hoe zou het zijn als Albert Einstein al zijn kennis en ideeën pas bedacht na een ontmoeting met een muis? Wat zegt dat over al zijn kennis en ideeën? En vooral: wat zegt het over alles wat wij weten? In dit prachtige prentenboek wordt het verhaal van Einstein verteld vanuit het perspectief van een muis. En natuurlijk begint dit boek met het aftellen tot… ‘Het grootste kaasfeest ter wereld.’

Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Avonturen van de dappere ridster

Avonturen van de dappere ridster

Op haar blauwe stalen ros en in haar zilveren outfit racet ze de door de stad om anderen te helpen. Dit kan maar één iemand zijn: de dappere ridster!

De ridster is niet alleen dapper, maar ook heldhaftig, slim én behulpzaam. Ze gaat niets en niemand uit de weg om een persoon of dier te helpen. Zo zorgt ze ervoor dat de ontsnapte leeuw uit de dierentuin weer veilig wordt teruggebracht, redt ze een jongetje uit de zee, komt ze op voor een gepest meisje en ze geeft de verliefde bakker een duwtje in de goede richting om een afspraakje te maken met de leuke fietsenmaker. In deze nieuwe verhalenbundel (uitgegeven in 2020) ga je mee op avontuur met de dappere ridster!

Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Marie Curie – Van klein TOT GROOTS

Marie Curie

Toen Marie Curie jong was en wilde studeren, mocht dat niet omdat ze een vrouw was. Later werden haar wetenschappelijke ontdekkingen over de hele wereld gerespecteerd. Marie werd de eerste vrouwelijke doctor in de exacte wetenschappen en de eerste vrouwelijke docent aan de universiteit van Parijs. Daarnaast won ze ook nog als eerste persoon in de geschiedenis twee keer een Nobelprijs. Marie wordt beschouwd als de meest inspirerende vrouw in de moderne wetenschap.

Extra leuk: dit boek is een thematitel van de Kinderboekenweek 2020.

Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Bij Marie Curie zijn ideeën voor mini leeslessen te vinden.

Kinderen met een ster

Kinderen met een ster

Klaartje kijkt om zich heen. Is het de laatste keer dat ze hun huis ziet? Ze kan niet uitleggen waarom, maar ze denkt van wel. Even legt ze haar hand tegen de ribbels van het behang. Dan drukt ze er een kus op. ‘Dag huis,’ zegt ze zacht.

Rosa, Klaartje, Jules, Leo, Ruth en Bennie zijn doodgewone kinderen. Tot ze een ster krijgen, een ster die alles anders maakt…

Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Bij Kinderen met een ster zijn ideeën voor mini leeslessen te vinden.

De zee kwam door de brievenbus

De zee kwam door de brievenbus

Midden in de nacht maakt mama Liesje en haar zus wakker. Het is ijskoud en het stormt.

‘Snel, kleed je aan!’ zegt mama. ‘De zee komt. De dijk is kapot.’

Liesje moet helpen om spulletjes naar boven te brengen. Waarom eigenlijk? Denken papa en mama soms dat de zee naar binnen zal komen?

Extra leuk: dit boek is een thematitel van de Kinderboekenweek 2020.

Geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar.

Bij De zee kwam door de brievenbus zijn ideeën voor mini leeslessen te vinden.

Jippie! Een humeurig sprookje

Jippie! een humeurig sprookje

Prinses Super is ontzettend humeurig. En dat terwijl ze in Jippie woont, een land waar iedereen altijd vrolijk is. De inwoners van Jippie maken de hele dag grapjes, zingen liedjes en huppelen rond. Super wordt er alleen maar humeuriger van! Nu moet ze op zoek naar een jongen om later als ze groot is mee te trouwen. Maar de jongens in Jippie zijn veel te vrolijk. Ze gaat daarom op avontuur in buurland Grom, waar ieder een juist verschrikkelijk chagrijnig is. Lukt het Super om iemand te vinden die af en toe humeurig is en af en toe vrolijk?

Geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar.

Bij Jippie! Een humeurig sprookje zijn ideeën voor mini leeslessen te vinden.

Het dikke boek van onze bijzondere natuur

Het dikke boek over onze bijzondere natuur

Nadat je dit informatieve boek gelezen hebt, weet je veel meer over stenen en mineralen, Microscopisch leven, Planten en Dieren.

Per twee bladzijdes wordt een nieuw onderwerp besproken, met een prachtige tekening en een weetje. Wist je dat kokosnoten erg lastig te kraken zijn, maar dat de reusachtige kokoskrab er scharen voor heeft die er groot genoeg voor zijn? Of dat en een zeldzame oranje barnsteen, blauw wordt wanneer je hem in het zonlicht ziet? En dat chimpansees een stuk of dertig verschillende planten als medicijn gebruiken voor kwaaltjes zoals buikpijn?

Geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar.

Bij Het dikke boek van onze bijzondere natuur zijn ideeën voor mini leeslessen te vinden.

Willy Boem

Willy Boem

De ouders van de tienjarige Willy hebben een belangrijke opdracht voor hem. Een opdracht waarvoor hij een spannende trip naar het Wilde Westen moet maken! Onderweg ontmoet hij kleurrijke figuren, zoals een brutale goudzoeker, een indiaan die over Willy gedroomd heeft, een welgemanierde bandiet en een barman zonder wisselgeld. Niet alles verloopt volgens plan, maar met moed en vindingrijkheid weet Willy zich steeds weer uit de moeilijkste situaties te redden.

Geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar.

Bram en de Waterreuzen

Bram en de Waterreuzen

Ik mocht deel 4 uit De serie over Bram vooruit lezen. Dit is het nieuwste deel uit de serie en is beschikbaar vanaf 1-12-2020.

Bram en Mei-Lin proberen zijn gemene tante Lauriël en illusionist Nodin Laffadini tegen te houden. Ze hebben de bolbliksems over de hele wereld verzameld en daarmee de stad van de eeuwenoude Waterreuzen te openen. Ze willen de Rook van de Oudheid oproepen. Bram en Mei-Lin doen er alles aan om dit tegen te houden. Ze proberen de bolbliksems te herstellen, maar zal ze dat lukken?

Geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar.

De Gorgels

De Gorgels

Midden in de nacht wordt Melle wakker. Er zit een vreemd wezentje op de rand van zijn bed. Het lijkt wel een bolletje wol, met armpjes en beentjes en twee harige, puntige oren. Maar als Melle het licht aandoet, is het wezentje verdwenen. Als hij er op school over vertelt, lacht iedereen hem uit. Zelfs papa, die bioloog is, zegt dat het onzin is, dat zulke wezentjes niet bestaan. Maar Melle weet zeker wat hij gezien heeft…

Geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar.

Bij De Gorgels zijn ideeën voor mini leeslessen te vinden.

Bekijk hier alle boeken voor de middenbouw

Kinderboeken top 10 bovenbouw

De kinderen in de bovenbouw zitten in groep 7 en 8. De meeste kinderen in deze groepen zijn 10, 11 of 12 jaar. Deze boeken zijn geschikt om zelf te lezen op deze leeftijd maar de meeste zijn ook zeer geschikt om voor te lezen aan 10-12 jarigen.

In willekeurige volgorde geef ik je hier mijn kinderboeken top 10 voor de bovenbouw (groep 7-8).

De tempeljagers

De Tempeljagers

Wanneer broers Noah en Finn op onderzoek uitgaan in de reusachtige kelder van Chateau Ravenhorst, vinden ze een oeroude landkaart. Deze laat het mysterieuze en onvindbare eiland Kivamba zien.

Volgens de legende is dit een eiland vol gevaar, dat misschien beter onontdekt kan blijven. Maar… het avontuur is aanlokkelijk en samen met hun beste vriendin Tess haalt de tweeling hun avontuurlijke tante over tot een ontdekkingsreis.

Eenmaal op het eiland wordt tante Lara plotseling ontvoerd en moet het drietal een magisch voorwerp uit een tempel halen om haar terug te krijgen. Wat volgt is een zenuwslopende zoektocht vol listen, valstrikken en gevaren.

Geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.

Bij De Tempeljagers zijn ideeën voor mini leeslessen te vinden.

Super Normaal

Super Normaal

Murph is een doodnormale jongen die verhuist naar een nieuwe stad. Het wil niet lukken om een nieuwe school voor hem te vinden, totdat hij per ongeluk op een superheldenschool belandt. Als enige zonder superkracht is hij al snel het buitenbeentje. Maar heb je wel superkrachten nodig om een held te zijn?

Extra leuk: Bij dit boek bedacht ik een heel klassenthema, waarmee je jouw klas goed op kunt starten aan het begin van het schooljaar. Je kunt ook een kant en klaar pakket Superhelden aanschaffen om je klas helemaal af te maken.

Geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.

Bij Super Normaal zijn ideeën voor mini leeslessen te vinden.

De grijze jager

De grijze jager

Ken je de populaire serie De Grijze Jager al? De 50e druk van De Grijze Jager 1 – De ruïnes van Gorlan is uit! Daar is een speciale editie voor uitgegeven (2020). Deze editie heeft een luxe gebonden kaft, speciaal voorwoord van de schrijver en nog veel meer moois.

Will is klein voor zijn leeftijd, maar razendsnel en niet dom. Zijn hele leven heeft hij ervan gedroomd om ridder te worden, net als zijn vader, die hij nooit heeft gekend. Hij is dan ook hevig teleurgesteld als hij afgewezen wordt voor de krijgsschool van kasteel Redmont. In plaats daarvan wordt hij toegewezen aan Halt, de mysterieuze Grijze Jager wiens grootste talent lijkt te zijn dat hij zich onopvallend door het rijk kan verplaatsen. Met enige weerzin leert Will om de geheime wapens van de Grijze Jagers te gebruiken: pijl en boog, een onopvallende camouflagecape en een eigenwijze kleine pony. Ook al verlangt Will hevig naar een zwaard en een stoer strijdpaard, als hij samen met Halt op een geheime missie gaat om de moord op de koning te voorkomen, komt hij erachter dat de wapens van de Grijze Jagers zo slecht nog niet zijn?

Geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.

De Braniebende

De Braniebende

Het is niet niks om te moeten verhuizen, vooral niet als je je beste vriendin achter moet laten. Frenkie verhuist ver weg naar een suf, slaperig plaatsje. Of is het daar toch niet zo suf als hij denkt? Dat blijkt wel als er een grote storm losbarst met rare, groene bliksemschichten. De nieuwe vrienden van Frenkie beginnen zich een voor een gek te gedragen… magisch zelfs! Dreigt er gevaar? Kunnen Frenkie en zijn nieuwe vrienden er iets tegen doen? De Braniebende is een heerlijk nieuw boek (2020) van Tom Fletcher, wellicht ook bekend van het beste kerst-kinderboek: De Kerstmisaurus.

Geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

100% Coco Tokyo

100% Coco Tokyo

100% Coco Tokyo is het vijfde en laatste deel (verschenen in 2020) in de populaire serie over Coco. Coco gaat naar Japan om mee te doen aan The Big Kawaii Show. Het is een wedstrijd om de schattigste outfit. Kan Coco winnen van haar tegenstanders? Duik samen met Coco in de wereld van kimono’s, unicorns, en Sushi.

Geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar.

Het ijsmonster

Het ijsmonster

Na Roald Dahl is David Walliams de beste kinderschrijver wereldwijd als je het mij vraagt. Wanneer Elsie, een dakloos weesmeisje in het victoriaanse Londen, hoort dat er op de Noordpool een mysterieus ijsmonster is gevonden, wil ze daar meteen meer van weten. Tijdens hun reis samen beleven ze de meest gekke, spannende en ontroerende avonturen en ze worden zelfs goede vrienden. Wie had gedacht dat een tienjarig meisje zo op een tienduizendjarige mammoet kon lijken?

Geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.

De magische apotheek

De magische apotheek

Het eerste wat Lucie aan haar nieuwe huis opvalt is dat het er vreemd ruikt, naar wel duizend dingen tegelijk! Maar waar die geuren vandaan komen is niet duidelijk en de sleutel die Lucie onder een trede van de trap vindt, past op geen enkel slot. Maar er moet toch een deur zijn waar hij bij hoort?

Samen met haar broertje Benno en hun buurjongen Mats gaat Lucie op onderzoek uit. Als ze eindelijk de juiste deur vinden, kunnen de kinderen hun ogen niet geloven. De ruimte die ze betreden hangt van onder tot boven vol met planken. En op die planken staan duizenden flesjes, waarin brouwsels in alle mogelijke kleuren borrelen! Al snel ontdekken ze dat in de flesjes niet alleen de heerlijkste geuren schuilen, maar ook talloze gevaren. Eén flesje had zelfs beter nooit geopend kunnen worden…

Geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar.

Bij De magische apotheek zijn ideeën voor mini leeslessen te vinden.

De brief voor de koning

Avonturen van de dappere ridster

Tiuri is bijna ridder. Nog één nacht scheidt hem van de ridderslag. Deze laatste nacht moet hij in afzondering en absolute stilte doorbrengen. Juist dan klinkt er een schreeuw om hulp. Als Tiuri antwoordt, wordt hij geen ridder. Maar het gaat om leven en dood… Tiuri opent de deur. De nachtelijke bezoeker stelt hem een vraag die zijn leven zal veranderen. Hij moet een geheime brief bezorgen aan de koning aan de andere kant van de bergen – een brief die het lot van het hele koninkrijk zal bepalen. Tiuri moet alles achterlaten: zijn thuis, zijn dromen – voor een opdracht die hem zijn leven kan kosten.

Extra leuk: Er is nu ook een serie van dit populaire boek op Netflix. Deze wijkt wel veel af van het boek.

Geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.

Elke dag Broerdag

Elke dag broerdag

Noa heeft vier broers: een hele broer, een halve broer een gewone stiefbroer en een stieftweelingbroer. Ook al zijn ze maar een paar dagen per week met z’n vijven, ze horen elke minuut bij elkaar. Maar dan valt er een brief op de mat en lijkt hun laatste broerdag te zijn aangebroken. Noa legt zich er niet bij neer en roept een broeralarm uit. Samen verzinnen ze een plan dat hun band flink op de proef zal stellen.

Geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar.

Bij Elke dag broerdag zijn ideeën voor mini leeslessen te vinden.

Borealis

Borealis

Joppe is ontvoerd – en niet alleen hij. In het koude, afgelegen Borealis wachten honderdtachtig kinderen van over de hele wereld op hun lot, bewaakt door de Crew en beheerst door de Trias. In Borealis ontbreekt het de kinderen aan niets – maar de regels zijn streng en de hekken hoog. Als de kinderen horen waarom ze zijn weggerukt uit hun vertrouwde omgeving, realiseren ze zich dat hun lot verbonden is met dat van de wereld. De Trias heeft hen uitverkoren voor een bijzondere toekomst. Maar zitten de kinderen daar wel op te wachten? Terwijl de lange en koude winter voor de deur staat, stijgt de temperatuur in Borealis tot een kookpunt. Joppe doet alles om zijn vrijheid terug te krijgen. Maar niet iedereen binnen Borealis is hem gunstig gezind…

Geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.

Bij Borealis zijn ideeën voor mini leeslessen te vinden.

Bekijk hier alle boeken voor de bovenbouw

Meer inspiratie na de kinderboeken top 10?

Kinderboekenjuf staat vol met meer dan 500 blogs rondom kinderboeken en lezen. Hieronder geef ik je nog enkele suggesties om geschikte boeken voor jouw kind(eren) te vinden. In Zoeken naar boeken geef ik je tips hoe kinderen het geschikte boek kunnen vinden.

Ben je vooral op zoek naar Voorleestips voor de bovenbouw(groep 7 en 8),  Voorleestips voor de middenbouw (groep 5 en 6) of Voorleestips voor beginnende lezers (groep 3 en 4)? Dan verwijs ik je graag door naar deze blogs.

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen